|

Dijital oyunlara Osmanlı tokadı

Gençlerin dijital oyunlara karşı her geçen gün artan ilgisi karşısında Türk oyun şirketleri, gençlerin kendi kültürel değerleriyle vakit geçirebilmeleri için yerel oyunlar tasarlıyorlar. 'Deliçeri' adlı oyunla düşmanlar Osmanlı tokadıyla alt ediliyor. Ülkemizin terörle mücadelesinden esinlenerek hazırlanan SoTU ile de babası şehit olan Hakan, ülkesinin bütünlüğünü korumaya çalışıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/09/2017 Pazar
Güncelleme: 03:16 - 24/09/2017 Pazar
Yeni Şafak
Dijital oyunlara Osmanlı tokadı
Dijital oyunlara Osmanlı tokadı

Dünyanın dört bir yanında dijital oyunlara olan ilgi gün geçtikçe artıyor. Türkiye'de de bu alana yönelik adımlar atılmıyor değil. İstanbul'da geçtiğimiz hafta gerçekleşen Gamex 2017 Uluslararası Dijital Oyun Fuarı'nda yerel oyun firmaları tarafından geliştirilen 2 oyun ise tüm dikkatleri üzerinde topladı. 'Deliçeri' isimli oyunda düşmanlar Osmanlı tokadıyla alt edilirken, hikaye tabanlı bir oyun olan SoTU'da da Hakan karakteri şehit olan babasının görevini üstlenerek Türkiye Cumhuriyeti'nin bütünlüğü için çeşitli gizli operasyonlar yürütüyor.

OSMANLI ÇİZGİLERİ TAŞIYOR

Türk şirketi Imagine Codes tarafından piyasaya sürülen 'Deliçeri' adlı oyun Yeniçeri Ocağı’na geçiyor ve Deliçeri lakabını almış bir Osmanlı fedaisinin giriştiği amansız mücadele konu ediliyor. Deliçeri, Osmanlı Devleti'nin en görkemli döneminde geçen oyunda Bizans kalelerinden birine sızıp kuşatma öncesi bilgi toplamaya çalışıyor. Fakat topladığı bilgileri ulaklar ile padişaha yolladıktan sonra geri dönmeye hazırlanırken kale kumandanının güzeller güzeli kızına gönlünü kaptırıyor. Oyun severler, Deliçeri'nin karşısına çıkan tüm zorlukları aşarak sevdiği kıza kavuşması için kıyasıya bir mücadeleye girişiyor. Düşmanlar Osmanlı tokadıyla alt ediliyor.

İLHAMIMIZ TÜRK KÜLTÜRÜ

Imagıne Codes'un kurucu ortaklarından Havva Hilal Metin, Deliçeri'nin nasıl ortaya çıktığını ise şöyle anlatıyor: "Tüm oyun süreci Arda Özüpek, Can Sorman, Levent Ensari ve benim kurmuş olduğum ‘Imagine Codes Mobil Oyun Yazılım ve Animasyon Şirketi’ tarafından yapıldı. Biz ekip olarak daha özgün projeler hayal ettik bugüne kadar. Kendi kültürümüzden çizgileri mobil oyunlarda görme isteğimiz, bizi bu yönde üretim yapmaya yönlerdi ve ortaya “Deliçeri” oyunu çıktı. Yapım aşamasındaki oyunumuz ”Tamga”da da Türk kültüründen ilham alarak yapılan çizimleri görebileceksiniz. Bu Imagine Codes’un bir nevi imzası oldu diyebiliriz. Deliçeri ile de bir mobil oyun yapmaktan ziyade, Türk süper kahraman oluşturmak, kısacası yeni bir markaya imza atmak istedik."


