|

Burdur'da 700 yıllık 'Kütük atma' geleneği

Karamanoğulları Beyliği'nin geleneği olan ve ailenin ilk erkek bebeğinin dünyaya gelmesi dolayısıyla 700 yıl kadar önce gerçekleştirilen "Kütük atma" töreni, Burdur'da hala yapılıyor. Törende erkek bebeğin dünyaya geldiği evin yüksek yerinden aşağıya kütük atılıyor, bebeğin annesine mani söyleniyor, davul zurna çalınıp halk oyunları oynanıyor.

Yeni Şafak
10:34 - 10/01/2015 Cumartesi
Güncelleme: 08:50 - 10/01/2015 Cumartesi
AA


Mumcu, atılan kütüğün evde yıllarca saklanacağı için sağlam çam ya da çıralı bir ağacın gövdesinden olması gerektiğini kaydetti. Kütüğün daha sonra yetişkin birey haline gelen erkeğin düğününde yapılan yemek kazanının altında yanacağını dile getiren Mumcu, "Bu kütük yeni bir yuva kuran oğlanın yeni nesiller yetiştirmesini simgelemektedir. Kütüğe sarılı al yazmaya konulan demir paralar da bir anlam taşıyor. Yeni doğan bebeğin para gibi değerli, demir gibi sağlam olması dileğini ifade ediyor" dedi.


VATANA MİLLETE HAYIRLI EVLAT GELENEĞİ

Yeni doğan Hamza Çınar Tuncer'in babası Mustafa Tuncer ise geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan Karamanlı'nın geleneklerini yaşatmaya çalıştıklarını belirtti. Tuncer, "Yeni doğan bebeğin vatana millete hayırlı bir evlat olması, bir asker daha yetişecek olması ve neslin devamı açısından önemli olması dolayısıyla yapılan bir gelenek" diye konuştu.


KÜTÜK DUALARLA DAMDAN ATILIYOR

Cami Mahallesi muhtarı Mustafa Mumcu, yaptığı açıklamada, kütüğün bir ailenin ilk oğlunun dünyaya gelmesiyle atıldığını söyledi. Kütük atmanın ailenin soyunun devam ettiğini duyurmak için yapıldığını anlatan Mumcu, şöyle konuştu: "Bundaki amaç, aileye yeni katılan oğulun duyurusunu yapmak olduğu için kutlama, davul zurna ile başlar. Devamında silah atarak herkesin duyması sağlanır. Sonrasında oğlanın annesine seslenilerek maniler söylenir. Hayır duası yapıldıktan sonra kütük, damdan ya da evin yüksek bir yerinden evin önüne atılır. Yine silahla havaya ateş edilerek herkesin haberdar olması sağlanır. Arkasından baba ve anne tarafından hazırlanan çerezler, törene katılan davetlilere ikram edilir."

#kütük atma
#karamanoğulları
#burdur
#gelenek
9 yıl önce