|

CHP’de yeni Ekmeleddin korkusu!

Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Bir partinin başkanı cumhurbaşkanı olmamalı” ifadeleri ile CHP’de başlayan aday krizi derinleşiyor. CHP’nin cumhurbaşkanı adayı belirlememesi muhalif kanatta rahatsızlık yarattı. Akşener’in bile adaylığını açıkladığını belirten muhalifleri “Yeni bir Ekmeleddin İhsanoğlu” endişesi sardı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/09/2017 Perşembe
Güncelleme: 01:20 - 7/09/2017 Perşembe
Yeni Şafak
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu

16 Nisan halk oylamasında hezimete uğrayarak sekizinci seçim başarısızlığını alan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, halk oylamasının ardından yaptığı açıklamada “Bir partinin genel başkanı cumhurbaşkanı olmamalı” demişti. Kılıçdaroğlu’nun bu sözleri parti içerisinde rahatsızlık yaratmış, eski Genel Başkan Deniz Baykal, “Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanı adayı olmayacaksa çekilsin. Cumhurbaşkanı adayını genel başkan olarak CHP kurultayı seçsin.

CHP’DE BAŞKAN ADAYI KRİZİ

Aday olduğu zaman da kurultayı toplayıp, partisinden istifa edip, tarafsız bir Cumhurbaşkanı olsun diyorum” ifadelerini kullanmıştı. 2019 seçimleri için startı veren CHP’nin cumhurbaşkanı adayını halen açıklamaması parti içinde de isyana neden oldu. Partiler aday gösterilecek isimler için sinyal verirken Kılıçdaroğlu’nun henüz bir isim açıklamaması kafalarda soru işareti bıraktı. Kılıçdaroğlu, referandumun ardından hayır kanadında yer alan partileri ve STK’ları ziyeret ederek çatı aday için nabız yoklamıştı. Saadet Partisi, Vatan Partisi, hatta MHP’den ihraç edilen Meral Akşener öncülüğünde kurulması planlanan yeni partinin bile adayını açıkladığını belirten muhalifler, CHP’nin bu halinin parti tabanında yeni bir Ekmeleddin İhsanoğlu vakasıyla karşılaşılacağı endişesi yarattığını kaydetti.

KILIÇDAROĞLU’NUN CESARETİ YOK

Öte yandan, bir parti liderinin aday olmayacağını açıklaması ile kapıları tamamen kapattığını belirten muhalifler, “Partinizin cumhurbaşkanı adayı olamayacaksanız bir iddianız yok demektir. Parti içerisinden cumhurbaşkanı adayı çıkaramayan bir partiye vatandaş nasıl güvenip oy verecek?” değerlendirmesini yaptı. Kulislerde, Kılıçdaroğlu’nun aday olmaya cesareti olmadığı, ayrıca Cumhurbaşkanı adayının Kemal Kılıçdaroğlu’nun tercihine bırakılmaması gerektiği dillendiriliyor. Milletin ilk kez Cumhurbaşkanını seçtiği 2014 yılında CHP ve MHP genel başkanları aday olmazken, iki parti çatı aday olarak Ekmeleddin İhsanoğlu’nu göstermişlerdi.

#CHP
#Kemal Kılıçdaroğlu
#Ekmeleddin İhsanoğlu
7 yıl önce