|

Bakan Kaya: Başvurular 15 Ekim'de

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya, Avrupa Birliği'nin mültecilere ilişkin verdiği sözü yerine getirme çağrısı yaparak, "Bakanlığımız ile Dünya Gıda Programı arasında imzalanacak protokolün ardından, 15 Ekim'de başvuruların alınmaya başlanması planlanıyor" dedi.

Yeni Şafak
15:06 - 27/09/2016 Tuesday
Güncelleme: 12:11 - 27/09/2016 Tuesday
AA

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, "Umuyorum ki Avrupa Birliği, taahhüt ettiği 3 artı 3 milyar dolar avronun, yani 6 milyar avronun böyle gerçekten efektif projelerle, bir an önce bürokratik engellere takılmadan hızlı bir şekilde kadınlar, çocuklar, onların eğitim ve sağlık ihtiyaçları için hayata geçirilmesini sağlasın." dedi.



Bakan Kaya, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden Sorumlu Üyesi Christos Stylianides ile Türkiye'deki mülteciler için başlatılacak "Sosyal Uyum Yardımı Programı" çerçevesinde bakanlıkta bir araya geldi.



"12 milyon yurdunu terk etti"


Kabulde gerçekleştirdiği konuşmada Acil Sosyal Güvenlik Ağı (ESSN) kapsamında başta Suriyeli vatandaşlar olmak üzere mülteciler için "Sosyal Uyum Yardımı Programı"nı başlattıklarını aktaran Kaya, Suriye'de çağın en büyük insani krizlerinden birinin yaşandığını, 600 bine yakın insanın hayatını kaybettiğini, 12 milyon insanın yurdunu terk etmek zorunda kaldığını ve 5 milyon insanın da başka ülkelere sığındığını söyledi.



Bakan Kaya, Türkiye'nin savaş bölgesinden kaçan ve sayıları 3 milyona yaklaşan mülteciye kapılarını açtığını belirterek, "Bunların bir kısmı kamplarda, önemli bir kısmı da farklı şehirlerimizde ikamet etmektedir. Özellikle belirtmek isterim ki bizler, Suriyeli kardeşlerimizi asla bir mülteci ya da sığınmacı olarak görmedik. Tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızla hiçbir karşılık beklemeksizin seferber olduk." diye konuştu.



Suriyeli misafirler için Türkiye'nin yaptığı harcamanın 12,5 milyar doları aştığına, aynı zamanda özel sektör ve sivil toplum kuruluşları tarafından da yapılan harcamalar olduğuna işaret eden Kaya, bu konuda maliyet hesabının yapılmadığını, insana hizmetin maliyet hesabının olmayacağını dile getirdi.



"Uluslararası camia insanlık açısından sınıfta kalmıştır"


Kaya, "Uluslararası camia, Suriye'de yaşanan acılara ve bunların sonuçlarına gösterdiği yaklaşımla, insanlık açısından sınıfta kalmıştır." diyerek, hayatta kalmak için çaresizce vatanlarından kaçan insanların çok daha büyük bir desteği hak ettiğini aktardı.



Türkiye'nin bu siyasi ve insani krize müdahale noktasında yalnız bırakıldığını ifade eden Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:



"Sayın Cumhurbaşkanımızın BM Genel Kurulunda ifade ettiği gibi, Suriyeli kardeşlerimizin sorunlarını kalıcı bir şekilde çözemezsek, bunun olumsuz sonuçları sadece Türkiye'de değil, bütün Avrupa'da hissedilecektir. Türkiye, yurt dışı insani yardım harcamalarında milli gelire oranla baktığımızda dünyada birinci sırada yer almaktadır. Genel değerlendirmede ise ikinci sıradadır. Milletimizin vefakarlığı, cömertliği ile ne kadar gurur duysak azdır. Tüm bu yardımları kendi öz kaynaklarımızla gerçekleştirmemiz ise ekonomik açıdan ayrıca takdir edilmesi gereken önemli bir başarıdır."



