|

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Evlatları dağa kaçıranlardan hesap soruyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Van’da toplu açılış törenine katıldı. Diyarbakır annelerinin PKK ve HDP ile mücadelesini hatırlatan Erdoğan, “Diyarbakır annelerinin 13-14 yaşındaki yavrularını Kandil’e kaçıranlara bu işin hesabını soruyoruz, soracağız” dedi.

00:00 - 12/06/2022 Pazar
Güncelleme: 20:01 - 11/06/2022 Cumartesi
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasının ardından yanına gelen çocuklarla açılış kurdelesini kesti, onlara oyuncak verdi. Çocuklar sahnede duygusal anlar yaşadı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasının ardından yanına gelen çocuklarla açılış kurdelesini kesti, onlara oyuncak verdi. Çocuklar sahnede duygusal anlar yaşadı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Van Beşyol Meydanı’nda toplu açılış töreninde konuştu. Diyarbakır Annelerinin verdiği mücadeleyi hatırlatan Erdoğan, her defasında demokrasiden bahseden HDP’lilerin bir kez gelip anneleri ziyaret etmediğine dikkat çekti. Çocukları dağa kaçıranlardan hesap sorulduğunu ve sorulmaya devam edileceğini sözlerine ekleyen Erdoğan, “Birileri bölücülük naraları atarken biz kardeşlik türküleri söyledik” diye konuştu. Erdoğan, Van’a yapılan yatırımlara işaret ederek, “Bu kadim şehrin asırlık ihlallerinin telafisinde, ihtiyaçlarının giderilmesinde, insanımızın layık olduğu demokrasi ve kalkınma adımlarının atılmasında hep Van ile omuz omuza olduk.” dedi.

VAN O BİRİLERİNİ YOLDA BIRAKACAK

  • Türkiye’nin doğusunun yükselen yıldızı, bölgesinin lokomotifi, tarih ve medeniyet şehri Van’a her gelişinde sevgiyle, coşkuyla, kadirşinaslıkla kendisini bağrına basanlara teşekkür eden Erdoğan, “Van, bizi bilir; biz de Van’ı biliriz. Hamdolsun havalimanından buraya kadar caddenin kenarlarında on binlerin bizi bağırlarına bastığını görmek, hakikaten bizim için ayrı bir mutluluk oldu. İnanıyorum ki Van, bu gidişiyle attığı bu adımla o birilerini yolda bırakacaktır.” diye konuştu.

KÜRT, TÜRK AYIRT ETMEKSİZİN ÇÖZDÜK

Deprem yaralarının sarılmasından, terör belasının defedilmesine kadar Van’ın tüm mücadelesinde hep yanında olduklarının altını çizen Erdoğan, şunları kaydetti: “Kardeşlerim, Allah aşkına soruyorum, Van’ı susuz bıraktılar mı? Suyunu kestiler. Kim? Su sorununu çözmesi gerekirdi Van Büyükşehir Belediyesi. Ama bunu yapmadılar. Peki Erdoğan, Devlet Su İşlerini görevlendirmek suretiyle Van’ın su sorununu çözdü mü? Niye? Ben şuna inanıyorum. ‘Benim buradaki Kürt kardeşlerimi susuz bırakmaya kimsenin hakkı yok.’ diyordum ve su sorununu da biz Kürt, Türk ayırt etmeksizin çözdük. Şu anda böyle bir sorun var mı? Yok ve olmayacak.

‘BEN KÜRT’ÜM’ DİYENLER NEREDEYDİ?

  • Van depreminin gecesinde Erdoğan, buradaydı. HDP neredeydi? ‘Ben Kürt’üm’ diyenler neredeydi? Benim için Kürt kardeşlerimle Türk kardeşlerim arasında herhangi bir fark yok. Çünkü biz yaratılanı yaratandan ötürü seviyoruz. Ayrım yapamayız. Dün yapmadık, bugün yapmıyoruz, yarın da yapmayacağız. Neden? Çünkü Rabb’imiz Kur’an-ı Kerim’de, ‘Biz sizi kavimlere ayırdık, birbirinizle iyi anlaşasınız diye.’ İşte biz, Türk’müş, Kürt’müş, Laz’mış, Çerkez’miş, Arap’mış böyle bir ayrım yok.

