|

CHP'den Suriyeliler için 'özel statü' önerisi

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, sığınmacıların uluslararası hukuk açısından durumunun "geçici koruma statüsü" olduğunu söyledi. Terör olaylarına değinen Özel, DAEŞ ve PKK terörünün ülkeyi tehdit ettiğine işaret etti.

Yeni Şafak
15:03 - 5/07/2016 Salı
Güncelleme: 12:07 - 5/07/2016 Salı
AA
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel açıklama yaptı.
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel açıklama yaptı.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel Ramazan Bayramı dolayısıyla partisinin Yunusemre İlçe Teşkilatı'nda düzenlenen bayramlaşma töreninde, tarihlerin bayramı gösterdiğini ancak psikolojilerinin "yas evi" olduğunu belirtti.



Terör olaylarına değinen Özel, DAEŞ ve PKK terörünün ülkeyi tehdit ettiğine işaret ederek, terörün amacına ulaşmamasının tek yolunun insanların birbirlerine olan sevgi ve saygılarının, dayanışma ruhlarının kaybedilmemesinden geçtiğini dile getirdi.



Gelinen noktada kardeşliğin, dayanışmanın ve güvenin yeniden tesis edilmesi gerektiğine dikkati çeken Özel, son günlerde gündeme getirilen "Suriyeli sığınmacılara vatandaşlık verilmesi" konusunun gittikleri her yerde sorulduğunu ifade etti.



Sığınmacıların uluslararası hukuk açısından durumunun "geçici koruma statüsü" olduğunu anlatan Özel, şunları kaydetti:



"Burada Türkiye'nin uluslararası bir tezi var. Bu yakın tarihin en büyük göç dalgasıdır. Bu yakın tarihin en büyük insanlık dramlarından bir tanesidir. Bu yük insanlığın yüküdür. Bu toplam 6 milyon sığınmacıyı dünyadaki gücü kuvveti yerinde bütün ülkelerle başta Amerika'yla, Kanada'yla, Avrupa dışındaki güçlü tüm ekonomilerle sonra tüm güçlü ekonomilerle üstlenmek zorundayız. Türkiye'deki sığınmacı sorunu Türkiye'nin sorunu değildir. Başta Avrupa'nın sonra tüm dünyanın sorunudur. Türkiye'nin sınır sorunu sadece Türkiye'nin sorunu değildir, tüm dünya için güvenlik sorunudur. Türkiye sınırında çeşitli güçlerin ve maalesef Türkiye için farklı çeşitli rejim değişikliği hesapları yapanların güçlendirip palazlandırdıkları terör örgütleri mensuplarının cirit atması bütün dünyanın güvenlik sorunudur. Bu sadece Ankara'nın, İstanbul'un değil, Madrid'in de Hamburg'un da, Köln'ünde, Washington'un da, New York'un da Londra'nın da güvenlik sorunudur. Bu ulusal tezimizi zafiyete uğratacak hiçbir şey konuşmamak gerekir."



"Sığınmacılara özel vize statüsü verilebilir"


Özel, Türkiye'de bir sığınmacının nasıl vatandaş olacağının kurallarının belli olduğunu belirterek, “Suriyelilere, 'ülkenizde barış oldu artık, ülkenize dönünüz, ama çocuklarınızla istediğiniz zaman Türkiye'ye gelebilir, vizeyle turist şeklinde gelip istediğiniz zaman tatil yapabilirsiniz. Türkiye'nin ulusal ölçekteki her türlü imkanından yararlanabilirsiniz, özel vize özel statü verilebilir. Ama Suriyeli sığınmacıların Suriye'ye dönmeleri kendi vatanlarında yaşamaları esastır." diye konuştu.



#Özgür Özel
#Manisa
#CHP
#Suriyeli
8 yıl önce