|

Çavuşoğlu: Suriye konusunda Türkiye kilit ülke

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye'nin Suriye konusunda Cenevre, Astana, Soçi ve Münbiç dahil tüm süreçlerde kilit ülke olduğunu belirtti. Çavuşoğlu, F-35'lerin ilk teslimatı için ilk törenin 21 Haziran'da yapılacağını söyledi. Çavuşoğlu ayrıca, ABD'de 20 civarında eyalette FETÖ'ye yönelik soruşturma başlatıldığını açıkladı.

Yeni Şafak
11:32 - 19/06/2018 Salı
Güncelleme: 12:42 - 19/06/2018 Salı
AA
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu önemli açıklamalar yaptı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu önemli açıklamalar yaptı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye'nin Suriye konusunda Cenevre, Astana, Soçi ve Münbiç dahil tüm süreçlerde kilit ülke olduğunu söyledi.

Münbiç'in terörden temizlenmesi

Bakan Çavuşoğlu, Münbiç'in terörden temizlenmesine ilişkin şunları söyledi:

"Bazen karşı karşıya kaldığınız tehditler için sert güç lazım Afrin’de, Fırat Kalkanı’nda olduğu gibi. Bazen de diplomasiyi en iyi şekilde işletmek lazım. Münbiç konusu bizim için hassas bir konu. Suriye’de bunlar olurken YPG/PKK Suriye’nin kuzeyinde bir terör koridoru oluşturmak istedi. Fırat’ın batısına geçmek istemesi onlar açısından önemliydi. Biz ABD’ye bunları kullanmayın dedik, onlar önce biz kullanmayacağız dedi sonra operasyon için lazım dediler. 4 Haziran’da görüşmeleri onayladık. Şimdi uygulama safhasındayız. Dün keşif gücünü gönderdik. YPG/PKK buradan çıkacak, silahları elinden alınacak."

F-35'ler için teslimat töreni yapılacak

Çavuşoğlu, F-35'lerin ilk teslimatı için ilk törenin 21 Haziran'da yapılacağını söyledi.

FBI'dan FETÖ soruşturması

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD'nin FBI tarafından 20 civarında eyalette FETÖ'ye yönelik soruşturma başlattığı bilgisini verdiğini açıkladı.

Kandil'e operasyon hazırlığı

Terörle mücadelenin seçimle ilgili olmadığını vurgulayan Bakan Çavuşoğlu şunları söyledi:

"Biz sonuna kadar gideceğiz. İki sene önce çukurlardan temizledik sonra dağlardan temizledik o zaman seçim konuşulmuyordu. Biz Washington’la PKK’yla mücadele konusunda bir çalışma grubu kurduk. ABD mücadelede Bağdat ve Erbil’in de olması gerektiğini düşünüyor, biz de öyle düşünüyoruz. Burada PKK en büyük tehdidi Erbil’e oluşturuyor. Erbil'de PKK’nın kendilerine düşman olduğunu vurguluyor. PKK’nın buradan temizlenmesi için Irak’ın güvenliği için önemli. Talibani’nin partisindekiler PKK bizi tehdit ediyor diyor. Bu konuyu Tahran’la da konuşuyoruz. Esasen Tahran’la PJAK arasında epeydir çatışma yok ama onlar da biliyor ki bu teröristler yarın İran’a da saldırır. Bombalama oldukça teröristler İran’a da kaçıyor. Burada İran’ı suçlamıyoruz ama dağlık bölge, oraya da sızıyorlar."

#Mevlüt Çavuşoğlu
#Dışişleri Bakanı
#Suriye
6 yıl önce