|

Avam Kamarası’nda sarhoş muhabbeti

Ülkesinden IŞİD’e katılımları engelleyemeyen İngiltere, Türkiye’nin içişlerine müdahale niteliğinde bir teklifi gündeme getirdi. İngiltere İçişleri Bakanlığı Seçilmiş Komitesi’nde, Suriye’ye geçişleri denetlemek için Türkiye’deki havalimanlarına İngiliz polisi yerleştirmek gündeme getirildi. İçişleri Komisyonu’nun Başkanı, İşçi Partili milletvekili Keith Vaz'ın Avam Kamarası’ndaki oturumda İçişleri Bakanı May’e “Kontrolü sağlamak için İstanbul’da da İngiliz polisinin bulunması gerektiğini düşünmüyor musunuz?” sorusunu yöneltmesi kafalarda soru işaretine neden oldu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/03/2015 Çarşamba
Güncelleme: 21:43 - 3/03/2015 Salı
Yeni Şafak
İngiliz Parlamentosu’nun alt kanadı Avam Kamarası’nda hükümetin terörle mücadele stratejisi ve Suriye ile Irak’a giden İngiliz vatandaşlarıyla ilgili yapılan oturumda, İstanbul’daki havalimanlarına İngiliz polisi konulması teklifi yapıldı. İçişleri Komisyonu’nun Başkanı İşçi Partili milletvekili Keith Vaz’in, üç İngiliz kızın Türkiye üzerinden IŞİD’e gittiğini hatırlatarak İçişleri Bakanı Theresa May’e, “Kontrolü sağlamak için İstanbul’da da İngiliz Polisinin bulunması gerektiğini düşünmüyor musunuz? sorusunu yöneltmesi, İngiliz yönetiminin olaya bakışı konusunda kafalarda soru işaretine neden oldu.

'DEĞERLENDİRİLMELİ'

İngiliz Parlamentosu’nun alt kanadı Avam Kamarası’nda Türkiye’nin içişlerine müdahale anlamı taşıyan bu teklifin gündeme gelmesi karşısında ingiliz Bakan May’in net bir cevap vermemesi dikkat çekti. Theresa May, sadece İstanbul’daki havalimanlarına İngiliz polisi yerleştirme önerisi için “çok dikkatle değerlendirilmeli” yorumu yaptı. May’in Türk güvenlik güçleri ile temas kurmak yerine THY yetkilileri görüştüklerini açıklaması da şaşkınlık yarattı. 

MUHATAP DIŞİŞLERİ VE İSTİHBARAT

May’ın geçtiğimiz hafta THY Genel Müdürü Temel Kotil ile Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç’i, Suriye’ye giden İngiliz kızlarla ilgili üyelerin sorularını cevaplamak üzere komisyona davet edeceğini açıklaması dikkat çekti. Yetkililer, “Konuşulması gereken karşılıklı içişleri bakanları ve iki ülke istihbarat birimleri olması gerekmiyor mu?” değerlendirmesi yaptılar.  İngilizlerin İstanbul’a polis göndermeyi tartışması bir yana muhatap olarak THY’yi görmesi Ankara’yı şok etti. Bir yetkili, “THY emniyet kuvveti mi? Türkiye’ye gelen İngiliz turiste bilet satarken ‘IŞİD’e mi gidiyorsun’ diye soracak ‘seni götürmem mi’ diyecek. İngilizler önce muhataplarını arasını ve istihbarat paylaşsın” dedi.

Turizm potansiyeli rahatsız mı etti?

İşçi Partili milletvekili Stephen Doughty’nin, “Özellikle THY başta olmak üzere, Türkiye ve Kıbrıs’a uçan ticari havayolu şirketleriyle özel düzenlemeler var mı?” şeklindeki sorusu üzerine de İçişleri Bakanı May, “İngiltere’den ayrılan kişilerle ilgili ülkedeki çıkış noktalarında çeşitli önlemler aldık. Daha önceden de belirttiğim gibi, daha fazla ne gibi adımlar atabiliriz diye çalışıyoruz ve özellikle bunu THY ile görüşüyoruz” ifadelerini kullandığı belirtildi.

THY'NİN EKONOMİYE KATKISINI HATIRLATTI

Tartışmada ayrıca Bakan May’in “Her yaz Türkiye’ye giden İngiliz turist sayısı neredeyse 2 milyon. Türkiye ile İngiltere arasında önemli bir insan hareketi var ve bu Türk ekonomisinin önemli bir parçasını oluşturuyor” ifadelerini kullanmasına da işaret eden yetkililer, “Kendi güvenlik güçlerinin yapması gereken güvenlik işlemleri yerine Türk ekonomisine katkı veren bir kuruluşla ‘ekonomik gözdağı’ mı vermek istiyorlar” yorumu yaptılar. Yeni Şafak’a konuşan THY yetkilisi de tepkisini, “Bizimle görüşme olmadı. Hassas konu, işe bulaşmak istemiyoruz. Dışişleri ile birlikte götürüyoruz” sözleriyle dile getirdi. May’in, “Türkiye’ye giden İngiliz turist sayısı 2 milyon. Bu Türk ekonomisinin önemli parçası” ifadeleri ise THY’ye şantaj olarak yorumlanıyor.
#Avam Kamarası
#milletvekili Keith Vaz
#İçişleri Bakanı Theresa May
9 yıl önce