|

Amerika karşımızda durmasın

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD’den gelen son mesajların kendilerini tatmin etmediğini, PKK’ya yönelik operasyonların Münbiç ve Fırat’ın doğusunda da süreceğini söyledi.

Yeni Şafak ve
08:00 - 19/01/2018 الجمعة
Güncelleme: 10:37 - 19/01/2018 الجمعة
Yeni Şafak
​Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, CNN Türk’te gündeme ilişkin soruları cevapladı.
​Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, CNN Türk’te gündeme ilişkin soruları cevapladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, CNN Türk’te gündeme ilişkin soruları cevapladı. Afrin harekâtı öncesi Genelkurmay Başkanı Akar ile MİT Müsteşarı Fidan’ın Moskova’ya gidiş amacını ‘koordinasyon sağlamak’ olarak açıklayan Çavuşoğlu, “Suriye’de birçok aktör var. Bu bölgede farklı ülkeler, pozisyonlar ve üsler var ve havadan müdahale için bu koordinasyonun da iyi yapılması lazım ki herhangi bir kaza yaşanmasın” dedi. Bölgede Rus gözlemcilerin de bulunduğunu, koordinatların iyice belirlenmesiyle bir kaza ihtimalinin önüne geçileceğini anlatan Çavuşoğlu, Türkiye ile Rusya arasında düzenli bilgi paylaşımının son 1,5 yıldır devam ettiğini kaydetti.

AFRİN’E HAREKÂT ERTELENMEZ

Çavuşoğlu, bir süre önce PKK’lılardan müteşekkil ‘sınır ordusu’ kuracağını ilan eden ABD’den bugünlerde gelen tam aksi yönde açıklamaların hatırlatılması üzerine ise şunları söyledi: “(Mattis ve Tillerson’un “Türkiye’yi rahatsız edecek hiçbir adım atmayız” sözleri) Bu sözler Türkiye’yi tatmin etmedi. Hani Rakka bittikten sonra ortaklık bitecek ve silah vermeyeceklerdi? Şu anda YPG’ye (PYD) yapılan yatırımlar esasen Suriye’nin toprak bütünlüğünü tehdit ediyor. Verilen silahların geri toplanacağı yönünde verilen sözler tutulmadı. ABD, bize Münbiç’te verdiği sözü de tutmadı. ABD’den somut adım bekliyoruz. Gelen mesajlar Türkiye’nin operasyonunu ertelemez.”

MÜDAHALE EN TABİİ HAKKIMIZ

“ABD’li yetkililere Afrin’e de müdahale edileceğini, Fırat’ın doğusunda da Münbiç’te de nerede olursa olsun Türkiye’ye yönelik tehditlere karşı adımların atılacağını söyledik. Bu durumda da Amerika gibi bir müttefikimizin bizim karşımızda olmasını arzu etmeyiz. Afrin’den Türkiye’ye her gün saldırı yapılıyor. Üç taraftan bize tacizde bulunan terör örgütüne karşı bizim tedbir almamız meşru müdafaa hakkımızdır. ABD her şeyden önce terör örgütleriyle işbirliği yapmayı bırakmalı ve verdiği sözü tutmalı. ABD bana göre Suriye’nin gerçeklerini ya tam bilmiyor ya da bildiği halde inkar ediyor. Irak’tan derslerin alınması gerekiyor.”

  • Irak’ta da temizleriz
  • Bakan Çavuşoğlu, haftasonu yapacağı Bağdat ziyaretine ilişkin olarak da Irak’ın toparlanma sürecine girdiğini ve bu süreçte Türkiye’nin de desteklediğini ifade etti. Başbakan Haydar el-İbadi’nin en son ziyaretinde PKK’ya karşı ortak operasyon konusunda mutabık kaldıklarını hatırlatan Çavuşoğlu, Suriye’nin istikrarı ne kadar önemliyse Irak’ın istikrarı ve güvenliğinin de kendileri için o kadar önemli olduğunu dile getirdi. Çavuşoğlu, “Önemli olan bu mutabakatın somut adımlara dönüşmesi ve ben inanıyorum ki Irak ile işbirliği yaparak PKK’yı Irak’tan da temizleyeceğiz” şeklinde konuştu.
#Mevlüt Çavuşoğlu
#Suriye
#Irak
٪d سنوات قبل