|

Davutoğlu'ndan Musul açıklaması

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Irak'ın Başika bölgesinde konuşlu Türk askeri unsurlarından bir kısmının, yeni bir düzenleme kapsamında Irak'ın kuzeyine intikal etmesi ile ilgili açıklama yaptı.

Yeni Şafak
13:58 - 14/12/2015 Pazartesi
Güncelleme: 15:14 - 14/12/2015 Pazartesi
Diğer

Başbakan Ahmet Davutoğlu gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Davutoğlu, AHaber'de canlı yayında soruları yanıtlıyor. Davutoğlu'nun konuşmasından satırbaşları şöyle:



Musul'da yeni tanzim


Irak ve Suriye ile ilgili, hiçbir ülke bizim durumumuzda değil. Suriye rejiminin kontrol ettiği sınır çok marjinal bir sınır. Irak'ta ise sınırını kontrol edemeyen bir hükümet var. Suriye ile muhatabımızın meşruiyetini kaybetmiş olmasından dolayı tek taraflı tedbirler aldık. Irak'ta ise attığımız her adımı istişare içinde atmaya özen gösterdik. Askeri tedbirlerin ise önceden ikili planlanması zor oluyor. Atılan adımlar askeri gereklilik adımlarıdır. Sayın Abadi'nin geçen seneki ve benim bu seneki ziyaretlerimde ortak bir mücadele konusunda anlaşmıştık. Diana eğitim kampını ziyaret etmiştim, son Sincar operasyonununda da başarılı olmasını bana Barzani anlattı. Bu tek taraflı değil, uluslararası hukuk çerçevesinde. Başika'da, Diana'da olan eğitim üslerimizin meşruiyeti su götürmez. Bizim buraya yönelik saldırılara karşı tedbir alma zaruriyetimiz çıktı. Birliğimiz orada olmaya devam edecek. Burada bir güç kaydırması oldu. Askerlerimiz muharip olarak değil, eğitim amaçlı. Takviye güçleri ise onları korumak için. Biz askeri gereklilikler neyse onu yaptık, gerekiyorsa güç kaydırdık ya da yeniden tanzim için adımları attık. Tehdit varsa tanzim yapılır, yoksa başka yere kaydırılır. Bugün de atılan adımlar da yeniden tanzim şeklindedir. İlgili güvenlik birimlerimiz yaptığı değerlendirmelere göre bu ihtiyacın hasıl olduğu ortaya çıktı. Türk askeri eğitim için orada olmaya devam edecek. Bugün yapılan tanzim askerlerimizin güvenliği için.





"Başkanlık sistemi net olmalı"


Bir sistem kurulacaksa bu net olmalı karma bir sistem olmamalı. 27 Mayıs ya da 12 Eylül'de olduğu gibi. Millet egemenliğini seçtiği vekiller üzerinden ve onların seçtiği hükümet üzerinden olmalı eğer başkanlık olacaksa bu başkan ve meclis üzerinden olmalı. Yetki ve sorumluluk dağılımının net olduğu bir sistem. Anayasanın tanımı içinde olur bunun muhtevasını kuracak olan Cumhurbaşkanı ve benim aramda olan ilişkidir. Şuanda beni uykusuz bırakan terör operasyonları, ekonomi... Sürekli Başbakan ve Cumhurbaşkanı üzerinden tartışma yapılmasını doğru bulmuyorum.



"Terör örgütü
terörü şehre doğru yaydı

"



Son 30 yılın en kritik ama en başarılı operasyonlarını yürütüyoruz. Terör örgütü bilinçli bir şekilde Suriye'de yaşanmışlıklardan gelen kibirle terörü şehre doğru yaydı. Bu yaptıkları eylemlerle bizi terörle mücadeleden caydıracaklarını düşünüyorlar bunun olmayacağını biliyorlar. Halkı bizar etmek istiyorlar ve devlet tedbir aldığında halkın devleti suçlayacağını düşünüyor. Sokağa çıkma yasağı uygulanmadan yapılan operasyonlarda sivil can kaybı olur.



Türkiye-Irak sınırında çok yalçın dağlarda Oramar ve İkiyaka dağları tümüyle terörden arındırıldı. Bütün ilçeler ve şehirler terörist faaliyetlerden temizlenecek. Gerekirse ev eve temizlenecek. O dağlar teröristlerden temizlenecek demiştim. Tek tek temizlendi.



Bizim bu mücadelede nasıl kararlılığımız varsa Cizre-Silopi'de tek bir ev tek bir sokak kalmayacak. En etkin mücadele ile terörden temizlenecek. Cizre'de halka şefkatle bakan devlet var. Doktorlar, hemşireler, öğretmenler bu milletin çocukları. Bu mücadele sürecek.



#Irak
#Suriye
#​Başbakan Ahmet Davutoğlu
#Başika
#Ahmet Davutoğlu
8 yıl önce