TERÖRLE MÜCADELE

Türk şirketi Rocwise Entertainment ise ülkemizin terörle mücadelesinden esinlenerek Türkiye’de geliştirilen ilk hikaye tabanlı First Person Shooter (FPS) oyunu Soldiers of The Universe’yi (SoTU) tasarladı. Dünya çapında erişilebilir olan SoTU, Türkçe, İngilizce, Arapça seslendirilmekle beraber Fransızca, İtalyanca, Almanca, İspanyolca, Çince, Brezilya Portekizcesi ve Rusça altyazılar ile de zenginleştirilmiş. Ana karakter Hakan, babasının şehit olduğu haberini alarak yurtdışındaki görevini bırakarak Türkiye’ye dönüş yapıyor. Yıllar boyu askeri ve çeşitli bilim dallarında eğitim almış olan Hakan, babasının da üyesi olduğu Akıncı Beyleri'nden babasının nasıl şehit edildiğini öğreniyor. Yanındaki 3 Türk askeri ile Türkiye Cumhuriyeti’nin bütünlüğü için gizli operasyonlar yürüten Hakan, Cizre, Nusaybin ve İstanbul’da çeşitli operasyonlara katılıyor.

TEK KİŞİLİK OYNANIYOR

Şubat ayına kadar senaryo ve oyunun geçeceği yerlerin coğrafyasını incelediklerini söyleyen SoTU'yu oluşturan ekibin lideri Engin Yüksel, "7 kişilik ekip ile 7 ayda SoTU'yu erken erişim versiyonu ile tüm dünyada yayınlamaya başladık. Senaryomuz kurgu olmakla beraber Murat Tüter tarafından yazıldı. Türkiye gibi yoğun bir gündeme sahip bir ülkede yaşıyoruz. Ülkemizin terör ile mücadelesini de oyunumuz üzerinden tüm dünyaya göstermek istedik. SoTU’ya Steam üzerinden online olarak erişebiliyorsunuz. Şu an için yalnızca tek kişi ile hikâye modunda oynanabiliyor. Daha sonra online olarak birlikte ve karşılıklı oynanabilecek modlarını geliştireceğiz" ifadelerini kullanıyor.

Türk gençleri zor beğeniyor

Gençlerin yerel oyunları büyük bir heyecanla karşıladığını söyleyen Deliçeri oyunun kurucularından Havva Hilal Metin, "Türkiye’de oyun sektörünün gelişmesi onları heyecanlandırıyor. Yüksek talep ve yüksek beklentiler mevcut. Türk oyunseverlerin en büyük dileği, Türkiye’de oyun sektörünün önemli bir konuma yükselmesi. Bu sebeple, gerek oyuncular, gerekse oyun toplulukları, oyun geliştiricilerine olan desteklerin hiçbir zaman esirgemiyorlar. Ancak, Türk gençleri zor beğenen ve Türkiye oyun sektöründen yüksek beklentileri olan bir kitle. Deliçeri’yi sevmiş ve benimsemiş olmaları bizler için büyük bir başarı" diyor. Deliçeri, sadece Türkiye'de oynanan bir oyun değil. Tüm dünya ülkelerinde mobil mağazalardan indirilebiliyor ve İngilizce versiyonu da bulunuyor.

  • Oyun hasılatlarının döviz girdisini arttıracağız
  • Türkiye’de 29 milyon kişilik bir oyuncu kitlesi olduğunu ifade eden SoTU'nun ekip lideri Engin Yüksel, "Türkiye'de 755 milyon dolarlık toplam oyun hasılatı bulunuyor. Biz bu toplam hasılatın çok büyük bir kısmının yurtdışına çıktığını biliyoruz. Rocwise olarak Türkiye'ye toplam oyun hasılatlarının döviz girdisi kısmını arttırmayı hedefliyoruz. Dünya çapında büyük ilgi gören hikâye tabanlı FPS oyunlarının bir alternatifi olarak piyasaya giriş yapıp, ileride bu yapımlarla yarışabilecek seviyeye gelmek istiyoruz" şeklinde konuşuyor.
#Dijital Oyun
#Strateji
#Osmanlı
7 yıl önce