|

Bahçeli kapıyı kapattı

Davutoğlu, koalisyon turları kapsamında dün MHP lideri Bahçeli’yle görüştü. Görüşmede Bahçeli, AK Parti’ye CHP veya HDP ile hükümet kurmasını önerip “Biz muhalefette kalmak istiyoruz” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/07/2015 الأربعاء
Güncelleme: 15:21 - 15/07/2015 الأربعاء
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hükümeti kurmakla görevlendirdiği Ahmet Davutoğlu, CHP'nin ardından dün MHP'yi ziyaret etti. Davutoğlu, düzenlediği basın toplantısıyla görüşmeye ilişkin bilgi verdi. Bahçeli'nin hükümet ortaklığında bulunmama yaklaşımını gösterdiğini belirten Davutoğlu, özetle şunları söyledi:


HÜKÜMET ORTAKLIĞI İSTEMEDİ

Gösterdikleri misafirperverlik için teşekkür ederim. Çok dostane ve samimi bir ortam içerisinde görüştük. Son derece güzel bir görüşme oldu. Karşılıklı tebrikleşmeler sonrasında Türkiye'nin içinde bulunduğu şartlar konusunda görüş alışverişinde bulunduk. Sayın Bahçeli de son derece açık bir değerlendirmede bulundu. Kendi yaptığımız çalışmaları sundum teşekkür etti. 7 Haziran'dan itibaren dile getirdiği gibi hükümet ortaklığı içinde olmayacaklarını tekrarladı. Başarı dileklerinden sonra hükümet ortaklığı konusunda çalışma yapmamak düşüncesi içinde olduklarını söylediler.


HERKESE EŞİT MESAFEDEYİZ

Saygı gösterdiğimiz bir görüştür. Kendisine gösterdikleri misafiperverlik için teşekkür ediyorum. Yeni bit tutum olmadığını ifade ettiler, seçimden bu yana aynı şeyleri söylediklerini ifade ettiler. AK Parti olarak bütün partilerle görüşeceğiz, aynı mesafeyi, eşit mesafeyi sürdüreceğiz. Bundan sonraki görüşmeler çerçevesinde hem arkadaşlarımız arasında hem ihtiyaç duyulması halinde Sayın Bahçeli'yle bayram sonrasında ikinci bir görüşme için de tekrar bir araya gelme imkanımız var. Bunun da her an gerçekleşebileceği konusunda da mutabık kaldık.


BİLGİ ALIŞVERİŞİMİZ SÜRECEK

Türkiye'nin hükümetsiz bırakılmaması lazım. Bahçeli de bu görüşte. Bu durum bundan sonra görüşülmeyeceği tablosunu ortaya çıkarmıyor. Ülkenin hükümetsiz kalmaması için karşılıklı bilgi alışverişinde bulunabileceğimizi teyitleştik. Cumhurbaşkanlığı konusu hiç gündeme gelmedi. Beni bu makamla görevlendirmiş bir makamı eleştirmeyi doğru bulmuyorum.


KAPILARI KAPATMIYORUZ

Çok konu konuştuk. Suriye, gelişmeler, çok samimi oldu. Bu üç husus 'medyaya söyleyeceğim' deyip mutabık kaldığımız hususlardır. MHP muhalefette kalma isteğini belirtti. Heyetlerin görüşmesi sürecek. 7 Haziran'da çıkan tabloyu iyi değerlendirmeye çalışıyoruz. Bu tablo bize kapıları kapatmamayı söylüyor. Bir parti ile koalisyon kurup protokolü imzalayana kadar her parti ile aynı mesafedeyiz.


CHP İLE ÖNGÖRÜŞME MHP İLE TEMAS

Ülke söz konusu olduğunda liderler, pozisyonlarını tekrar değerlendirme ihtiyacı hissederler. Bu tip durumlarda herkesin bir opsiyona açık olması gerekir. CHP ile ön görüşme yapılacak, MHP'yle temas olacak.



