|

Destan yazan yiğitler

Genelkurmay, Çanakkale zaferinin az bilinen fotoğraflarını kamuoyuyla paylaştı. Açılan arşivde siperde elleri tetikte bekleyen Mehmetçik fotoğrafları ile yemek dağıtımı, cephedeki çocukları ve düşman donanmasını batıran topçuları gösteren kareler var.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/03/2018 Pazar
Güncelleme: 04:13 - 18/03/2018 Pazar
Yeni Şafak
Genelkurmay Başkanlığı Çanakkale destanının 103. yılına özel, arşivlerinden az bilinen fotoğrafları yayınladı.
Genelkurmay Başkanlığı Çanakkale destanının 103. yılına özel, arşivlerinden az bilinen fotoğrafları yayınladı.

Genelkurmay Başkanlığı, Çanakkale Zaferi’nin 103’ncü yıl dönümünde, destansı zafere ait Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt (ATASE) Daire Başkanlığı ve Foto Film Merkezi Komutanlığı arşivlerindeki az bilinen fotoğraflarla belgeleri medyayla paylaştı. Fotoğraflarda, dönemin en büyük savaş gücü karşısında galip gelen kahraman Mehmetçik’in siperde düşmanı beklerken nöbet tutarken top bataryalarıyla atış yaparken görüntüleri yer alıyor.

ÇOCUKLAR BİLE CEPHEDE

Cephe hattında gönüllü olarak bombacılık yapan küçük bir çocuğa ait kare ise bir ulusun topyekun verdiği bağımsızlık mücadelesinin ispatı olarak fotoğraflar arasında yer alıyor. Albümdeki diğer dikkat çekici fotoğraflar arasında yemek dağıtımı sırasında sıraya girerek kazanlardan yemeklerini alan askerlerle kendi arasında eğlence yapan bir birlik de yer alıyor.


MUSTAFA KEMAL’İN EMRİ DE VAR

Paylaşılan belgeler arasında Yarbay Mustafa Kemal Atatürk’ün 19. Tümen Komutanı olarak görev yaptığı sıradaki "tümen emri" de yer alıyor.


Tümen emrinde Yarbay Mustafa Kemal, 10 günden beri yapılan muharebelerle düşmanın ancak kendi donanması korumasında sahilde dar bir mevkide taaruz etmeye mecbur bırakıldığını belirtiyor. Askerlerin gösterdiği yiğitliği “şanlı bir namus örneği” olarak nitelendiren Mustafa Kemal, hatların tahkimatının artırılması, düşman cephesindeki önemli noktalara karşı yaklaşma hatlarının inşa edilerek yaklaşılması emrini veriyor.


Aynı ruhu taşıyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 103. yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Terör örgütlerine ve arkalarındaki odaklara karşı yürütülen beka mücadelesinde, devlet olarak en büyük güç kaynağının tıpkı bir asır öncesinde olduğu gibi yine milletin imanı, inancı, vatan ve bağımsızlık sevdası olduğunun belirten Erdoğan şu değerlendirmede bulundu: “Gerek 15 Temmuz gecesi FETÖ ihanet çetesine karşı sergilenen kahramanlıklar, gerekse Afrin harekatı sürecinde 7’den 70’e milletimizin tüm fertlerinin seferber olması, Çanakkale ruhunun bu topraklarda ne kadar diri, ne kadar canlı olduğunu bir kez daha göstermiştir. Türkiye, bundan 103 sene önce birlik, beraberlik ve kardeşlik içerisinde yedi düvele Çanakkale’yi nasıl dar etmişse bugün de terör örgütleri üzerinden uygulanmak istenen senaryoları bozacak kudrete sahiptir.”

  • Tarihin akışı değişecek
  • Başbakan Binali Yıldırım 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 103’üncü yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajında, “Türk milleti, 18 Mart 1915 tarihinde dünyadaki en güçlü zırhlarla en ağır silahlarla donanmış bir ordunun nasıl dize getirilebileceğini dünyaya göstermiştir” değerlendirmesinde bulundu. Çanakkale Zaferi’nin, milletin yeniden şahlanışına, bir millet olarak dünya sahnesinde yeniden yükselişine zemin hazırladığını vurgulayan Yıldırım, şöyle devam etti: “O gün, emperyalist güçlere karşı istiklal mücadelesi vererek Çanakkale’yi geçilmez kılan milletimiz, bugün de mazlumların son sığınağı ve bütün insani değerlerin savunulduğu son kaledir. Milletimizin birlik ruhu, devletiyle bütünleşen gücü ve birikimi tarihin akışını yeniden değiştirecektir.”

#Çanakkale Zaferi
#Genelkurmay
6 yıl önce