|

Bakan Bağış: Libya'daki saldırıyı kınıyorum

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Libya'nın Bingazi kentinde ABD Büyükelçiliği'ne düzenlenen ve Büyükelçi Christopher Stevensv ile 3 çalışanın öldürüldüğü saldırıyı kınadı. Egemen Bağış, insanların kutsalına yapılan bütün hakaretleri de aynı şekilde kınadığını ifade etti.

Cihan
00:00 - 13/09/2012 Perşembe
Güncelleme: 13:05 - 13/09/2012 Perşembe
Yeni Şafak
Bakan Bağış: Libya'daki saldırıyı kınıyorum
Bakan Bağış: Libya'daki saldırıyı kınıyorum

EurAsia Strategies tarafından düzenlenen ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın destek verdiği 'Dünya Akıllı Şehirler Zirvesi - WICS 2012' Swiss Otel'de başladı. Programa Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış,Hürriyet Daily News Genel Yayın Yönetmeni Murat Yetkin ve çok sayıda davetli katıldı.

Burada bir konuşma yapan Egemen bağış, Son günlerde yaşanan bazı gelişmelerle İslam'ın gerçek hoşgörü ve barış mesajının çarptırılmak istendiğini belirtti. Bağış, “İslam'a ve Müslümanlara zarar veren o yaklaşımlarıyla kimileri bir farklı çaba ortaya koymaya, İslam'ın adını lekelemeye çalışılıyor. İslam'ın kendi kelime adı bile barışı esenliği emreder, o anlamı taşır. Bizim o kültürü, medeniyeti yeniden canlandırma ihtiyacımız ve sorumluluğumuz var.” dedi.

Libya'nın Bingazi şehrinde ABD Konsolosluğu'nun basıldığı ve ABD Büyükelçisi Christopher Stevensv ve 3 çalışanın öldürüldüğü saldırıyı hatırlatan Bakan Bağış, saldırıyı kınadığını söyledi. Bakan Bağış şunları söyledi: “Ama insanların kutsalına yapılan bütün hakaretleri de kınıyorum. Bu yüzden İstanbul'nu mesajının dünya için ne kadar önemli olduğunu da bu akıllı şehirler kapsamında vurgulamamız gerektiğini özellikle anlatmak istiyorum.” şeklinde konuştu.

'DÜNYANIN EN AKILLI ŞEHİRLERİNDEN BİRİSİ İSTANBUL'

Bakan Bağış, İstanbul'un dünyanın en akıllı şehirlerinden bir tanesi olduğunu belirtti. Asırlarca dünyanın farklı yerlerinde insanların değerleri üzerinden savaştığı dönemlerde İstanbul'un bütün inançlar, değerler ve kültürlere huzur içinde ev sahipliği yaptığını aktaran Bakan Bağış, “Dünyada camilerin, kiliselerin, havraların insanlığa 700 yıldır birlikte huzur verebildiği şehirlerin sayısı azdır, bunların başında da İstanbul gelir. Bu gün İstanbul'un çözülemeyecek bir sorunu yok. İstanbul'daki en önemli zenginliğimiz hoşgörümüz, karşılıklı empati yapabilme özelliğimiz.” ifadelerini kullandı.

İstanbul'a hem doğudan hem batıdan ciddi bir ilgi olduğunu bildiren Bağış, bunun İstanbul'un aklının başkaları tarafından keşfedildiğinin bir göstergesi olduğunu ifade etti. Bağış, önceden İstanbul deyince yurt dışında anlatma ihtiyacı hissedildiğini ancak son dönemde İstanbul'un marka değerinin Türkiye'nin marka değerinin önüne geçecek noktaya geldiğini vurguladı.

İstanbul olmayan AB'nin zayıf ve fakir olacağını her fırsatta Avrupalı dostlarına anlattığını dile getiren Bağış, “İstanbulsuz bir Avrupa Birliği'nin İstanbul için değil, Avrupa Birliği fikri için, böylesine önemli bir barış projesi için ne kadar eksik kalacağını anlatmaya çalışıyorum. Dünyada 3 ayrı imparatorluğa başkentlik yapmış başka bir şehir yok. İçinden nehir geçen çok şehir var ama içinden deniz geçen sadece İstanbul var.” diye konuştu.

DÜNYA AKILLI ŞEHİRLER ZİRVESİ HAKKINDA

13-14 Eylül 2012 tarihlerinde İstanbul Swiss Otel'de düzenlenecek Dünya Akıllı Şehirler Zirvesi'nde 25'in üzerinde farklı ülkeden temsilci ve 100'ün üzerinde konuşmacının katılımı ile 25 oturum gerçekleştirilecek. Zirvede inşaat, haberleşme ve bilgi güvenliği, ulaşım, enerji, yenilenebilir enerji (rüzgar, güneş, jeotermal), atık yönetimi ve atıktan enerji, altyapı, IT, ICT, telekom alanları uluslararası konuşmacıların da katılımıyla özel oturumlarla detaylı bir şekilde ele alınacak.

Zirve'nin ilgi çekecek isimleri arasında İngiltere Lordlar Kamarası'ndan Lord Laird, İtalya'nın Torino Belediye Başkanı Piero Fassino, akıllı şehir projelerinde ve uygulama alanında öncü Londra Belediye Başkanı Boris Johnson'un Danışmanı Kulveer Ranger, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı AK Parti Milletvekili Mahmut Mücahit Fındıklı, İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan, 2008 yılında Fransız Kalkınma Ajansı desteği ile Türkiye'nin ilk iklim değişikliği eylem planını hazırlayan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, Forum Helsinki'nin Başkanı Jarmo Eskelinen, Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz al Saud'un mega projesi 'King Abdullah Economic City' nin IT Direktörü Wafa Hameedi yer alıyor.


12 yıl önce