|

Bilgiç: Hedefimiz sorunun çözülmesi

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Kıbrıs'ta müzakerelerin yeniden başlamasına ilişkin, “2015 yılının çözüm yılı olması gerektiğine ilişkin beklentimiz mevcut. Çok uzun zamandan beri BM bu konuya ilişkin müzakereleri yürüttü. Bizim hedefimiz en kısa zamanda sorunun çözülmesi. Atılacak adımlar çerçevesinde gerekli desteği vereceğiz” dedi. Bilgiç, Lübnan'a giderken saldırıya uğrayan Tuna 1 gemisiyle ilgili iddialar hakkında ise, yapılan inceleme sonucunda gemide beyana aykırı yük tespit edilmediğini söyledi.

Yeni Şafak
14:31 - 15/05/2015 Cuma
Güncelleme: 11:35 - 15/05/2015 Cuma
IHA

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Dışişleri Bakanlığı'nda basın toplantısı düzenledi. Bilgiç, Türkiye-Katar Yüksek Stratejik Komite Dışişleri Bakanları Hazırlık Toplantısı'nda hangi belgelerin imzalanacağına dair görüş alışverişi yapıldığını belirtti. Bilgiç, NATO Dışişleri Bakanları Zirvesi'nde ise Afganistan ve Ukrayna konularının gündeme geldiğini kaydederek, Bakan Çavuşoğlu'nun Afganistan Dışişleri Bakanı ile bir araya geldiğini ve 'Afgan halkı istediği sürece biz Afganistan'ın yanındayız' mesajını verdiğini söyledi. Ukrayna konusunun NATO'nun önemli konularından birisi olduğunu vurgulayan Bilgiç, “Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü tanıdığımızı, egemenliğini tanıdığımızı ve desteklediğimizi söyledik. Kırım'ın yasa dışı ilhakını hiçbir şekilde tanımayacağımızı kuvvetli ifadelerle vurguladık” dedi.



Bilgiç, NATO Zirvesi'nde güneyden gelen asimetrik tehditler, yasa dışı göç, DEAŞ terör örgütü konularının da gündeme geldiğini belirterek, çok yüksek hazırlık seviyeli müşterek Görev Gücü'ne 2021 yılında çerçeve ülke sorumluluğu alma önerisinde bulunulduğunu da kaydetti.



“BİZİM HEDEFİMİZ EN KISA ZAMANDA SORUNUN ÇÖZÜLMESİ”


Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başladığını da hatırlatan Bilgiç, sabah 10.00 itibariyle toplantının başladığını söyledi. Bilgiç, toplantının ara bölgedeki Birleşmiş Milletler İyi Niyet Misyonu Ofisi'nde yapıldığını kaydederek, Birleşmiş Milletler Kıbrıs Özel Danışmanı Barth Eide'nin de toplantıda hazır bulunduğunu ve müzakerelerin sıklığı ve yapısının ele alınacağını ifade etti.


Tuna 1 gemisi ile ilgili iddialara da cevap veren Bilgiç, Bakan Çavuşoğlu'nun 3. kaptanın ailesi ile görüştüğünü belirtti. Bilgiç, şöyle devam etti:



“İspanya'dan Tobruk limanına en kısa rotayı izlerken saldırıya uğradı. Geminin varış limanlarının Tobruk ve Lübnan olduğuna dair İspanya'dan limandan çıkarken belgeler mevcut. Bazı basın yayın organlarında başka limana gittiği yönünde iddialar vardı. Saldırı sonrası Libya kıyılarından uzaklaşan gemi Türkiye'ye yöneldi, 12 Mayıs 17.30 itibariyle Fethiye'ye ulaştı. Cumhuriyet Savcılığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Gümrük makamları gerekli incelemeleri yaptılar. Yapılan incelemede gemide beyana aykırı yük tespit edilmedi. Terörle mücadele bahanesiyle sicil gemilere karadan ve havadan saldırılması kabul edilemez.”


Kıbrıs müzakere sürecinde Türkiye'nin beklentilerine ve güven artırıcı önlemlere ilişkin soru üzerine Bilgiç, “2015 yılının çözüm yılı olması gerektiğine ilişkin beklentimiz mevcut. Çok uzun zamandan beri BM bu konuya ilişkin müzakereleri yürüttü. Bizim hedefimiz en kısa zamanda sorunun çözülmesi. Atılacak adımlar çerçevesinde gerekli desteği vereceğiz” dedi.


Eğit-donat konusundaki bir soruya ise Bilgiç, “Siyaseten ve idareden sıkıntı yok. Tabiatıyla kapsamlı projenin hayata geçirilmesinde bazı teknik sıkıntı olabilir. Öngörülen şekilde çalışmalar devam ediyor” yanıtını verdi.



Ukrayna konusunda Rusya'ya yaptırım uygulanmasına ilişkin Bilgiç, “Yaptırım uygulanmasına gerek olmadığı düşüncesindeyiz” şeklinde konuştu.

#Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç
#Dışişleri Bakanlığı
#Kıbrıs
#NATO
9 yıl önce