|

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Irak'ın bölünmesine 'devam edin' diyemeyiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD ziyareti öncesinde havalimanında gazetecilere açıklama yaptı. TEOG'un kaldırılmasına yönelik Başbakan Yıldırım ile mutabakat sağladıklarını belirten Cumhurbaşkanı, "Paraların akıtıldığı bu süreçlerden inşallah çocuklarımızı kurtarmış oluruz" dedi. Irak'taki referandum kararına da tepki gösteren Erdoğan, "Irak'ın bölünmesine biz 'devam edin' diyemez" ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı ayrıca, bu ayın 22'sinde yapılacak MGK ve Bakanlar Kurulu toplantılarının ardından Türkiye'nin kesin kararını alacağını belirtti.

Yeni Şafak
11:10 - 17/09/2017 Pazar
Güncelleme: 11:33 - 17/09/2017 Pazar
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD ziyareti öncesinde havalimanında gazetecilere açıklama yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklaması şöyle:

"Küresel barışın tesisi noktasında bizim de elzem gördüğümüz bazı başlıklarda toplantılar yapılacaktır.

Son bir yılın muhasebesini yapmak suretiyle küresel adalet için elzem gördüğümüz noktaları açık ve net olarak ifade edeceğiz.

Sürekli söylediğimiz gibi; dünya 5'ten büyüktür. Yine gündeme getireceğiz."

"Bizim ilkeli tutumumuz, mazlumun sesi olma iddiamız ve değişimin şart olduğu yönündeki ifadelerimiz hep baki kaldı. Hak bildiklerimizi söylemekten, doğruları dile getirmekten asla çekinmedik, çekinmeyiz.

ABD Başkanı Trump ile yapacağı görüşme

Bu görüşme bölgesel anlamda kritik gelişmelerin yaşandığı bir zamana denk geliyor. Bu görüşmenin her iki ülke için de faydalı neticeleri olacağına inanıyorum.

ABD'ye Türk evi açılacak

Yeni bir Türk evi inşa ediyoruz. Bu yeni binamız, her alanda itibarı artan ülkemize yaraşır bir yer olacaktır. İnşallah bu binamızı yaklaşık 36 ay içinde bitirmeyi hedefliyoruz. 32 kat yüksekliğindeki bu binamız gerek Birleşmiş Milletler binasının karşısında olmasıyla, gerekse hareketli bir alanda olması nedeniyle ülkemizin şanına yakışır bir hizmet alanı oluşturacaktır. Her aşamasıyla bizzat ilgilendiğim bu projeyi kısa sürede tamamlamak istiyoruz.

Merhum Adnan Menderes anılıyor

Biliyorsunuz, bugün Merhum Menderes ve iki arkadaşının idam edilişinin yıl dönümü. Şu an üzerimize düşen vecibeler çerçevesinde, İçişleri Bakanımız Süleyman Bey ve ilgili arkadaşlarla birlikte kabri başında anılıyor. Allah'tan kendilerine rahmet diliyoruz. Tabii bütün bunlarla birlikte o idamı gerçekleştirenlerin milletimiz tarafından hatırlanmasının gereğini özellikle ifade etmek istiyorum. Rahmetli Menderes ve arkadaşlarını kimler idam etti? Hangi düşünceye yönelik idam ettiler? İşte aynı zihniyet 15 Temmuz'da yeni bir süreci devam ettirmek istemişlerdir. Bu zihniyetin arkasında kimlerin olduğunu milletimizin çok iyi hatırlaması lazım. Özellikle sandıkta bunların hesabını, bu demokrasi düşmanlarına çok iyi sormamız gerekir diye bunu hatırlatmak istiyorum.

TEOG sınavının kaldırılması
Dün Sayın Başbakan ile bu konuyu etraflıca görüştük ve uygulamaya girmesi konusunda herhangi bir mani yok. Sayın Başbakanımız ve Bakan arkadaşlarımızla birlikte hemen bu adımın atılması mümkün. Bu konuda Sayın Başbakan ile mutabakatımız da oluştu.
Temenni ediyorum ki hemen süratle bunu ülke gündeminden düşürmek, bütün aileleri, yavrularımızı rahatlatacaktır.
Çocuklarımızın daha çok okul derslerine yönelmesinin önünü açmamız ve yarışı okullarında yapmasını sağlamamız çok daha isabetli olacaktır. Bütün mesele, okullarda orta kısımları bitirdikten sonra liseye geçerken tercihlerini ne yapacakları konusu okullarda atılacak adımlardır.
Paraların akıtıldığı bu süreçlerden inşallah çocuklarımızı kurtarmış oluruz
diyorum.
Irak'taki referandum kararı
Bu ay MGK toplantımız 27'sindeydi, bunu 22'sine çekişimizin sebebi de; baktık ki Kuzey Irak yerel yönetimi hala aynı anlayışla devam ediyor. Bir defa burada bizleri rahatsız eden bir süreç var. Biz bir şey söylüyoruz, bizim 350 kilometre sınırımız var. Orada bizim soydaşlarımız var, dindaşlarımız var. Onlar da aynı şekilde. Bizler aynı medeniyetin mensuplarıyız. Onların Kürt olması, bizleri de Türk olarak birbirimizden ayırmıyor. Ama bu anlayışı, Irak'ın bölünmesi yönünde bir adıma çekerseniz, biz buyurun demeyiz. Zora girdiğin zaman kapımızı çalacaksın ama Irak'ın parçalanmasına gelince bildiğini okuyacaksın. Irak merkezi yönetiminin takındığı tavır tabii ki federal yapının yöneticileri olarak kendilerinin hakkıdır. Ama gördüğümüz kadarıyla aynı şeyleri düşünüyoruz. Amerika'da da Sayın İbadi ile görüşmemiz olacak. Ama aynı istikamete bakıyoruz.
O istikamet nedir? Irak'ın bölünmez bütünlüğüdür.
Türkiye'den bize herhangi bir ses gelmedi falan... Ben bir defa MİT Müsteşarımı gönderdim. Biz sizinle bu işi defaatle konuştuysak, sen hala aynı yolda devam ediyorsan, kusura bakma.
MGK toplantısıyla Bakanlar Kurulu toplantısı biliyorsunuz aynı güne alındı.
Türkiye kesin tavrını ortaya koyacak.
"
#Cumhurbaşkanı
#Recep Tayyip Erdoğan
#ABD
7 yıl önce