|

CHP'de kritik çarşamba

Şişli Belediyesi'nde yaşanan skandal CHP Genel Merkezi'ni zor durumda bırakırken, parti bu kez Eskişehir'deki yolsuzluk sınavıyla karşı karşıya. 10 ayrı bilirkişi raporuyla desteklenen iddianamede şüpheliler sekiz ihaleye fesat karıştırma ve resmi evrakta sahtecilikle suçlanıyor.

Yeni Şafak
09:59 - 12/01/2015 Pazartesi
Güncelleme: 08:05 - 12/01/2015 Pazartesi
Diğer

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ve Başkan Yılmaz Büyükerşen'in şüpheli olduğu beton yolsuzluk davasında karar çarşamba günü verilecek. Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı, yolsuzluk iddialarıyla ilgili altı ayrı iddianame yazmıştı. Dosyalar Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde birleştirildi. Sabah'te yer alan habere göre 10 ayrı bilirkişi raporuyla desteklenen iddianamede şüpheliler sekiz ihaleye fesat karıştırma ve resmi evrakta sahtecilikle suçlanıyor. Bazı yetkililerle ilgili suçlamalar şöyle: 


-
İhaleler yoluyla kamu toplamda 28 milyon lira zarara uğratıldı. Bu kamu zararının piyasa şartlarında ve kırım oranları dikkate alındığında 60 milyon lira civarında olduğu hesap ediliyor. İhaleye fesat karıştırma suçundan, her bir dava dosyası için 5 ila 12 yıl hapis cezası, edimin ifasına fesat karıştırma suçundan 3 ila 7 yıl arasında hapis cezası yasa tarafından öngörülüyor. 

-
Yaklaşık maliyete esas miktar ve birim fiyat tespiti mevzuata uygun yapılmadı. Fiyatlar yüksek belirlendi. 10 katı fiyatla toprak kazımı, 5 katı fiyatla beton alımı gibi yüksek fiyatla iş yaptırıldı. İhale sonrası özellikle yüksek rakamlı iş kalemleri 5 kat fazla miktarda alındı.

-
Sözleşmelerde alt yüklenici kullanılamaz denilmesine rağmen, ihaleyi alan belediye şirketi tarafından bütün ihaleler aynı alt taşeron firmalara yaptırıldı. 

-
Belediye şirketlerinin paravan olarak kullanıldığı şüphesi doğdu. İhaleleri bu şirketler alıyormuş izlenimi verildiği, ancak daha sonraki süreçte belediye şirketleri almış oldukları işlerin herhangi bir mevzuata bağlı kalmadan yüksek fiyatla diğer firmalara pay edildiği anlaşıldı. 

-
İhalelerde evraklar eksik bırakıldı. Bu bilinçli olarak yapıldı. 5 yıl boyunca soruşturma konusu 8 ihaleden 6'sında aynı eksiklikler tekrar edildi. 
#chp
#eskişehir büyükşehir belediyesi
#Yılmaz Büyükerşen
#beton yolsuzluk davası
#Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı
#yolsuzluk
#kemal kılıçdaroğlu
9 yıl önce