"Vatandaşlık haklarından yararlanmalarını sağlıyoruz"


Suriyeli misafirler için hazırlanan çadır kentlerin sunulan hizmetler bakımından dünyada örnek gösterildiğinin altını çizen Kaya, "Suriyeli kardeşlerimiz için sosyal yardım ve sosyal hizmetin yanı sıra iş ve eğitim alanında da önemli adımlar attık. Bugün üç yüz bin Suriyeli çocuk, sağladığımız imkanlarla eğitimlerini sürdürmektedir. Serbest dolaşım ve barınma imkanlarının yanı sıra her Türk vatandaşı gibi çalışma hakkı verilmiştir. Son aşamada ise belirli kriterlere sahip Suriyeli misafirlerimizin vatandaşlık haklarından yararlanmalarını sağlıyoruz." ifadelerini kullandı.



Kaya, AB ülkelerinin Türkiye'de misafir edilen mülteciler için ayırdığı bütçenin, hedef kitleye ulaştırılması amacıyla ortak çalışma kararı alındığını ve bu kapsamda başlatılan Sosyal Uyum Yardımı Programı çerçevesinde bakanlığın hak sahipliği belirleme çalışmalarını yürüttüğünü söyledi.



Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya, yardım programının bakanlık ile birlikte Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Avrupa İnsani Yardım Fonu (ECHO), Dünya Gıda Programı (WFP), Türk Kızılayı, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ile iş birliği içinde geliştirildiğini bildirdi.



"Başvurular 15 Ekim'de başlayacak"


AB'nin projeye 348 milyon avro kaynak sağladığını aktaran Kaya, "Sosyal Uyum Yardımı Programı ile kişi başı 100 lira tutarında yardım vererek, özellikle çadır kentler dışında yaşayan 1 milyon mülteciye ulaşmayı hedefliyoruz." dedi.



Kaya, bu konuda bakanlığın yürüteceği çalışmalara ilişkin şu bilgileri verdi:



"Bakanlık olarak rolümüz her il ve ilçede kurulu bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarımız aracılığıyla ülke genelinde başvuruların alınarak hak sahipliği tespitinin yapılmasını sağlamak ve süreci takip etmektir. Bakanlığımız bünyesinde bulunan Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi, güçlü bilişim altyapısı ile Sosyal Uyum Yardım Programının başvurudan ödeme aşamasına kadar tamamen elektronik ortamda, hızlı, şeffaf ve objektif şekilde yürütülmesinde merkezi pozisyonda olacaktır.



Bakanlığımız ile Dünya Gıda Programı arasında imzalanacak protokolün ardından, 15 Ekim'de başvuruların alınmaya başlanması planlanıyor. Kartların dağıtımı içinse 2017 yılının başı hedefleniyor. Yardımlar yaşlılar, engelliler, ihtiyaç sahibi olanlar öncelikli olmak üzere, çadır kentler dışında yaşayan mültecilere ulaştırılacak."



"Türkiye dışında zulme sesini yükselten ülke yok"


Projenin en önemli hedefinin zulümden kaçarak Türkiye'ye sığınan kadın ve çocuklara yardımcı olmak olduğuna dikkati çeken Kaya, "Son 14 yılda hayata geçirdiğimiz yeni sosyal yardım programlarımızın, çok büyük hedef kitlelere hızlı şekilde yaygınlaştırılması sonucu önemli tecrübelere sahibiz. Edindiğimiz bu tecrübelerimiz ile mültecilere yönelik bu kapsamlı programı da başvuru sahiplerine sıkıntı yaşatmadan hızlı şekilde ülke genelinde yaygınlaştıracağız." diye konuştu.



Halep'te yaşanan katliamın dünyanın gözleri önünde devam etiğini vurgulayan Kaya, "Dünyanın içini sızlatan Aylan bebeğe ve Ümran'a her gün yenileri ekleniyor. İnsanlar, ağır bombardımanların altında hayatta kalma mücadelesi veriyor. Aslında insanlık bombalanıyor. Türkiye dışında bu zulme sesini yükselten bir ülke yok." dedi.



Kaya, geç olmadan dünyanın, BM'nin bu vahşeti durdurmak için devreye girmesi gerektiğini, insanlığa yapılacak en büyük katkının da savaşların sona erdiği, eşitliğin, adaletin sağlandığı, barışın egemen kılındığı bir dünyayı yeniden inşa etmek olduğunu kaydetti.



#Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı
#Fatma Betül Sayan Kaya
8 years ago