|

4 milyon insan tehlikede

İdlib diken üstünde. Milyonlarca sivil ABD ve Esed’den her an gelebilecek saldırıları endişeyle bekliyor. Rusya, ABD’nin 24 saat içinde Suriye’yi vurabileceğini iddia etti. Milli Savunma Bakanı Akar, “3,5-4 milyon insanın güvenliğini sağlamaya gayret ediyoruz” dedi. BM ise çatışmanın Suriye dışına taşabileceği uyarısında bulundu.

Haber Merkezi
04:00 - 31/08/2018 Cuma
Güncelleme: 04:43 - 31/08/2018 Cuma
Yeni Şafak
İdlib için kritik saatler yaşanıyor
İdlib için kritik saatler yaşanıyor

İdlib'deki krize ilişkin temas trafiğini sürdüren Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, dün bir kez daha Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile telefonda görüştü. Temasın ardından yaptığı açıklamada Akar, taraflara, İdlib'in 'çatışmasızlık bölgesi' olarak ilan edildiği Astana süreci uyarısında bulundu. 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü dolayısıyla Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler, kuvvet komutanları ve garnizondaki subaylarla Devlet Mezarlığı'nı ziyaret eden Akar, "Amacımız, Astana sürecindeki belirlediğimiz esasların eksiksiz ve aksaksız uygulanmasını, oradaki insanların da rahat ve huzur içerisinde evlerine dönmelerini sağlamak" dedi.


GÖRÜŞME YAPICI, POZİTİF

Suriye'nin kuzeyinde güvenliğin ve istikrarın sağlanması için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini kaydeden Akar, telefonla görüştüğü Rus mevkidaşı Şoygu ile 'gayet yapıcı ve pozitif görüş alışverişinde bulunduklarını' anlattı. Akar, ilerleyen günlerde daha somut adımlar atmak suretiyle İdlib dahil tüm Suriye kuzeyinin daha sakin, güvenli ve istikrar içerisinde olmasını sağlamayı amaçladıklarını da anlattı. Genelkurmay'daki rütbe törenine de katılan Akar, burada yaptığı değerlendirmede ise şunları söyledi:

İNŞALLAH ÖNLEYECEĞİZ

"Bir milyondan fazla kendi vatandaşını öldüren, katleden rejimin saldırıları bitmiyor. Karadan ve havadan İdlib'de masum insanların olduğu yerlere ateş ediyorlar. Bu konuda diplomatik, askeri düzeyde gerekli temaslarımızı sürdürdük, sürdürmeye devam ediyoruz. Burada kurulan ateşkes düzeninin bozulmadan 3,5-4 milyon insanın güvenliğinin sağlanmasına, insani yardım çalışmalarının aksamadan yürütülmesine ve bu saldırıların durmasına gayret gösteriyoruz. Bu çalışmalar bu günlerde çok büyük önem arz ediyor. Türkiye, ilgili devletlerle görüşerek, konuşarak alacağı tedbirlerle bu saldırıları önlemeye gayret gösteriyor. İnşallah önleyeceğiz."

MÜNBİÇ'İN TAKİPÇİSİYİZ

(PKK'nın Münbiç'ten çıkarılması) "Münbiç'le ilgili Türkiye'ye daha önce askeri ve siyasi çok sayıda söz verildi. O sözleri hatırlatarak, bilindiği gibi, bir yol haritası yapıldı. O çerçevede münasebetlerimizi hassas bir şekilde sürdürüyoruz. Verilen sözlerin yerine getirilmesi için onların takipçisi olduğumuzu kendilerine bildiriyoruz. Yavaş da olsa bir ilerleme oluyor. Muhataplarımıza, YPG'nin yani PKK'nın bölgeyi tamamen terk etmesi gerektiği konusunu sürekli hatırlatıyoruz."

HAREKÂT TEMPOSU ARTACAK

"FETÖ'nün hain darbe girişimden bir ay sonra Suriye'nin kuzeyindeki terör hedeflerine yönelik Fırat Kalkanı Harekâtı başlatıldı. 3 bin DEAŞ'lı etkisiz hale getirildi. Karadan DEAŞ ile yüz yüze gelen tek devlet biziz. Diğerleri havadan şuradan, buradan bu mücadeleye girdiler. Bizim arkadaşlarımız göğüs göğüse muharebelerle en radikal DEAŞ'lılardan 3 bine yakınını bulundukları bölgede etkisiz hale getirdiler. Suriye'nin kuzeyindeki Afrin de, Zeytin Dalı Harekâtı ile PKK/PYD/YPG/KCK üyelerinden temizlendi; 5 bine yakın terörist etkisiz hale getirildi. Gelecek günlerde terörle mücadele temposu artacak. Bu terör belasının üstesinden geleceğiz."

  • Muhataplar çok iyi biliyor
  • Milli Savunma Bakanı Akar, “Türkiye denizler ve hava sahasındaki hak ve menfaatlerini taviz vermeksizin korumaya devam edecek. Tüm komşularımızla iyi komşuluk ilişkilerimizi sürdürmekten yanayız ancak milletimizin hakkını hukukunu korumak konusunda da son derece kararlıyız. Bunun içinde Ege, Doğu Akdeniz, Kıbrıs var. Bunları da muhataplarımız çok iyi biliyor” dedi.

#Hulusi Akar
#Suriye
#Rusya
6 yıl önce