|

Bakan Bozkır: O raporu kabul etmiyoruz

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, AP'nin raporunu kabul etmeyeceklerini, iade edeceklerini söyledi.

Yeni Şafak
15:47 - 10/06/2015 Çarşamba
Güncelleme: 16:06 - 10/06/2015 Çarşamba
AA

AB Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır, Avrupa Parlamentosu'nda onaylanan Türkiye raporunu kabul etmediklerini ve bunu iade edeceklerini söyledi.



Türkiye'deki seçimler nedeniyle ertelenen oylama sonunda rapor, 653 üyeden 452'sinin oyuyla kabul gördü.



Yeni fasıl açıklanmadı


Kararda, Türkiye ile yürütülen müzakerelerde yargı ve temel haklarla ilgili 23 ve adalet, özgürlük ve güvenlikle ilgili 24'üncü fasılların açılması için net bir çağrı yapılmadı. Bunun yerine bu başlıkların açılış kriterlerinin yerine getirilmesinin önemine vurguda bulunuldu.



Türkiye'nin Rusya ile enerji alanındaki işbirliğinin "kaygı verici" olarak tanımlandığı kararda, AB'nin enerji alanında Türkiye ile müzakerelere hız vermesi gerektiği not edildi.



Türkiye ile vize diyaloğuna da değinilen kararda, Hıristiyan Demokratların sunduğu bir önergeyle "bu alanda ilerlemenin, geri kabul anlaşması hükümlerinin Ankara tarafından tam olarak yerine getirilmesine bağlı olduğuna" dair bir ibare eklendi.



AB'ye 2014-2019 döneminde yeni üye ülke alınmayacağının hatırlatıldığı kararda, Avrupa Parlamentosu'nun 15 Nisan 2015 tarihli "Ermeni soykırımı" kararına atıfta bulunuldu.



PKK önergesi reddedildi


PKK'nın AB'nin terör örgütleri listesinden çıkarılması talebi içeren bir önerge ise oy çoğunluğuyla reddedildi.



Hollandalı sosyal demokrat parlamenter Kati Piri tarafından hazırlanan raporda Ankara'ya demokrasi, insan hakları ve hukuk devleti konularında yeterli ilerleme kaydedilmediği mesajı verildi.



Medya özgürlüğüne geniş yer verilen raporda, Akkuyu Nükleer Santral projesinin durdurulması, IŞİD'le mücadelede daha aktif rol oynanması, Kıbrıs'tan asker çekilmesi ve kapalı Maraş bölgesinin BM'ye devredilmesi de isteniyor.




#ap
#avrupa parlamentosu türkiye raporu
#ap türkiye ilerleme raporu
9 yıl önce