|

Çavuşoğlu: ABD’nin yaptırım kararlarına karşıyız

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile Belçika Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Savunma Bakanı Reynders, ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, "ABD'nin yaptırım kararına AB karşı olduğunu söyledi. ABD nükleer anlaşmadan çekildi. Nükleer anlaşmaya taraf olan nükleer anlaşmada kalacağını söyledi. ABD muafiyeti kaldıracağını söylüyor. Bu birçok ülkeyi etkileyecek" dedi.

15:04 - 23/04/2019 Salı
Güncelleme: 15:54 - 23/04/2019 Salı
Yeni Şafak
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Belçika Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Savunma Bakanı Didier Reynders, ortak basın toplantısı düzenlediler.

Çavuşoğlu, "İslam düşmanlığından en çok etkilenen Avrupa'da yaşayan Türkler. Buna karşı birlikte çözüm bulmamız gerekiyor. Parlamenter meclis, eski bildiğimiz meclisten çok uzak. Değerler yerine ideolojiler hakim oldu. Bu Avrupa'daki tüm kurumların karşı karşıya kaldığı bir durum. Yer yer NATO'da da bunun belirtilerini görüyoruz" dedi.

Dışişleri Bakanı, "Terörle mücadele konusunu değerlendirdik. Belçika'da bazı mahkemeler PKK terör örgütünü aklamaya çalışıyor. PKK ve FETÖ'nün Avrupa ülkeleri tarafından desteklenmesi doğru değildir. Terörün her türlüsünde birlik olabilirsek Christchurch'teki saldırı da olmaz Sri Lanka'daki saldırı da olmaz" ifadesini kullandı.

ABD'nin Suriye'den çekilme kararı

Bakan Çavuşoğlu, "Bugün ABD çekilme kararı almıştır. Birlikte koordine etmeye çalışıyoruz. Görev gücü oluşturduk Bu görev gücü 3 defa bir araya geldi. ABD belli sayıda askerini bırakmak istiyor özellikle güneyde. İran'ın bir koridor oluşturmasına karşı olduklarını da söylüyorlar. Bugün Suriye'ye getirilen her bir silah Suriye'nin istikrarı için tehlikedir, bizim için de ciddi bir tehdittir. Fırat'ın doğusuna da operasyon başlatmamızın sebebi budur. PKK ve YPG Türkiye'ye yönelik tacizlerinin sayısını artırmıştır" açıklamasında bulundu.

İran Yaptırımları

Çavuğolu, "ABD'nin yaptırım kararına AB karşı olduğunu söyledi. ABD nükleer anlaşmadan çekildi. Nükleer anlaşmaya taraf olan nükleer anlaşmada kalacağını söyledi. ABD muafiyeti kaldıracağını söylüyor. Bu birçok ülkeyi etkileyecek" ifadesinde bulundu.

Belçika Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Savunma Bakanı Didier Reynders ise, "Terör faaliyetleri ile ilgili daha çok bilgi paylaşmalıyız. Sri Lanka'da iki Türk yurttaşın yaşamını yitirmesi sebebiyle başsağlığı dileklerimi iletmek istiyorum" dedi.

Reynders, "Biz bu konu ile ilgili konuşmaya devam ettik. ABD yaptırımları nedeniyle birçok şirket zorluk yaşıyor. Biz bu kararlara karşıyız" olduğunu belirtti.


#Çavuşoğlu
#İran
#ABD
5 yıl önce