|

Bahçeli kaçtı

Başbakan Davutoğlu’nun, MHP lideri Bahçeli ile yaptığı görüşme olumsuz sonuçlandı. Bahçeli, “AK Parti-MHP koalisyonu”, “süresi sınırlı seçim hükümeti” “erken seçim” ve “azınlık hükümetine destek” önerilerinin tümünü reddetti. Davutoğlu, “Koalisyon için bir yol görünmüyor. Bahçeli, koalisyona da erken seçime de hayır dedi” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/08/2015 Salı
Güncelleme: 21:10 - 17/08/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

AK Parti ile CHP arasındaki koalisyon görüşmelerinin olumsuz sonuçlanmasının ardından gözlerin çevrildiği Başbakan Ahmet Davutoğlu ile MHP lideri Devlet Bahçeli arasındaki kritik zirveden sonuç çıkmadı. Daha önceki açıklamalarında, 'elimizi değil gövdemizi taşın altına koyarız' diyen Bahçeli'nin kamuoyuna yansıyan olumsuz tutumu 2.5 saat süren görüşmede de sürdü ve tüm seçeneklere 'hayır' dedi. Görüşmenin başında 4 şartını gündeme getirerek AK Parti ile bir koalisyonu mümkün görmediğini belirten Bahçeli, azınlık hükümetine destek, kısa süreli bir erken seçim ve bir erken seçim kararının da mümkün olmadığını ifade etti.



4 FORMÜLÜ DE REDDETTİ


Başbakan Ahmet Davutoğlu, hükümet kurma çalışmaları kapsamında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile bir araya geldi. Görüşme, Bahçeli'nin Meclis'teki makamında basına kapalı gerçekleşti. Yaklaşık 2.5 saat süren görüşmeye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın da katıldı. Davutoğlu, “AK Parti-MHP koalisyonu”, “süresi sınırlı seçim hükümeti”, “azınlık hükümetine destek” formüllerini Bahçeli'ye iletirken, MHP lideri 4 şartını tekrarladı ve bu tabloda koalisyon imkanı görmediğini bildirdi. Davutoğlu'nun, Meclis'in olağanüstü toplanarak bir erken seçim kararı alması önerisine ise Bahçeli, “Toplantıya katılırız ama olumlu oy kullanmayız” yanıtını verdi.



4 ŞARTI ÖNE SÜRDÜ


Görüşme sonrası ilk açıklama Davutoğlu'ndan geldi. AK Parti Genel Merkezi'nde açıklama yapan Davutoğlu, “Bahçeli ile bir görüşme gerçekleştirdik. Yol haritasını kararlılıkla sürdürüyoruz. Kılıçdaroğlu ile yaptığımız görüşme netice vermemesi üzerine Sayın Bahçeli ile bir araya geldik” dedi. Davutoğlu, “MHP Genel Başkanı Bahçeli ile son derece samimi ve dürüst, açık yürekli bir görüşme yaptık. Daha önce kamuoyuyla paylaşmış olduğu 4 konuyu da gündeme getirerek, bunlar tek tek ele alındığında AK Parti ile bir koalisyon imkanını mümkün görmediğini ifade etti” diye konuştu. Bahçeli'nin yaklaşımını saygıyla karşıladığını ifade ettiğini belirten Davutoğlu, şunları söyledi:



ERKEN SEÇİM DE İSTEMİYOR


“Kısa süreli bir seçim hükümetini de desteklemeyeceklerini söyledi. Erken seçim kararı ile ilgili Meclis'teki toplantıya katılacağını ama erken seçime destek vermeyeceklerini de ifade etti. Terörle mücadeleyi kararlı bir şekilde sürdüreceğimizi ifade ettim. Maalesef çok arzu etmemize rağmen gerek CHP gerek MHP ile bir koalisyon oluşturma zemini oluşmadı. Konuyu arkadaşlarımız ve Cumhurbaşkanımızla istişare ettikten sonra karar vereceğiz.”



KOALİSYON TABLOSU YOK


Davutoğlu, “Şu anki tablo itibariyle koalisyon ihtimalini gerçekleştirebilecek bir yol gözükmüyor. Bana da hükümeti kurma ve ülkeyi hükümetsiz bırakmama görevi tebliğ edilmişti, bununla ilgili elimden gelen bütün çabayı gösterdim. Olabilecek bütün yolları denediğime inanıyorum. Yeni bir adım atmayı gerektirecek bir tablo yok. Cumhurbaşkanı ile istişare ettikten sonra gerekirse görevi iade edeceğim” diye konuştu.



Başta pozisyon netleşti

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Davutoğlu, “Koalisyon zemininin olmadığı açıkça ortaya çıktı. Bunu önümüzdeki gün, ilk fırsatta MKYK'yı da toplayarak arkadaşlarımla istişare edeceğim. Değerlendirmede bulunacağız” dedi. MHP'den bir önerinin gelip gelmediği sorusuna Davutoğlu, “Bir öneri getirilmedi. 4 şartlarını belirttiler. Daha sonra diğer ihtimalleri de azınlık hükümetine destek, bir erken seçim kararının da mümkün olmadığını, hayır diyeceklerini ifade etti. Başta pozisyon zaten netleşmişti. Açık yürekli bir istişare imkanı bulduk” diye konuştu.



2.5 saat sürdü

AK Parti ile CHP arasındaki koalisyon görüşmelerinin olumsuz sonuçlanmasının ardından gözlerin çevrildiği Başbakan Ahmet Davutoğlu ile MHP lideri Devlet Bahçeli arasındaki görüşme 2.5 saat sürdü. Meclis'teki görüşme öncesi Davutoğlu'nu karşılamayan Bahçeli, görüşmenin ardından Başbakan'ı kapıya kadar uğurladı. Görüşmede Devlet Bahçeli'nin yanındaki siyah bir çanta dikkati çekti.




#erken seçim
#mhp
#devlet bahçeli
9 yıl önce