|

Avrupa Kaşif Ödülleri sahiplerini buldu

Avrupa Patent Ofisi'nin (EPO) her yıl verdiği 10. Avrupa Kaşif Ödülleri Paris'te düzenlenen törenle verildi

Yeni Şafak
18:31 - 11/06/2015 Perşembe
Güncelleme: 15:44 - 11/06/2015 Perşembe
AA

Avrupa Patent Ofisi'nin (EPO) her yıl verdiği "Avrupa Kaşif Ödülleri" sahiplerini buldu.



Fransa'nın başkenti Paris'teki Brongniart Sarayı'nda bu yıl 10'uncusu düzenlenen törende teknolojik ve sosyal gelişime katkı sağlayan bilim adamı ve mühendisler ödüllendirildi. Törene siyaset, akademi ve ekonomi dünyasından yaklaşık 400 davetli katıldı.



Ödül sahipleri, 300'den fazla proje arasından finale kalan 15'i için internet üzerinden yapılan oylamayla belirlendi. Buna göre, "hayat boyu başarı" ödülünü İsviçre'den Andreas Manz, "sanayi" ödülünü Fransa'dan Philippe Maugars, küçük ve orta boy İşletmeler ödülünü Hollanda'dan Laura van't Veer, "araştırma" ödülünü Fransa'dan Ludwik Leibler ve "Avrupa dışı ülkeler" ödülünü ise Japonya'dan Jian Zhou kazandı.



Araştırma ödülüne layık görülen Fransız bilim adamı Leibler'in ürettiği yeni bir çeşit plastik olan "vitrimere", ısıtılarak istenilen formlara dönüştürülebiliyor. Doğadan geri dönüşümü de gerçekleştirilebilen ve devrim niteliğinde olduğu belirtilen "vitrimere"in metaller gibi kaynak yapılabilme ve karmaşık alaşımlar oluşturabilme özelliği bulunuyor.



Küçük ve orta boy işletmeler dalında ödül kazanan Hollanda'lı bilim adamı Laura van't Veer'in buluşuyla ise genetik tabanlı doku testiyle göğüs kanserinin erken teşhisinde kemoterapiye gerek kalmıyor. Hastalarda yüzde 20-30 oranında istenilmeyen etkileri giderdiği tespit edilen yöntem 40 bin kadının tedavisinde kullanıldı.

#Paris
#Avrupa Kaşif Ödülü
#keşif
#buluş
9 yıl önce