|

Demirtaş'tan dikkat çeken Cizre açıklaması

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Cizre’de devlet içerisine çöreklenmiş, provokasyon üreten bir ekip olduğunu iddia etti. Demirtaş Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda törenlerde tarihteki 16 Türk devletini simgeleyen askerlerin yer almasını ise “Biz yokuz o fotoğrafta, hiçbirimiz yokuz” ifadeleri ile eleştirdi.

Yeni Şafak
15:29 - 16/01/2015 Cuma
Güncelleme: 13:39 - 16/01/2015 Cuma
IHA

Selahattin Demirtaş, Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Vakıflar Federasyonu ve Alevi Dernekleri Federasyonu yöneticileri ve Alevi vatandaşlarla bir araya geldi.


Küçükçekmece’deki Garip Dede Kültür ve Cemevi Derneği’nde yapılan toplantıda konuşan Demirtaş, Cumhuriyet gazetesine yönelik yapılan eleştirilere değindi. Demirtaş, “Paris’teki katliamı ve sonrasında yaşananlarla birlikte daha iyi görüyoruz ki kendi değerlerini savunmak, kendi değerlerini korumak elbette ki çok önemlidir ama nasıl savunduğunuz ve değerlerinize nasıl sahip çıktığınız da çok kıymetlidir” dedi.


Cumhuriyet gazetesine destek veren Demirtaş, “Cumhuriyet gazetesin yetkilileri kendileri ısrarla çıkıp açıklama gayreti içerisindeler. ‘Biz kimseye hakaret etmedik, hakaret niyetimiz yok, Charlie Hebdo ile dayanışma için bunu yaptık’ diyorlar. Yani Başbakan ne yapmışsa, onlar da onu yapmış. Paris’teki katliamla dayanışma göstermek doğruysa Türkiye’de dayanışma gösterenleri hedef göstermekten vazgeçin” dedi.

Demirtaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda ağırladığı törende, tarihteki 16 Türk devletini simgeleyen askerlerin yer almasını ise eleştirdi. “Biz yokuz o fotoğrafta, hiçbirimiz yokuz” diyen Demirtaş, “O fotoğrafta kadının rengi yoktur. Ülkenin yarısı kadındır ama o merdivenlerde bir tane kadın yoktur. Ülkenin yarısından fazlası Türk olmayan etnik inançlar, kimliklerden oluşur ama orada tek bir Türk olmayan yoktur. Tek bir Alevi inancı o merdivenlerde yoktur. Aslında o fotoğraftaki 16 Türk devleti teorisi de yanlıştır, yanlış bir teori üzerine kurgulanmıştır. Bunu Türk milliyetçi tarihçileri de bilirler. Böyle bir gerçeklik de yoktur. Yani bir aldatmaca, bir sahte tarih üzerine kurgulanmış bir merdivenden inen bir padişah gibi bir şey vardır, o da tam padişah değildir. O merdivendeki her şey yalan, her şey yanlıştır” şeklinde konuştu.

Cizre’deki olayların hatırlatılması üzerine ise Demirtaş, Cizre’de devlet içerisinde çöreklenmiş, provokasyon üreten bir ekip olduğunu savundu.


Selahattin Demirtaş, çözüm sürecine ilişkin bir soru üzerine de şöyle konuştu: “Dananın kuyruğu kopacak meselesinde daha önce de partimiz ısrarla açıklamasına rağmen bunu çözüm süreciyle bu cümlenim bağdaştırılması doğru değil. Ben bunu Ortadoğu’daki emperyal müdahale için söyledim. 100 yıl önce de emperyalistler Ortadoğu’ya müdahale etmişlerdi o zaman danayı onlar almıştı kuyruk ezilenlere kalmıştı. Bu kez öyle olmayacak demiştim. Topraklarımızda kendi sistemlerini kurmalarına izin vermeyeceğiz. Bunun için halkların birlikte hareket etmemiz gerekir demiştim. Çözüm süreciyle ilgili kullanılmış bir cümle değildi. Hükümet temsilcileri yüzüp yüzüp kuyruğuna gelmişlerse bilmiyorum. Biz öyle bir şey görmüyoruz. Fazla hızlı yüzmesinler kuyruğu da geçebilirler bu hızla. Ortada fol yok yu

#Selahattin Demirtaş
#Alevi Bektaşi Federasyonu
#Alevi Vakıflar Federasyonu
#HDP Eş Genel Başkanı
#Cizre
#provokasyon
9 yıl önce