|

Astana’ya gölge düştü

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Türk, Rus ve İranlı diplomatlarla Suriye için Anayasa Komitesi’nin kurulması amacıyla Cenevre’de bir araya geldi. Zirveyi değerlendiren Prof. Dr. Mehmet Seyfettin Erol, “Astana gölgede kaldı” dedi.

Haber Merkezi
04:00 - 12/09/2018 Çarşamba
Güncelleme: 02:04 - 12/09/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Toplantılarda Türkiye’yi Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal başkanlığındaki heyet temsil etti.
Toplantılarda Türkiye’yi Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal başkanlığındaki heyet temsil etti.

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile garantör ülkeler Türkiye, Rusya ve İran’dan yetkililer arasında Anayasa Komitesi’ne nihai halin verilmesi için yapılan resmi toplantılar İsviçre’nin Cenevre kentinde başladı. Soçi’de 30 Ocak 2018’de düzenlenen Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nde bir Anayasa Komitesi kurulması kararı alınmasının ardından yaşanan süreçte kritik aşamaya gelindi. BM Özel Temsilcisi Mistura, Astana sürecinin garantör ülkeleri Türkiye, Rusya ve İran heyetleri TSİ 11.20’de BM Cenevre Ofisi’nde resmi görüşmelere başladı.

TOPLANTILARDA DÖRTLÜ FORMAT

Dörtlü formattaki toplantıların gün boyu süren, Anayasa Komitesi’ne ilişkin tüm detayların masaya yatırıldı. Toplantılarda Türkiye’yi Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal başkanlığındaki heyet temsil etti. Ankara Kriz ve Siyaset Araştırma Merkezi (ANKASAM) Başkanı Prof. Dr. Mehmet Seyfettin Erol, “Astana sürecinden dolayı Cenevre bir şekilde gölgede kalmıştı. Astana üzerinden Cenevre’de bir çözüme ulaşmak aslında daha kolaydı” dedi. Erol, Türkiye’nin hem Astana’da hem de Cenevre’de ortaya koyduğu duruşun aynı olduğunun altını çizdi.

#BM
#Türkiye
#Rusya
#Suriye
#İran
#Astana
6 yıl önce