|

Avrupalı liderleri başından savdı

Brüksel’deki NATO Zirvesi’ne Başkan Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasındaki sıcak sohbet damga vurdu. New York Post gazetesi iki liderin ayaküstü sohbeti için, “Trump Türkiye’nin güçlü lideriyle konuşmak için Batılı müttefiklerini başından savdı” yorumunu yaptı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/07/2018 Cuma
Güncelleme: 03:38 - 13/07/2018 Cuma
Yeni Şafak
New York Post gazetesi iki liderin ayaküstü görüşmesi için, “Trump Türkiye’nin güçlü lideriyle konuşmak için Batılı müttefiklerini başından savdı” yorumunu yaptı.
New York Post gazetesi iki liderin ayaküstü görüşmesi için, “Trump Türkiye’nin güçlü lideriyle konuşmak için Batılı müttefiklerini başından savdı” yorumunu yaptı.

NATO zirvesi ABD-AB kavgasının gölgesinde devam ederken, Amerikan basını Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump arasındaki koyu sohbeti sayfalarına taşıdı. Zirvedeki fotoğraf çekimi öncesinde Başkan Erdoğan ve ABD Başkanı Trump’ın gözlerden uzak koyu sohbete dalması ABD basınının büyük ilgisini çekti.

SICAK BİR SOHBETTİ

New York Post gazetesi, Erdoğan ve Trump görüşmesi için, "Trump Batılı müttefiklerini Türkiye'nin güçlü lideriyle konuşmak için başından savdı" başlığını kullandı. Reuters haber ajansının geçtiği bir fotoğrafa yer verilen Bob Fredericks imzalı haberde, iki başkanın fotoğraf çekimi öncesinde sıcak bir sohbete giriştiği belirtildi.

DEVLET BAŞKANLARI OTURUMUNA KATILDI

Başkan Erdoğan, dünkü temasları sırasında NATO Zirvesi kapsamında düzenlenen "Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı"nın üçüncü oturumuna iştirak etti. İtalya Başbakanı Giuseppe Conte ile baş başa görüştü. Erdoğan, ardından devlet ve hükümet başkanları düzeyindeki "Afganistan Oturumu"na katıldı.

PEŞ PEŞE İKİLİ GÖRÜŞMELER

Başkan Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Bosna Hersek Konseyi üyesi Bakir Izetbegovic, İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev, Irak Başbakanı Haydar İbadi, Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani Ahmedzai ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile ayrı ayrı ikili görüşmelerde bulundu.


Çipras: Kolay bir görüşme olmadı

Brüksel’deki NATO Zirvesi’nin 2’nci gününde de ikili temaslarına devam eden Başkan Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile baş başa görüştü. Liderler için ayrılan bölümde basına kapalı gerçekleşen görüşme 1 saat 45 dakika sürdü. Çipras, görüşmeye ilişkin açıklamalarda bulundu. Görüşmede kendisinin Türkiye’de tutuklu olan

2 Yunan askeri konusuna değindiğini belirten Çipras, Başkan Erdoğan’ın da 15 Temmuz darbe teşebbüsü sonrası Yunanistan’a kaçan 8 FETÖ üyesi askerin iadesi konusuna değindiğini açıkladı. Ege ve Kıbrıs konuları ile mülteci sorununu da görüştüklerini ifade eden Çipras, Erdoğan ile görüşmesini “Bugüne kadar yapmış olduğum en kolay görüşme değildi” sözleriyle değerlendirdi.


Macron’la 1 saat 15 dakika

Başkan Erdoğan, "NATO Zirvesi" kapsamında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile 1 saat 15 dakika süren baş başa bir görüşme gerçekleştirdi. İki lider arasındaki görüşmeye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Büyükelçi İbrahim Kalın da katıldı.

TV’DEN İZLEYECEĞİM

Görüşmenin başında Erdoğan ve Macron arasında Fransa ile Hırvatistan'ın oynayacağı Dünya Kupası final maçıyla ilgili keyifli bir diyalog yaşandı. Macron'un "Rusya'ya gelecek misiniz?" sorusuna Erdoğan, "Ankara'dayım. Hükümeti yeni kurduk, işimiz çok ama televizyondan izleyeceğim" cevabını verdi.


Maçı cepten izlediler

Başkan Erdoğan, İngiltere Başbakanı Theresa May, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Hırvatistan'ın İngiltere'yi yenerek finale yükseldiği Dünya Kupası maçının son anlarını Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun cep telefonundan izledi. Bu sırada Erdoğan, May’e, “Yenilirseniz, Türk hakem Cüneyt Çakır’a bahane bulmayın” dedi. Liderler, İngiltere kupadan elenince Başbakan May’i teselli etti.

#NATO
#Donald Trump
#Cumhurbaşkanı Erdoğan
6 yıl önce