|

Avrupa yakıyor Türkiye onarıyor

Avrupa’daki İslamfobik saldırılara karşı Türkiye dünyanın örnek alacağı bir davranış sergiliyor. Türkiye, TİKA aracılığı ile Makedonya ve Saraybosna’da bulunan Hristiyan toplumun rahat ibadet edebilmesi için kiliselerin onarım ve çevre düzenlemelerini yapıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/01/2015 Perşembe
Güncelleme: 21:11 - 7/01/2015 Çarşamba
Yeni Şafak
Almanya ve İsveç başta olmak üzere Avrupa’da Müslümanların ibadethanelerine karşı gerçekleşen saldırılara karşın Türkiye, Balkanlar ve Doğu Avrupa’da yaşanan iç savaşlar sonrası toparlanma sürecine giren ülkelerde toplumsal barış ortamının tesisine ve çatışmalar esnasında tahrip olmuş altyapıların yeniden inşasına katkı sağlayacak projeler geliştiriyor. Türkiye, farklı etnik unsurların barış içerisinde bir arada yaşamasının temin edilmesi için çalışıyor. Farklı dinlere mensup insanların rahat ibadet etsinler diye TİKA’dan talep ettikleri destekleri de karşılıksız bırakmıyor ve onlar içinde projeleri hayata geçiriyor.

ALARM VE KAMERA SİSTEMLERİ KURULDU

Saraybosna Fojnica Fransisken Manastırı’ndaki, Fatih Sultan Mehmed’in Bosna Hersek’i fethi sırasında Hıristiyanlara can ve mal güvenliklerini koruma konusunda verdiği ahitnamenin ve Fatih Sultan Mehmed tarafından o dönemki başrahibe verilen kaftanın sergileneceği salona TİKA’nın verdiği destekle, alarm, kamera, yangın alarm ve müdahale sistemleri kuruldu. Manastırda bulunan “Berat-i Şerif”in restorasyonunun Türkiye tarafından yapılması da gündemde.

ÇEVRE DÜZENLMESİNİ DE TÜRKİYE YAPIYOR

Bosna-Hersek’te Ortodoks cemaatin Noel ve Paskalya ayinlerine halen ev sahipliği yapan Azize Meryem Kutlu Doğum Katedrali Kilisesi’nin çevre düzenlemesi çalışmaları TİKA tarafından başlatıldı. Saraybosna merkezinde bulunan Katedralin, TİKA’dan istediği destek karşılıksız bırakılmadı. Kilisenin çevre düzenleme çalışmaları ile altyapı çalışmaları da TİKA tarafından başlatıldı.

Sultan’dan 556 altın 

Bosna-Hersek'te bulunan ve Ortodoks cemaatin Noel ve Paskalya ayinlerine halen ev sahipliği yapan Azize Meryem Kutlu Doğum Katedrali Kilisesi’nin inşa işleri başpikoposun talebi ve Sultan Abdülaziz tarafından verilen onay sonrası 1863 yılında başlamıştı. Aziz İlija adına adanan kilise 20 Temmuz 1872 tarihinde Paysiye Bey tarafından itibarını kazanmıştı. Bir kaynaktan edinilen bilgilere göre, yapım onayını veren Sultan Abdülaziz, kilisenin inşası için 556 dukat da altın bağışlamıştı. 


Her türlü destek verilecek

Makedonya’da Kumanovo şehri yakınlarında bulunan St. George Kilisesi’nin ölçüm ve arazi çalışmaları Makedonya Cumhuriyeti Milli Konservasyon Merkezi uzmanlarının talebi üzerine, TİKA tarafından görevlendirilen restorasyon firması tarafından, bedelsiz olarak gerçekleştirdi. Ölçümler pahalı olduğu gerekçesi ile restorasyon projesi için gerekli verileri elde edemeyen Makedonya Milli Konservasyon Merkezi tarafından yapılamamıştı.

#Almanya
#Avrupa
#Doğu Avrupa
#Balkanlar
9 yıl önce