|

Bu masa krizi çözer

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İdlib krizini çözmek için bugün Rusya lideri Putin ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile biraraya geliyor. Tahran Zirvesi bir umuttur. Astana inisiyatifi asla yara almamalı, Suriye için umut olmaya devam etmelidir. Suriye meselesinde çözüm hep liderlerin masasından çıktı ve yine öyle olması bekleniyor.

Kıymet Sezer
04:00 - 7/09/2018 Cuma
Güncelleme: 03:57 - 7/09/2018 Cuma
Yeni Şafak
Hasan Ruhani - Tayyip Erdoğan - Vladimir Putin
Hasan Ruhani - Tayyip Erdoğan - Vladimir Putin

Dünyanın gözü bugün İran'ın başkenti Tahran'da düzenlenecek üçlü zirvede. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Suriye'deki son durumu ele alacak. "Türkiye-Rusya-İran Üçlü Zirvesi", Ruhani'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek.

Garantörleri buluşturacak zirvede, "Suriye" meselesinin tüm detaylarıyla masaya yatırılması beklenirken, başta "İdlib" olmak üzere Suriye'deki gelişmelerle Suriye'de siyasi geçiş için atılması gereken adımların ele alınması öngörülüyor.

ANA GÜNDEM İDLİB

Zirvenin temel gündemini ise İdlib oluşturuyor. Üçlü zirvede, İdlib’de bulunan terörist unsurların sivillerden ayrıştırılması ve bölgeden çıkarılmasıyla ilgili çözüm arayışları ele alınacak. Türkiye, sivil halk ile teröristlerin ayırt edilmesini bu noktada şart koşuyor. Teröristlerin belirlenmesiyle birlikte de bunlara silah bıraktırma, silahsızlandırma yöntemleri tartışılacak.

NOKTA OPERASYON OLUR MU?

Zirvede, yine İdlib’de bulunan yabancı teröristlerin ülkelerine döndürülmesiyle ilgili konular da masaya yatırılacak. İdlib’in siviller için güvenli bir alan olarak devamlılığının sağlanması için yabancı teröristlerin de çıkarılması gerekiyor. Tüm bu çözüm çabalarının yanı sıra Türkiye, olası gerilime yönelik tedbirlerini de almış durumda. Türkiye, İdlib’de bulunan terörist unsurların zarar verdiğinin tespiti halinde sivillerin korunduğu nokta operasyon taleplerine soğuk bakmıyor.

PKK/PYD DE TERÖRİST GÖZ ARDI EDEMEYİZ

Türkiye, Suriye’deki terörist unsurlarla mücadele kapsamında sadece İdlib’de değil diğer bölgelerdeki teröristlere karşı da mücadele edilmesini istiyor. Türkiye, terör örgütü PKK/PYD-YPG unsurları ile de mücadele edilmesini ve bu unsurların öncelikle Tel Rıfat’tan çıkarılmasını istiyor. Toprak bütünlüğüne sahip bir Suriye’de çözüm için, terörist gruplar arasında ayrım yapılmamalı.

GÖZLEM NOKTALARINA ANGAJMAN SİNYALİ

Üçlü zirvede, Türkiye’nin gündeme taşıyacağı önemli başlıklardan biri de kontrol noktalarının güvenliği olacak. 12 gözlem noktasının güvenliğinin garanti edilmesi ve buralara yönelik Esed’in saldırgan tutumunun önlenmesi için alınması gereken tedbirler masaya yatırılacak. Türkiye, gerekirse Esed ile burun buruna olan bu gözlem noktaları için angajman kuralları uygulanmasını isteyecek. Bugün olası saldırı halinde yapılacağı gibi, angajman getirilmesi halinde de olası ihlallere misliyle mukabele edileceği de vurgulanacak.

  • Eylül’de yine göç oyunu
  • Türkiye, İdlib’den göç senaryoları karşısında da sorunu Suriye sınır ötesinde çözmeyi hedefliyor. Tahran’daki temaslarda bu konu da önemli gündem maddeleri arasında olacak. Halen 3,5 milyon Suriyeliyi barındıran Türkiye, olası bir göç dalgasının tüm devletleri etkileyeceği uyarısında bulunuyor. Ancak Türkiye’ye göç dalgasıyla sonuçlanabilecek İdlib krizinin Eylül ayında patlaması dikkati çekti. Ayn el Arab (Kobani) ve Resulayn ile Ceylanpınar ve Akçakale sınırlarındaki olaylar da kış başlangıcı olan Eylül-Ekim aylarında çıkarılmıştı. Böylece Türkiye’nin göç dalgasından en ağır biçimde zarar görmesi hedeflenmişti. Tüm bu tablo karşısında da Türkiye’nin artık göç üzerinden oyunları boşa çıkaracak kuvvette olduğu kaydediliyor.

Putin’le görüşme

Astana süreci kapsamında ilki Soçi, ikincisi Ankara yapılan, üçüncüsü de bugün Tahran’da gerçekleştirilecek zirve kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile ikili görüşme gerçekleştirecek. Zirveye ilişkin Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada ise Ankara’da yapılan son toplantıdan sonraki gelişmelerin ele alınacağı bildirildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Zirve toplantısında Suriye sorununa kalıcı çözüm bulunması amacıyla Astana mekanizması bağlamında sahada ve siyasi süreç kapsamında yürütülen ortak çalışmalar ele alınacak. İkincisi geçtiğimiz nisan ayında ülkemizin ev sahipliğinde gerçeklemiş olan üçlü zirvenin ardından meydana gelen gelişmelerin değerlendirilmesi ve ileriye yönelik atılabilecek adımların tespit edilmesi hedeflenmektedir.”


Benin’e FETÖ uyarısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan Benin Cumhurbaşkanı Patrice Talon ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Talon ile FETÖ meselesini de görüşme fırsatını bulduğunu belirten Erdoğan, “FETÖ malum, bu örgüt, bir virüs, her ülkeye, her yere, her türlü kılığa girerek, sızıyor, giriyor. Aynı şekilde tabi Benin’e bunlar girmiş vaziyetteler. Maarif Vakfı temsilcimiz, geçen ay görevine başladı. Temennimiz o ki, FETÖ’nün ülkedeki (Benin) bağlantılarının tasfiyesi ile ilgili olarak en kısa süre içerisinde sonuç alacağımıza inanıyorum” dedi.

#Başkan Erdoğan
#Hasan Ruhani
#Vladimir Putin
#İdlib
6 yıl önce