|

Başkan Erdoğan: FETÖ virüsü Benin’e de sızmış durumda

Benin Cumhurbaşkanı Talon ile ortak basın toplantısında konuşan Başkan Erdoğan, "FETÖ'nün ülkedeki bağlantılarının tasfiyesiyle ilgili en kısa sürede sonuç alacağımıza inanıyorum. FETÖ virüsü, Benin’e de sızmış durumda." dedi.

Yeni Şafak
19:15 - 6/09/2018 Perşembe
Güncelleme: 22:04 - 6/09/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Başkan Erdoğan Benin Cumhurbaşkanı Talon ile ortak basın toplantısında konuştu.
Başkan Erdoğan Benin Cumhurbaşkanı Talon ile ortak basın toplantısında konuştu.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Benin Cumhurbaşkanı Patrice Talon ile bir araya geldi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde basına kapalı gerçekleşen görüşme, yaklaşık bir saat sürdü. Görüşme öncesi Başkan Erdoğan, Benin Cumhurbaşkanı Patrice Talon'u törenle karşıladı. Ardından iki ülke cumhurbaşkanı heyetler arası görüşmeye geçti. Görüşmenin ardından Erdoğan ve Talon ortak basın toplantısı düzenledi.

Başkan Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar:

Son derece verimli bir görüşme gerçekleştirdik. İki ülke arasında atılacak adımları ele aldık. Tarım sektörünü öncelikle ele alacağımız olan olarak görüyorum.

Bize tahsis edilen 5 bin metrekarelik alanda kendi mimarimizle bir büyükelçilik binasını inşa edeceğiz.

FETÖ'nün ülkedeki bağlantılarının tasfiyesiyle ilgili en kısa sürede sonuç alacağımıza inanıyorum. FETÖ virüsü, Benin’e de sızmış durumda.

Amerika, kendisine (FETÖ elebaşı) 400 dönüm arazi tahsis etti ve bu arazide orada bütün dünyadaki örgütlerini oradan idare ediyor. Yıllık charter okullardan Amerika'nın bu örgüte ödediği para 800-850 milyon dolar. Bu örgütün arkasında nelerin olduğunu, kimlerin bulunduğunun bilinmesi bakımından bunu çok çok önemsiyorum.

Türkiye-Benin ekonomik ilişkileri

Türkiye ile Benin arasındaki toplam ticaret hacmi 2000'de 8,4 milyon dolar olarak belirlenirken, bu rakam 2017 itibarıyla 115,3 milyon dolara ulaştı. Söz konusu dönemde sürekli artış eğilimi gösteren Türkiye'nin Benin'e ihracatı 1,7 milyon dolardan 93 milyon dolara yükseldi.

İhraç edilen ürünler arasında makarna, un, demir-çelik filmaşin, profil, inşaat demiri, şekerli mamuller ve kağıt ürünlerinin başı çektiği görüldü.

İthalat verilerine bakıldığında ise 2000'de 6,6 milyon dolar olarak gerçekleşen ithalat, 2017'de 22,4 milyon dolara çıktı. Benin'den en fazla pamuk ithalatı yapıldı.

Öte yandan, Benin'de ekonomik büyümeye ve yeni kalkınma programlarının uygulanmaya konulmasına bağlı olarak talebin artacağı düşünülüyor. Mevcut ve potansiyel talebin artış yönünde olması ve ülkenin diğer Afrika ülkelerine açılan bir kapı olması, ihracatın artırılması için fırsat sağlıyor.

#Recep Tayyip Erdoğan
#Patrice Talon
6 yıl önce