İNSANI YAŞAT Kİ DEVLET YAŞASIN

Diyarbakır annelerinin yavrularını Kandil’e kaçıranlara bunun hesabını soruyoruz. Biz eğitimiyle sağlığıyla istihdamıyla onlara iyi bir gelecek kurmanın çabası içindeyiz. Biz ne dedik, insanı yaşat ki devlet yaşasın. Kendi gövdemizi namlulara siper ettik. Birileri kandan beslenirken Van’daki insanlarımızın kalkınma adımlarından nasibini almalarını istedik. Ağızlarını her açtıklarında sizlerin kimliğinin istismarını yapanların yakalarına yapışın, silaha sarılarak çözüm sürecini bitirmenizi kim istedi diye sorun. Birileri terör örgütlerinin arkasına sığınarak, demokrasi istismarı yaparken biz sizlere ananızın ak sütü gibi helal olan hak ve özgürlüklerinizi kazandırmanın mücadelesini verdik.”

Aşkla koşuyoruz ve yorulmuyoruz

  • Neşet Ertaş’ın “Aşkınan koşan yorulmaz” dediğini hatırlatan Erdoğan, “Biz de aşkla koşuyoruz ve yorulmuyoruz. Sizin için biz Ferhat olduk siz de Şirin. Ferhat dağları deler mi? Deler. Niye? Aşk dağları da deldirir. Ve dağları deldik, işte bu hizmetleri yaptık.” diye konuştu. Van’a kazandırdıkları yatırımlar arasında Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çaldıran Devlet Hastanesi ve lojmanları, çeşitli kamu kuruluşlarına ait hizmet binaları ve terörle mücadeleyi kolaylaştıracak güvenlik yolları olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “İnşallah 2023’ten sonra da eser ve hizmet siyasetimizle sizlerin yanında olmayı sürdüreceğiz.”

Arada asırlık fark var

Hükümete geldikleri günden beri Van’ı yeni projelerle yatırımlarla ve hizmetlerle kalkındırmak için çalıştıklarını, çabaladıklarını belirten Erdoğan, bunu da önce Allah rızası için onunla birlikte ülkeye ve millete hizmet gayesiyle yaptıklarını söyledi. Geçmişte nice hükümetlerin gelip geçtiğini, nice siyasi kadroların yönetimde bulunduğunu dile getiren Erdoğan, “Hangisi Van’ı bu seviyede eser ve hizmetlerle kalkındırdı, geliştirdi? Hiçbiri. Yaşı yetenler bizzat kendileri, yetmeyenler büyüklerinden sorup öğrenerek şu canım şehrin 25, 30, 40 yıl önceki haliyle bugünü bir karşılaştırsınlar. Aklı, vicdanı, ahlakı olan herkes bu mukayesenin ardından aradaki farkın 20 yıllık değil, asırlık olduğunu kabul edecektir.” diye konuştu.

Lafla değil icraatla konuştuk

  • Kuru lafla, istismarla, iftirayla işlerinin olmayacağını, hep somut rakamla, icraatla konuştuklarını belirten Erdoğan, şu ifadelere yer verdi: “Son 20 yılda Van’a ne kadar yatırım yaptık biliyor musunuz? 38 milyar liralık yatırım yaptık. Bunlar kamu yatırımı. Bu bütçeyle eğitimde 9 bin 682 yeni derslik inşa ettik. Gençlik ve sporda 8 bin 279 kişi kapasiteli yüksek öğrenim yurt binaları açtık. Toplam 54 spor tesisi inşa ettik. Sosyal yardımlarda Vanlı ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza toplam 11 milyar lira tutarında kaynakla destek olduk. Aç, açık bırakmamak için elimizden geleni yaptık. Sağlıkta 19’u hastaneden oluşan toplam 103 adet sağlık tesisi inşa ettik. Çevre ve şehircilikte 2011 yılındaki deprem sonrası 25 bin konut, kamu binası, okul, cami, sosyal tesis inşa ederek sahiplerine teslim ettik. Bunları AK Parti iktidarı olarak biz yaptık.”

#Recep Tayyip Erdoğan
#Van
#Neşet Ertaş
#HDP
#Kandil
2 yıl önce