|

Davutoğlu: Schengen'de adım atılmadan geri kabul anlaşmasını imzalamayız

Başbakan Davutoğlu, yaptığı açıklamada, AB'nin mülteci krizine ilişkin "Türkiye mülteci akışını durdurursa vize imtiyazı sağlanır" açıklamasına cevaben, "Kesinlikle Schengen konusunda adım atılmadan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının vize olmadan Avrupa'ya seyahat hakkı tanınmadan geri kabul anlaşmasını imzalamayız" dedi.

Yeni Şafak
13:44 - 15/10/2015 Perşembe
Güncelleme: 14:08 - 15/10/2015 Perşembe
AA

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Avrupa Birliği'nin "Türkiye mülteci akışını durdurursa vize imtiyazı sağlanabilir" açıklamasına ilişkin, "Kesinlikle Schengen konusunda adım atılmadan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının vize olmadan Avrupa'ya seyahat hakkı tanınmadan geri kabul anlaşmasını imzalamayız. Bunu Suriye krizi daha olmadan söyledik." ifadelerini kullandı.



2016'da vizesiz geçiş müjdesi


Davutoğlu, "2016'da Türkiye'den AB'ye vizesiz geçiş için çabalıyoruz, inşallah onun müjdesini vereceğiz" dedi.



Sığınmacı gündemiyle toplanacak olan Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi öncesi Türkiye'nin ikna edilmesi amacıyla Türkiye'de bulunan AB Komisyonu heyetinin sabah saatlerine kadar Türk yetkililer ile görüşmeler gerçekleştirdiği belirtildi.



AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz ile yaptığı görüşme sonrası gazetecilere açıklamalarda bulundu. Zirvede ele alınacak konulara değinen Juncker, sığınmacı krizine dair Türkiye ile görüşmeler gerçekleştirdiklerini, AB Komisyonu'nun birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans'ın başkanlığındaki bir heyetin şu anda Ankara'da bulunduğunu hatırlattı. Juncker, "Bu sabah saat 04.00'e kadar Türk yetkilerle ortak eylem planını görüştüler. Bir başarı şansı söz konusu ancak henüz bu konuda bir sonuca ulaşıldığında dair bir şey söyleyemem. Fakat görüşmeler doğru yönde ilerliyor" dedi.



Timmermans, Genişleme Müzakereleri ve Komşuluk Politikasından sorumlu üyesi Johannes Hahn ile Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan sorumlu üyesi Dimitris Avramopoulos'tan oluşan heyet, dün Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, bugün de Başbakan Ahmet Davutoğlu ile bir araya geldi. Heyet, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da kabul edildi.



Eylem planı taslağı


AB heyeti, sığınmacı krizinin çözümünde yardım etmesi için Türkiye'yi ikna etmeye çalışıyor. Ankara ile görüşülmekte olan taslak plan, sığınmacılar için kullanılacak mali yardım, Türk sahillerinde devriye için Ankara'dan onay talebi, insan kaçakçılarıyla mücadele, geri dönüş operasyonlarının güçlendirilmesi gibi maddeleri içeriyor.



Türkiye'nin çekinceleri


Türk tarafı, AB'nin sığınmacı krizinin çözümüne dönük adım atmasını memnuniyetle karşılarken, eylem planındaki bazı unsurların belirsiz olması nedeniyle çekinceler taşıyor. AB, Türkiye'ye giriş yapmış olan tüm sığınmacıların kayıt altına alınmasını, Türkiye üzerinden kaçak yollarla Avrupa'ya geçmiş ve yakalanmış olanların Ankara tarafından geri kabul edilmesini istiyor. AB, savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınmış olan bazı sığınmacıları ise başvurularını değerlendirdikten sonra Avrupa ülkelerine kabul edeceklerini belirtirken, eylem planı taslağında bu konuda net bir sayı ifade etmiyor.



''Mali yardım zaten hak edildi''


Taslak planda, Türkiye'nin sığınmacılara sağladığı hizmetlere destek için 2015-2016 yıllarında 1 milyar avroya kadar mali yardım vaat ediliyor. Brüksel, Türkiye'nin AB müzakereleri kapsamında reform ve uyum çalışmalarına ayrılan bazı fonları da bu kapsamda kullanmayı düşünüyor. Türk diplomatik kaynaklar ise, bunların zaten hak edilmiş ve tam üyelik çalışmaları için planlanmış yardımlar olduğunu, sığınmacılar için ayrı bir kaynak aktarılması gerektiğini savunuyor.



Türkiye mültecilerin pazarlık konusu yapılmasından rahatsız



AB eylem planında, sığınmacı krizi konusunda atılacak adımlarla, Türk vatandaşları için Avrupa'ya vizesiz seyahat etme imkanı konusunda bağlantı kuruluyor. Türkiye'nin kaçak göçmenlere karşı sınırlarını daha sıkı kontrol etmesini, Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine giden kaçak göçmenleri geri kabul etmesini isteyen AB, bunun vizesiz seyahat için gerekli şartların tamamlanmasına yardımcı olacağını kaydediyor. Türkiye ise zaten AB ile vizesiz seyahat konusunda uzun süredir görüşmeler yapıldığını belirterek, iki konu arasında bağlantı kurulmasına karşı çıkıyor.

#Sığınmacı
#Avrupa Birliğ
#Jean-Claude Juncker
#Martin Schulz
#Timmermans
#Davutoğlu
#Sinirlioğlu
#Erdoğan
9 yıl önce