|

Bakan Soylu: PKK'nın Karadeniz'deki yapılanmasını başlamadan çökerttik

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, terör örgütü PKK'nın Karadeniz'deki yapılanması hakkında, "Jandarmamız ve polisimizle bu yapılanmayı çok şükür henüz başlamadan çökerttik" dedi.

Yeni Şafak
14:18 - 13/09/2018 Perşembe
Güncelleme: 15:09 - 13/09/2018 Perşembe
AA
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu

İçişleri Bakanı Süleyman Süleyman Soylu, " PKK'nın Karadeniz Bölgesi'ne açılım stratejisini sadece terör faaliyeti bağlamında düşünürsek hata ederiz. Burada kaçakçılık yollarının Karadeniz'e kaydırılması ve bu yolların kontrol edilebilmesinin altyapısını kurmaya, böylece kaybettikleri finansman kaynaklarını geri kazanmaya da çalışıyorlar. Jandarmamız ve polisimizle bu yapılanmayı çok şükür henüz başlamadan çökerttik" dedi.

Van'ın İpekyolu ilçesindeki bir otelde düzenlenen "Kaçakçılık ve İstihbarat Koordinasyon Kurulu" toplantısına katılan Bakan Soylu, Koordinasyon Kurulu toplantılarını daha önce Trabzon ve Sivas'ta yaptıklarını, bugün de yine tarih boyunca değişik medeniyetlere ev sahipliği yapmış ve önemli bir merkez olan Van'da bir araya geldiklerini bildirdi.

Soylu, yaşadıkları yerlerin medeniyet birikimleriyle iletişim halinde olmanın hem motivasyonu artırdığını hem de yaptıkları işe değer katacağını ifade etti.

"Çökerttik"

Bakan Soylu, hesapta barış, demokrasi ve istikrar götürüldüğünü ancak geçen yıl Afganistan'da üretilen afyon miktarının bir önceki yıla göre yaklaşık iki kat artarak 9 bin tona çıktığına dikkati çekerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu, Türkiye'nin uyuşturucu konusunda önemli bir arz baskısı altında olduğu anlamına geliyor, çünkü bu afyonun bütün dağıtım güzergahları, karadan da denizden de bizim ülkemizden geçiyor. Deniz yolu olarak sadece Akdeniz'i değil, Karadeniz'i de kollamak zorundayız. Karadeniz'den de hem insan kaçakçılığı hem de diğer kaçakçılık türleri için bir yol açmaya çalışıyorlar. Geçen yıl göçmen kaçakçılığı için bunu denediler, Sahil Güvenlik Komutanlığımız başta olmak üzere emniyet ve jandarma birimlerimizin aldığı tedbirlerle bu kanalı kapattık ama elbette ki boş bıraktığımız anda burayı tekrar deneyeceklerdir.

  • PKK'nın Karadeniz bölgesine açılım stratejisini sadece terör faaliyeti bağlamında düşünürsek hata ederiz. Burada kaçakçılık yollarının Karadeniz'e kaydırılması ve bu yolların kontrol edilebilmesinin altyapısını kurmaya, böylece kaybettikleri finansman kaynaklarını geri kazanmaya da çalışıyorlar. Jandarmamız ve polisimizle bu yapılanmayı çok şükür henüz başlamadan çökerttik."

Doğudan batıya doğal uyuşturucu akışı olduğu gibi, batıdan da doğuya doğru ve özellikle Türkiye'ye doğru sentetik uyuşturucu akışının olduğuna değinen Soylu, bununla da mücadele etmek durumunda olduklarını, sentetik uyuşturucunun önemli bir miktarının Türkiye'de kaldığını aktardı.

"Zehir ticareti PKK eliyle yapılıyor"

Soylu, özellikle Türkiye'de kentlerin ve gençlerin hedeflendiğini, her iki yöndeki bu zehir ticaretinin terör örgütü PKK eliyle yürütüldüğünü bildirdi.

Terör örgütü PKK'nın sadece Türkiye'de değil, Avrupa'da da 1990'ların başından beri uyuşturucu ticaretinin yaklaşık yüzde 80'ini elinde tuttuğunu vurgulayan Soylu, terör örgütünün bu ticaretten kazandığı parayla Türkiye'deki terör faaliyetlerini finanse ettiğini dile getirdi.

#Süleyman Soylu
#İçişleri Bakanı
6 yıl önce