|

Suriye dört parça

2011’den bu yana iç savaşın pençesindeki Suriye’nin siyasi haritası, bu ülkenin “mikro devletçiklere” bölündüğünü ortaya koyuyor. Kürtler kuzeyde, IŞİD doğuda, Esed rejimi batıda, diğer muhalif gruplar ise Halep ve İdlip'te hakim güç konumunda.

Yeni Şafak
04:00 - 17/06/2015 Çarşamba
Güncelleme: 23:18 - 16/06/2015 Salı
Yeni Şafak

ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Tel Abyad'da PYD eliyle Suriye'nin kuzeyinde bir Kürt koridoru açmayı hızlandırdığı bir dönemde, ülke adeta mikro devletlere bölünmüş bir görüntü arzediyor. Suriye'nin “siyasi haritaları” bunu çarpıcı şekilde gözler önüne seriyor. Haritalarda öne çıkan en önemli öğe, Kürtlerin kuzeyde, IŞİD'in doğuda, Esed rejiminin batıda ve güneyde, son zamanlarda güçlerini birleştirip çatı örgütleri kuran diğer muhalif grupların ise Halep ve İdlip arasındaki alanda kendi hakimiyetlerini kurduğunun görülmesi.



PENTAGON'UN PLANI


Moskova'da 5 mayıs'ta başlayan muhalefet ve Esed rejimi arasındaki görüşmelerden hala bir sonuç çıkmaması ülkedeki çatışmaları ve dışardan dayatılan planları yeniden şiddetlendirdi. Son olarak, Afganistan ve Irak işgallerinde ABD'nin en üst düzeydeki komutanlarına danışmanlık yapan Kimberly Kagan'ın başkanlığını yürüttüğü ABD Savaş Çalışmaları Enstitüsü, önümüzdeki 6 ayda Suriye'de ortaya çıkabilecek senaryoları içeren bir çalışma yayınladı.



PKK DENETİMİNDE


Raporda yer alan en yüksek olasılıklı senaryoya göre, Tel Abyad'da koalisyon uçaklarının bombalarıyla “çevrelenen” IŞİD'in yerini PKK/PYD'ye bağlı güçler alacak. Böylece Türkiye-Suriye sınırında PKK/PYD'nin denetiminde geniş bir alan yaratılmış olacak.


Halep ve İdlip'te de muhalif gruplar Esed rejimi ile yoğun çatışmalar yaşıyor. Muhaliflerin çatı örgütlerinden Şam Cephesine (El-Cephetu'ş Şamiyye) bağlı birliklerin Halep'te önceki gün Esed güçlerine karşı düzenlediği operasyonda 20 rejim askerini öldürdüğü, rejime ait birçok stratejik noktayı kontrol altına aldığı bildirildi.



Bir tankla çok sayıda askeri aracı da imha eden Şam Cephesinin basın sorumlularından Ahmed Muhammed, “Şam Cephesi birlikleri, Esed güçlerinin olduğu yerlere 'cehennem' ve havan toplarıyla saldırdı. Diğer muhalif birliklerin de destek verdiği operasyonda, Raşidiye ve Halidiye bölgesinde rejime ait birçok noktanın kontrolü ele geçirildi. Muhalifler, Raşidiye bölgesinde stratejik öneme sahip 4 askeri noktanın denetimini sağladı” dedi.


#Tel Abyad
#suriye savaşı
#esed rejimi
9 yıl önce