|

Alnındaki kara leke 15 Temmuz

Beyaz Saray'da 8 yıl boyunca görev yapan Barack Obama, yolaçtığı tutarsızlıklar ve yerine getirilmeyen sözleriyle tarihteki yerini aldı.

Yeni Şafak
04:00 - 10/11/2016 Perşembe
Güncelleme: 09:48 - 10/11/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Hillary Clinton için kampanya yaparken Trump'ın başkan olamayacağını iddia eden Obama, “Başkanlık ciddi bir iş. Reality şova benzemez. Bir terfi ya da pazarlama kampanyası da değil. Zor bir iş" demişti. Obama, dünkü sonuçlarla birlikte büyük hüsran yaşadı. FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'i 15 Temmuz darbe girişimi sonrası koruyan Obama yönetimi, Türkiye'nin tüm iade taleplerini görmezden geldi, süreci uzatmaya çalıştı. 15 Temmuz gecesi Ankara'nın bütün çağrılarına rağmen hükümete destek açıklaması yapmayan Washington, ancak darbenin başarısız olacağı anlaşıldığında devreye girdi ve “Sivil-seçilmiş hükümetin yanındayız" mesajı verdi. FETÖ eliyle Türkiye'nin işgal edilmesi projesine örtülü destek veren Obama, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı da kalkışmadan tam 21 gün sonra arayabilmişti.



ORDU ÇIKTI, DAEŞ GİRDİ


Aday olduğunda sloganını 'değişim' teması üzerine kuran Obama, geçen 8 yılda verdiği sözlerin hiçbirini yerine getirmedi. ABD'nin ilk siyahi başkanı, “Afganistan'dan çıkacağım" dedi, ancak bu ülkedeki askeri varlığını yarı yarıya artırdı. Gerekçesi ise 'şiddet ortamı' oldu. George W. Bush yönetiminin 1 milyon insanı öldürüp adeta harabeye çevirdiği Irak'tan ABD'nin çekileceğini açıkladı; 2009'da açıklanan tarih, 2012'ye sarktı. Ordu güçleri çekilirken bölgede birdenbire 'DAEŞ' diye bir örgüt peyda oldu. Suriye ve Irak'ta milyonlarca insan yerinden edilip mülteci durumuna düşerken Obama yönetiminin kabul ettiği sığınmacı sayısı 'binler'de kaldı. İnsanı yardım yerine sığınmacıları sömürmeyi tercih eden Washington, zorda kalan Müslümanlardan 'nitelikli diploma' istedi.



TERÖRİSTLERLE İÇ İÇE


Adı birçok kez işkencelerle gündeme gelen Guantanamo Hapishanesi'ni de Obama, 'kapatacağım' demesine rağmen kapatmadı. Obama yönetiminde ırkçılık da tavan yaptı. Her yıl 500'e yakın kişinin polis tarafından öldürüldüğü ülkede birçok siyahi, sorgusuz sualsiz kurşunların hedefi oldu. Katiller ise Obama yönetimince korundu. Trump'ın DAEŞ'i kurmakla suçladığı Obama, “DAEŞ'i göster, PYD'yi yerleştir" taktiğiyle Suriye ve Irak'ta PKK'ya açık destek verdi. Terör örgütleriyle tarihte görülmemiş biçimde ilişki içine giren Obama yönetimi, bunu saklama gereği de duymadı. Obama, DAEŞ ile mücadele ettiği iddiasıyla PKK'nın uzantılarını silahlandırarak savaşın içinden çıkılmaz bir hal almasına neden oldu.


#Beyaz Saray
#PYD
#Barack Obama
7 yıl önce