|

Bakan Gül'den AİHM'in Demirtaş kararına tepki

AİHM, eski HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın tutukluluğuna ilişkin makul sürede yargılanmadığını savunarak serbest bırakılmasını istedi. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'den karara ilişkin ilk açıklama geldi. Bakan Gül, "Kararı verecek olan Türk yargısıdır" dedi.

Yeni Şafak
13:37 - 20/11/2018 Salı
Güncelleme: 21:29 - 20/11/2018 Salı
AA
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM), eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş kararına ilişkin, "Kararı bir görelim. Bu konuda yargılamayı yapan yargı mercii karar verecektir." dedi.

Gül, bakanlığının bütçesinin sunumu için bulunduğu TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda AİHM'nin Selahattin Demirtaş kararına ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı.

KARARI VERECEK OLAN YARGI MERCİLERİ

Bütçe çalışmaları nedeniyle kararı henüz görmediğini belirten Gül,
"Kararı bir görelim. Kaldı ki bu konuda yargılamayı verecek olan yargı merci verecektir. Bizim bir şey söylememiz doğru değil."
ifadesini kullandı.

Demirtaş'ın tahliye edilip edilmeyeceği sorusu üzerine Gül, "Kararı görmek lazım ve takdir edecek makam yargı makamıdır. AİHM iç hukukun bir parçası. Bunu da reformcu bir parti olarak AK Parti getirdi ama bu karar ne getiriyor, ne yapıyor, ne karar verilmiş, bunların takdiri de yine mahkemenin vereceği bir karardır." diye konuştu.


"Kararı verecek olan bağımsız Türk yargısıdır"

  • Yargılamanın halen derdest olduğunu kaydeden Gül, "Yargılamayı yapan mahkeme, gerek dosyadaki verileri gerekse AİHM kararı gerekçelerini dikkate alarak bir değerlendirme yapacaktır. Süreç yargısal mekanizmalar içerisinde işleyen tamamen adli bir aşamada bulunmaktadır.
    Hepimizin bağımsız Türk yargısının işleyişine saygı göstermesi ve peşin hükümlü olmaması gerekir. Dolayısıyla burada kararı verecek olan, tahliyeyi verecek olan siz de değilsiniz ben de değilim, bağımsız Türk yargısıdır.
    " diye konuştu.

"AİHM'in verdiği karar eleştirilir"

HDP'li milletvekillerinin, "Cumhurbaşkanı öyle demiyor, 'Tanımıyoruz, karşı hamle yaparız' diyor" sözleri üzerine Adalet Bakanı Gül, "AİHM'in verdiği karar doğrudan hemen icra niteliğinde değil. İnfaz boyutunu Türk yargısı değerlendirecektir. Verilen tüm kararlarda eleştiri söz konusudur.
Bizim yürütme olarak her kararı eleştirme yetkimiz var ama Türk mahkemesinin verdiği karara herkes uyar ama AİHM'in verdiği karar elbette eleştirilir. Cumhurbaşkanımız da bu konudaki eleştirisini yapmıştır
."

AİHM, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın tutukluluk sürecinin uzatılmasının yeterli hukuki dayanaklardan yoksun olduğunu gerekçe göstererek serbest bırakılmasını istemişti.

#AİHM
#Adalet Bakanı
#Abdulhamit Gül
5 yıl önce