|

Dışişleri: Maliki'yi ciddiye almıyoruz

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, "Maliki'nin Türkiye'yi IŞİD'e destek olmakla suçlayan sözlerinin ciddiye alınacak yönü yok" dedi.

Yeni Şafak
08:05 - 19/08/2015 Çarşamba
Güncelleme: 08:18 - 19/08/2015 Çarşamba
Reuters

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Irak eski Başbakanı Nuri El Maliki'nin Türkiye'yi IŞİD'e destek olmakla suçlayan ifadelerinin ciddiye alınacak yönü bulunmadığını belirterek, Musul'un IŞİD'in eline geçmesinin sorumlularına ilişkin olarak Irak Ulusal Meclisi Savunma ve Güvenlik Komisyonu'nun hazırladığı raporun Irak'ın Ankara Büyükelçisi nezdinde protesto edildiğini bildirdi.



Maliki, Irak Meclis Komisyonu tarafından hazırlanan ve Musul kentinin IŞİD'in eline geçmesi nedeniyle kendisi ve diğer üst düzeyli yetkililerin yargılanması çağrısında bulunan raporun "değeri olmadığını" ifade ederek, kentin düşmesinden dolayı Türkiye'yi suçlamıştı.



Maliki, sosyal medya sitesi Facebook'ta yer alan açıklamasında, Kuzey Irak'taki özerk Kürt yönetiminin başkentine de atıfta bulunarak, "Musul'da olan Ankara'da planlanan bir komploydu, daha sonra bu komplo Erbil'e taşındı" demişti.



Bilgiç, konuya ilişkin soru üzerine yaptığı açıklamada, Maliki'nin "baskıcı, ayrımcı ve dışlayıcı politikalarıyla" Irak'ın bugün içinde bulunduğu kriz ortamının baş mimarı olduğunu savunarak; Maliki'nin, Tahran'daki bir konferanstaki konuşmasında "Türkiye'yi IŞİD'e destek olmakla itham eden akıl dışı sözlerinin ciddiye alınacak hiçbir yönü bulunmadığını" kaydetti.



Maliki'nin Musul'un IŞİD tarafından ele geçirilmesi sırasında başbakan olduğunu hatırlatan Bilgiç, Maliki emrindeki 70,000 kişilik Irak ordusu ve güvenlik güçlerinin, sayısı 1,500 olduğu ifade edilen IŞİD'ye bir gün içinde Musul'u "teslim ederek kaçtığını" ileri sürdü. Bilgiç, "Musul'un kaybedilmesinin sorumluları arasında en ön sırada bu zatın gösterildiğini bu vesileyle hatırlamakta fayda vardır" ifadesini kullandı.



Bilgiç, daha sonra şunları kaydetti:



"Türkiye'nin uluslararası koalisyonla birlikte DEAŞ'la mücadelesi ve bu çerçevede Irak'a siyasi, askeri ve insani mecralarda sunduğu giderek artan katkıları apaçık ortadayken, Irak'ın üçte birinin DEAŞ tarafından ele geçirilmesi, onbinlerce kişinin ölümü ve milyonlarcasının da evsiz kalmasında büyük rolü bulunan Maliki'nin suçluluk duygusu içindeki hezeyanlarının ciddiye alınması söz konusu dahi olamaz."



Musul'un IŞİD'nin eline geçmesinin sorumlularına ilişkin olarak Irak Ulusal Meclisi Savunma ve Güvenlik Komisyonu tarafından hazırlanan ve Irak Meclisi'nin 17 Ağustos tarihli oturumunda kabul edilen rapora da atıfta bulunan Bilgiç, şunları söyledi:



"Mesai arkadaşlarıyla birlikte 101 gün süreyle DEAŞ tarafından rehin tutulan Musul Başkonsolosumuza ilişkin olarak raporda yer alan ifadelerin de kabul edilemez olduğu ve tarafımızdan şiddetle protesto edildiği, bugün Bakanlığımıza davet edilen Irak'ın Ankara Büyükelçisi'ne iletilmiştir."



Söz konusu raporda, rehin tutulan Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz'ın, Musul'un düşüşü sırasında IŞİD ile ilişkide olduğu da iddia edilmişti. (Haberi yazan Gülsen Solaker; Redaksiyon Ceyda Çağlayan)



#maliki
#nuri el maliki
#daeş
9 yıl önce