|

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Merkel'e 'İslamist' uyarısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Almanya Başbakanı Merkel, Külliye'deki 2.5 saatlik görüşmenin ardından ortak açıklama yaptı. Görüşmede Suriye ve Irak'taki durumun değerlendirildiğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, DEAŞ ile mücadelede Türkiye'nin yalnız bırakıldığının altını çizerek, "Herkes işin lafında" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, soru-cevap kısmında Merkel'in 'İslamist terör" ifadesine tepki göstererek, "Böyle bir ifade kullanılamaz" dedi.

Yeni Şafak
16:05 - 2/02/2017 Perşembe
Güncelleme: 19:36 - 2/02/2017 Perşembe
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Almanya Başbakanı Merkel açıklama yaptı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Almanya Başbakanı Merkel açıklama yaptı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, resmi temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya geldi.



Esenboğa Havalimanı'na saat 13.00'te inen Merkel'i, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul etti. İki lider ortak açıklama yaptı.



Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:



"Askeri, siyasi ve ekonomik ilişkilerimizi ele aldık. Ege'deki gelişmeleri de değerlendirdik. Ağırlıklı olarak Suriye ve Irak'ı görüştük. Terörle mücadelede neler yapacağımızı konuştuk.



Anayasa değişikliği


(Alman gazetecinin Türkiye'deki referandumla ilgili sorusu üzerine) Muhalefetin güçler ayrımıyla ilgili ortaya koyduğu tezin, şu anda yapılmakta olan cumhurbaşkanlığı sistemine yönelik, ki bugün yarın parlamentodan bu metin bana ulaşacak ama ben tartışmalardan yola çıkarak bunu söylüyorum, en ufak hakikat payı yoktur. Yasama, yürütme, yargı yine aynı şekilde var. Güçler ayrılığı noktasında bunların yok edilmesi diye bir şey söz konusu değil. Burada bütün mesele şudur: Yürütme çok daha seri çalışma imkanı verilmiş. Yargı burada işlevini aynı şekilde yürütecektir. Muhalefetin bu konuyla ilgili hedef saptırmaya yönelik attığı adımlardan başka bir şey değildir. Zaten yapılan müzakereler sonucunda da Türkiye Cumhuriyeti Parlamentosu kararı verdi, nihai kararı verecek olan millettir.


İslamist terör ifadesi biz Müslümanları ciddi manada üzmektedir. Böyle bir ifade kullanılamaz, doğru değildir. Çünkü İslam ile terör bir araya gelemez. İslam'ın kelime anlamı barıştır. Dolayısıyla kelime anlamı barış olan bir ifadeyi eğer biz terörle yan yana getirirsek bu, o dinin mensuplarını üzer.



Bunu lütfen kullanmayalım, çünkü kullanıldığı sürece biz bunun karşısında durmak durumundayız. Sessiz kalırsa, bu kabul olur. Ben şahsen bir Müslüman olarak, bunu asla kabul edemem. Şu anda dünyada DEAŞ'a karşı bizim verdiğimiz mücadeleyi veren bir ikinci ülke yoktur. Herkes işin lafında. Ama biz ise mücadelede kararlılığımızı sürdürüyoruz.






Almanya'daki FETÖ'cülerin iadesi


PKK neyse, PYD neyse, YPG neyse Fetullahçı Terör Örgütü odur. Benim ülkemde devlete darbe yapacak ve bu darbe yapan eğer kalkıp Almanya'ya kaçıyorsa, Almanya'da barınıyorsa bunlara karşı Alman yönetiminin de, haklısınız Adalet Bakanları birbirleriyle ilişki kurmak suretiyle belge, bilgi bunlar gönderilebilir ama biz Amerika'ya da 85 koli belge, bilgi gönderdik, hala yargıdan çıkacak kararlar bekleniyor. Biz aynı zamanda NATO'da beraberiz, iki dost, müttefik ülkeyiz. Bu konularda çok daha seri kararlar almak suretiyle inanıyorum ki 'geciken adalet adalet değildir' anlayışını biz ters yüz edip bir an önce neticeye varırsak isabetli olur diye düşünüyorum."



