|

Batı ırkçılığı yeniden dirildi

40 yıldır Fransa’da yaşayan Neyzen Kudsi Erguner, yeni nesil Avrupalıların babalarının utanç duyarak terkettiği Avrupa merkeziyetçiliğine yeniden sahip çıkmaya başladıklarını belirtti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/01/2015 Pazartesi
Güncelleme: 22:12 - 25/01/2015 Pazar
Yeni Şafak
Gündem
Gündem
40 yıldır Fransa’da yaşayan dünyaca ünlü neyzen Kudsi Erguner, Fransa’da son yaşanan terör olaylarını değerlendirdi. Fransa’nın Müslümanlara uyguladığı İslam karşıtı saldırıları eleştiren Erguner, Fransa’nın bu saldırılarla ekonomik göç ile gelen Müslüman işçilerin çocuklarından kurtulmak istediğini söyledi. Saldırıların giderek artacağını belirten Erguner, “7 Ocak’ta yapılan katliam bu dışlama projesinin bir parçasıdır. Fransa İslam dünyasını bu şekilde kışkırtarak Hıristiyanlaştırmaya çalışıyor” dedi. 

YENİ NESİL ESKİYE DÖNDÜ

1972 yılından beri Paris’te yaşayan Erguner, Fransa’daki değişimi şu cümlelerle aktardı: “Paris’teki ilk yıllarımda Fransa’daki çoğu aydın, çökmekte olan kendi değerlerine bir yanıt bulmak ümidiyle, diğer medeniyetlerin miraslarıyla ilgileniyordu. Rönesans ve Aydınlanma Çağı’nın rüzgarıyla kaybettikleri edebî, insanî ve dinî değerleri, vaktiyle yıkımına sebep oldukları diğer medeniyetlerde arıyorlardı. Fakat yeni nesil, babalarının utanç duyarak terkettiği Avrupa merkeziyetçiliğine yeniden sahip çıkmaya başladı. Yabancı olan herkesi Roma devrinden beri barbar addeden Batı, yeniden dirildi, ufku gittikçe daraldı, dünya ile ilişkisi tek yönlü bir menfaat ilişkisine döndü.”

DOĞU İLE BATI ARASINDA KALDIM 

Fransa’daki saldırıların kendisini korkuttuğunu anlatan Erguner, Fransa’nın Müslümanlar üzerine uyguladığı baskı yüzünden arada kaldığını söyledi. Müslümanlarla Hıristiyanlar arasında sıkışıp kaldığını ifade eden Erguner, “Yalan ve uydurulmuş bir tanrıya inanmayı reddederek ‘lâ’ deyip ‘illa Allah’ diyemeyen akıllı-cahil dinsizlerle, Hakk'ı bilmesine rağmen bildiğinin gerektirdiği gibi yaşamayan Müslümanlar arasında bir tercih yapmakta zorlanıyorum” diye konuştu.

Avrupa'nın ikiyüzlülüğü 

Türkiye’ye yönelik medya baskısı bahanesiyle sert tavır takınan Avrupa Parlamentosu, AB üyesi ülkelerdeki uygulamalara kulak tıkıyor. Fransa’da 64 kişi sosyal medyada terörü övdükleri gerekçesiyle gözaltına alınıp sorgulandı. Türkiye’de hükümete yönelik darbe girişimi ve teröre destek gibi suçlardan dolayı tutuklanan bazı basın mensuplarını bahane eden AP, 14 Aralık’ operasyonunun ardından, Türkiye ‘deki basın ve ifade özgürlüğünü eleştiren bir karar tasarısı hazırlamıştı. Türkiye’de basın özgürlüğü yok diyerek Fransa’daki benzer uygulamayı makul  karşılayan AP Türkiye’ye çifte standardını ortaya koydu. 

SESSİZ KALIYORLAR

Sadece Fransa değil, Avrupa’nın diğer ülkelerinde de sosyal medya yasaklarının olduğuna dikkat çeken İletişim Bilimci Yalçın Arı dünyanın bu yasaklara sessiz kaldığını anlattı. Fransa‘da buna benzer bir olayın 2012 yılında yaşandığını aktaran Arı “Antisemitizm mesajlar içeren hashtag yüzünden Fransız öğrenci grubu Fransa’daki twittera karşı 50 milyon Euroluk dava açtı. Twitter’ın Fransa’da Ofisi olmadığı için bu tweetlerle ilgili verileri Fransız yargısına vermeyeceğini açıkladı.  Bazı tweetleri silse de konuyla  ilgili daha fazla eylemde bulunmadı” dedi. 
#Fransa
#Kudsi Erguner
#Paris
9 yıl önce