|

Cumhurbaşkanlığı sisteminde bilinmeyen kritik dönem

24 Haziran seçimlerinden sonra yürürlüğe girecek olan Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile Türkiye siyasi sistemi tümden değişecek. Yeni sistemde Cumhurbaşkanlığı makamının herhangi bir nedenle boşalması durumunda işleyecek olan süreç dikkat çekiyor. 1 yıldan az kalırsa her iki seçim de yenilecek ancak 1 yıldan fazlaysa sadece Cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacak ve bu dönem de cumhurbaşkanı açısından bir dönem olarak sayılmayacak. Bu süre yeni sistemde işleyecek olan 5+5’i etkilemeyecek.

Yeni Şafak ve
11:45 - 24/04/2018 Salı
Güncelleme: 08:56 - 15/05/2018 Salı
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde 5+5'i etkilemeyen dönem
Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde 5+5'i etkilemeyen dönem

MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin ‘erken seçim’ çağrısının ardından Külliye’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşerek ortak karar ile 24 Haziran’da seçime gidilme kararının alınmasıyla artık 16 Nisan referandumunda kabul edilen yeni sistem devreye girecek. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile birlikte Türkiye’de artık yeni bir dönem başlayacak. Hızlı ve güçlü bir yönetim ile yoluna devam edecek olan Türkiye’de birçok değişiklik olacak.

5+5’İ ETKİLEMEYECEK SÜRE

Bununla birlikte yeni sistemin bilinmeyen detayları da uyum yasaları ile artık netlik kazandı. Uyum yasaları kapsamında Meclis’e sunulan mini paket kabul edildi. Bu pakette yer alan ‘Cumhurbaşkanlığı makamının herhangi bir nedenle boşalması durumunda’ işleyecek olan hükümler arasında yer alan bir detay dikkat çekti. Cumhurbaşkanlığı makamının herhangi bir nedenle boşalması durumunda seçimlere 1 yıldan az bir süre varsa hem genel seçimler hem de cumhurbaşkanlığı seçimi yenilecek. Ancak 1 yıldan fazla bir süre varsa sadece cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacak. Ve seçilecek cumhurbaşkanı genel seçimlerin yapılacağı tarihe kadar makamda olacak. Ve bu süre de cumhurbaşkanı için dönemden sayılmayarak daha sonraki dönemler için 5+5 uygulamasına yansımayacak. Yeni sistemde bir cumhurbaşkanı 5 yıllık süre ile seçilecek ve sadece iki dönem Cumhurbaşkanlığı yapabilecek.

İşte Meclis’te kabul edilen uyum yasalarındaki o madde;

Cumhurbaşkanlığı makamının herhangi bir nedenle boşalması ve genel seçime bir yıl veya daha az süre kalması halinde cumhurbaşkanı seçimi makamın boşaldığı günden sonra gelen 60. günü takip eden ilk pazar günü TBMM genel seçimiyle birlikte yapılacak.

  • Cumhurbaşkanlığı makamının herhangi bir nedenle boşalması ve genel seçime bir yıldan fazla süre kalması halinde cumhurbaşkanı seçimi, makamın boşaldığı günden sonra gelen 45 gün içindeki son pazar günü yapılacak. Bu şekilde seçilen cumhurbaşkanı TBMM seçim tarihine kadar görevine devam edecek. Kalan süreyi tamamlayan cumhurbaşkanı açısından bu süre dönemden sayılmayacak.

Bu süreler içinde seçimin tamamlanması amacıyla Yüksek Seçim Kurulu tarafından seçim takvimi resen belirlenecek ve ilan edilecek.

Genel oyla yapılacak seçimde geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday cumhurbaşkanı seçilecek. İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa bu oylamayı izleyen ikinci pazar günü ikinci oylama yapılacak. Bu oylamaya ilk oylamada en çok oy alan iki aday katılacak ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday cumhurbaşkanı seçilecek.

#Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi
#erken seçim
#seçim 2018
6 yıl önce