CHP ve HDP'yi adres gösterdi


MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Davutoğlu ile yapılan görüşmede daha önce kamuoyuna açıkladığı gibi bir koalisyonda yer almayacaklarını belirtti. Edinilen bilgiye göre, açıkladığı 4 şartı görüşmede tekrarlayan Bahçeli, AK Parti'nin, öncelikle CHP ve HDP ile koalisyon kurmaya çalışmasını önerdi. Ancak bu öneriye rağmen Bahçeli'nin koalisyon için kapıyı tam olarak kapatmadığı, bunun olmaması durumunda üzerlerine düşeni yapacakları mesajı verdiği öğrenildi. Davutoğlu'nun ise önceki gün CHP ile yaptığı görüşmedeki konuşmayı yinelediği bildirildi. AK Parti ve MHP arasındaki temasların sürmesi benimsenirken, AK Parti bu konuda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'i görevlendirdi.



Koordinatör Bakan Çelik


AK Parti Genel Başkanı Davutoğlu, MHP ile yürütülecek koalisyon görüşmeleri için koordinatör olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'i görevlendirdi.Davutoğlu'nun, MHP ile planlanan görüşmeleri koordinatör olarak görevlendirdiği Çelik üzerinden yürütecek.



Görüşmeye RTÜK ayarı


Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın hükümet kurmakla görevlendirdiği AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, koalisyon görüşmeleri kapsamında dün de MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile biraraya geldi.


Koalisyon görüşmelerinde Başbakan Davutoğlu'na Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Genel Sekreter Haluk İpek, Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Antalya Milletvekili Lütfi Elvan ve Ankara Milletvekil Ertan Aydın; Bahçeli'ye ise Grup Başkanvekili Oktay Vural, Genel Başkan Yardımcıları Kenan Tanrıkulu ile Semih Yalçın, Genel Sekreter İsmet Büyükataman ve Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Kalaycı eşlik etti.


BİR SAAT ERKENE ALINDI

AK Parti heyetinin MHP grubuna bir çikolata paketiyle geldiği görüldü. Daha önce saat 14.00 olarak planlanan görüşme, TBMM Genel Kurulu'ndaki RTÜK seçimleri nedeniyle saat 13.00'e alındı. Davutoğlu, görüşme için Meclis'e 06 DB 0353 plakalı sivil araçla geldi. MHP Genel Sekreter Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Davutoğlu ve ekibini Meclis girişinde karşıladı ve odaya kadar eşlik etti.


1 SAAT 45 DAKİKA

Bahçeli, Davutoğlu ve beraberindekileri makam odasının kapısında karşıladı. Bahçeli'nin TBMM'deki makamında 13.00'te başlayan görüşme 1 saat 45 dakika dakika sürdü. Bahçeli'nin çini tabak hediye ettiği Davutoğlu ve ekibi AK Parti Grubu'na geçti.



Müzakere Ağustos'ta


AKParti, bayram sonrasında ön görüşme olarak nitelenen istikşafi görüşmelerin son noktaya getirilmesi ve Temmuz sonuna kadar müzakere şartlarının oluşmasını öngörüyor. Bu kapsamda öngörüşmelerin Temmuz ayında bitirilip, koalisyon müzakerelerinin Ağustos başında gerçekleştirimesi hedefleniyor.


Belirlenen isimlerin koordinasyonunda, partilerin uzlaştığı noktalar, ayrıştığı konular ve üzerinde uzlaşılabilecek hususlar tek tek belirlenecek ve güçlü bir koalisyon kurulma ihtimalinin bulunup bulunmadığına bakılacak. Bu aşamada görev alan kurmaylar, çalışma sonunda genel başkanlara bilgi sunacak. Temas trafiği sonucu hangi parti ile koalisyon kurulma ihtimali güçlüyse, Başbakan Davutoğlu, tekrar görüşme talep ederek koalisyon müzakerelerine geçilmesi için teklifte bulunacak. Koalisyon müzakerelerine geçilmesiyle birlikte bakanlık dağılımı, koalisyon protokolü, hükümet programı gibi çalışmalar netlik kazanacak.










----


için tıklayınız




#Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan
#AKParti
#MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli
#Ahmet Davutoğlu
٪d سنوات قبل