|

Belediye Kandil’den yönetilemez

Diyarbakır’da HDP’li büyükşehir belediyesinin işten çıkardığı çalışanlar ve yakınları eylem yaptı. Belediyeyi Kandil’in yönettiğini söyleyen işçiler basın açıklamasında “Kandil’den gelen emirle çıkışlarımız verildi. Bayrakla sorunumuz yok diyenler masamızdaki bayrakları kaldırma emrini verdi. Hiçbir devlet kurumu Kandil’le yönetilemez. Bu sebeple devlet büyüklerimizi gereğini yapması için göreve çağırıyoruz” ifadelerine yer verildi. Silopi’de HDP’li belediyenin işten çıkarttığı 20 işçi de eylem başlattı.

Aybike Eroğlu
04:00 - 10/08/2019 Cumartesi
Güncelleme: 01:49 - 10/08/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
Belediye çalışanları, bina önünde toplanarak basın açıklaması yaptı.
Belediye çalışanları, bina önünde toplanarak basın açıklaması yaptı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin 31 Mart yerel seçimlerinden sonra göreve gelmesiyle birlikte işten çıkardığı işçi sayısı 234’e ulaştı. Yaşanan işçi kıyımına isyan eden belediye çalışanları, bina önünde toplanarak basın açıklaması yaptı.

SÜRGÜN VE MOBBİNGLE BAŞLADI

31 Mart yerel seçimlerinden sonra göreve gelen yeni yönetimin kayyum döneminde işe alınan personelleri ilk önce sürgün ettiğine dikkat çekilen basın açıklamasında, “Çeşitli mobbingler uygulayıp daha sonra Kandil’den gelen emir ile çıkışlarımız verilmiştir. Koltuklarında oturdukları günden bu yana bayrakla sorunumuz yok diyenlerin ilk başta masamızdaki bayrakların kaldırma emrini verip, daha sonra devlet memurlarının personel kimlik kartlarındaki şanlı Türk bayrağımızı kaldırmışlardır” denildi.

DEVLET BÜYÜKLERİMİZ GEREĞİNİ YAPSIN

Devlet büyüklerine açık çağrı yapılan açıklamada, “Bizler devlet büyüklerimize sesleniyoruz. Biliyoruz ki Türkiye Cumhuriyeti’nde hiçbir devlet kurumu Kandil’le yönetilemez. Bu sebeple devlet büyüklerimizi gereğini yapması için göreve çağırıyoruz” ifadelerine yer verildi.

BELEDİYE DIŞINDA GÖREVLENDİRİLDİ

  • Yeni Şafak’ın ulaştığı bilgilere göre, HDP’li belediye yöneticileri, ilk etapta çalışanları temizlik, fidan dikme, refüj temizleme, yol bakım, pompacılık gibi belediye dışındaki işlere yönlendirerek mobbinge başladı. Bu süreçte işten ayrılmayanlar ‘bilgileriniz elimizde, ailelerinizi tanıyoruz’ denilerek açık açık tehdit edildi.

15 TEMMUZ ŞEHİDİNİN BABASI DA VAR

İşten çıkarılanlar arasında 15 Temmuz gecesi Ankara Gölbaşı’nda şehit düşen Özel Harekat Polisi Halit Gülser’in babası Ömer Gülser de yer alıyor. Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı emrinde belediye şirket personeli olan Ömer Gülser’in, PKK bağlantısı nedeniyle kayyum döneminde görevinden uzaklaştırılan personellerin açtığı işe iade davalarını kazanmaları sonucu belediyeye dönmeleri gerekçesiyle işten çıkarıldığı öğrenildi. İşçilere Fesih Bildirim Tebligatı gönderen Büyükşehir Belediyesi, kayyum döneminde borçların çok arttığını ve işe dönen çalışanların nedeniyle belediyenin mali külfetinin arttığını öne sürdü.

  • Türk bayrağını kaldırın emri!
  • İşçiler adına basın açıklamasını okuyan Elif Bat, işten çıkarılan personellerden biriydi. Belediye’de Basın Yayın Halkla İlişkiler Kalemi olarak görev yapan Bat, şehit ve gazi yakınlarının işten çıkarıldığı 29’uncu madde doğrultusunda işten çıkarıldı. Yeni Şafak’ın ulaştığı Bat, “Göreve geldikten iki hafta sonra yanıma iki kişi yollayıp masamdaki Türk bayrağını kaldırmamı istediler. Ben masamda Türk bayrağı taşıyordum, bayrağımı kaldırmadım. Bundan sonra çok geçmeden 29’uncu madde doğrultusunda çıkışım verildi. Bu madde, iş verimsizliği adı altında yetersiz çalışma anlamına geliyor. Ayrıca iş verenin iyi niyetini suistimal bağlamında da işten çıkarmak için kullanılıyor” diye konuştu. Bat, “Hasta olup hastanede yatan arkadaşlarımız vardı. Raporlu oldukları halde işten çıkarıldılar” dedi.

Mağdur edildik


HDP'li Silopi Belediyesinde işten çıkarılan 20 işçi, eylem başlattı. Silopi Belediyesinde çalışan 20 işçi, gerekçe gösterilmeden işten çıkarıldı. Bunun üzerine işçiler belediye araçlarının park edildiği Dicle Mahallesi'ndeki garajın giriş ve çıkışını kapattı. İşçiler adına açıklama yapan Mustafa Başak, dün itibarıyla 20 çalışanın haksız yere işten atıldığını belirterek, "Hiçbir gerekçe göstermeden işten atarak bizi ve ailelerimizi mağdur ettiler. Tek suçumuz kayyum döneminde işe alınmak mıdır? Hükümetimizden destek bekliyoruz. Biz haksızlığa ve zulme karşıyız. Kararın geri alınması için eylem başlattık. Mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz" dedi.

#​Diyarbakır
#HDP
5 yıl önce