Merkel: 15 Temmuz'a neden olanlar cezalandırılmalı


Almanya Başbakanı Merkel'in açıklamalarından öne çıkan başlıklar ise şöyle:



"Bu benim darbe girişiminden sonra ilk ziyaretim. 15 Temmuz'a neden olanların cezalandırılması gerektiğini ifade ettim.



İlişkiler iyi fakat ekonomik ilişkiler daha da iyi olabilir. İki tarafında önemsediği bölgesel konulara değindik. Mülteci konusu özellikle Türkiye için çok önemli bir konu. Aynı zamanda Almanya ve Avrupa Birliği için de önemli. Burada tekrar Türkiye'nin olağanüstü çabalar harcadığını belirttim. AB'nin finans desteğinin en kısa zamanda akması gerektiğini ifade ettim.



Türkiye'deki referandum süreci


Türk halkının Temmuz ayında savunduğu demokratik ilkelerin sağlanması gerektiğinin yeni sistemde de önemli olduğunu belirttim.



FETÖ'cülerin iadesi


Biz, terörle mücadele konusunda ve bu suçlara karşı mücadele konusunda kararlıyız. Fakat bizim adım atmamız için elimizde kanıtların olması gerekiyor. Mahkemeler bu kanıtları değerlendiriyor. Almanya'da bazı kararlar var, bazı koşullarda iadelerin yapılamayacağı yönünde. Fakat mahkemelerin ve bağımsız incelemelerin sonucuna tabii ki saygı duymalıyız.



İslamist terör ile İslami terör arasında fark var. İnsanlarımızın Müslümanlara çok büyük bir takdir duyduklarını ve işbirliği içinde mücadele etmemiz gerektiğine inanıyorum."



Görüşmenin detayları belli oldu


Cumhurbaşkanlığı kaynaklarına göre görüşmede şunlar konuşuldu:



  • - PKK, FETÖ ve DHKP-C terör örgütlerinin Almanya'daki faaliyetleri ve yapılanmaları hakkında endişelerimiz paylaşıldı. Örgüt faaliyetlerine göz yumulmasının müttefiklik ilişkisi ile bağdaşmadığı ifade edildi.
  • - Özellikle Alman medyasında DİTİB ile ilgili gündeme gelen ajanlık ithamının asılsız olduğu vurgulanarak, DİTİB'in Alman kanunlarına göre faaliyet gösteren bir kuruluş olduğu hatırlatıldı.
  • - Türk-Alman ekonomik ilişkilerinde 2016 yılının ikinci yarısında başlayan iyileşmenin sürdürülmesi amacıyla atılacak adımlar görüşüldü.
  • - Almanya'da yaşayan Türk vatandaşlarının anayasa referandumunda oy verebilmeleri için gerekli kolaylığın sağlanması talebimiz dile getirildi.
  • - Türkiye'de basın özgürlüğü konusunda Alman makamları tarafından zaman zaman yanlış, eksik ve yanlı bilgilere dayanan açıklamalar yapıldığına dikkat çekildi.
  • - Geri kabul anlaşması neticesinde Ege Denizi'nde yaşanan ölümlerin sona ermesinde Sn. Merkel'in katkılarının önemli bulunduğu ifade edildi ve Avrupa Birliği'nin bu konuda üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmediği hatırlatıldı.


Merkel TBMM'yi ziyaret edecek


Merkel, daha sonra TBMM'ye giderek darbe girişimi sırasında bombalanan kısımları ziyaret edecek.



Başbakan Binali Yıldırım ile de bir araya gelecek Angela Merkel'in gündeminde geçen yıl Türkiye'ye yaptığı üç ziyarette olduğu gibi sığınmacı krizinin çözümü yer alıyor.



Merkel'in Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Türkiye'ye ilk ziyareti, ayrı bir önem taşıyor.



Ziyarete ilişkin açıklama yapan Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, ağırlıklı olarak Türkiye ile AB arasındaki sığınmacı anlaşmasının, ikili sorunların, Suriye'deki durumun, NATO içindeki işbirliğinin ve Kıbrıs sorununun ele alınacağını söylemişti.






#Angela Merkel
#Recep Tayyip Erdoğan
#Binali Yıldırım
#Sığınmacı Krizi
#Suriye
#Kıbrıs
7 yıl önce