|

Doğal afet sonrası İstanbul

İstanbul, dün tanıklık ettiği doğal afetin ardından bugün çok sayıda çalışmayla yaraların sarılmasını sağlıyor. Ekipler hummalı bir şekilde tahliye ve onarım çalışmalarını sürdürüyor.

Yeni Şafak
10:42 - 19/07/2017 Çarşamba
Güncelleme: 11:14 - 19/07/2017 Çarşamba
İstanbul'da sağanak sırasında bazı evlere botlarla ekipler ulaşmıştı.
İstanbul'da sağanak sırasında bazı evlere botlarla ekipler ulaşmıştı.

İstanbul'da dün günlük yaşamı etkileyen şiddetli yağış ve selin ardından, bugün çok sayıda ilçede çalışmalar hummalı bir şekilde sürdürülüyor.

Yağışların en fazla etkisini gösterdiği Silivri'de tahliye çalışmaları devam ederken, Yenikapı'daki metro istasyonu da çalışmalar nedeniyle açılmadı. Belediye ücretsiz ek seferlerle hizmet veriyor.

Beyoğlu'nda da gelen ihbarlar çerçevesinde su tahliye çalışmaları yapılıyor. Etkilenen tüm ilçelerde ekipler çalışmalarına devam ediyor.

Seferler aksadı

İstanbul'daki yağışların en fazla olumsuzluk yarattığı alan ulaşım olmuştu. Özellikle raylı sistemlerde büyük bir aksama meydana gelmişti. Bugün de, selin ardından Yenikapı'daki metro istasyonunda çalışmalar devam ettiği için seferler yapılamıyordu.

Sel baskını nedeniyle yapılamayan Yenikapı-Kirazlı ve Yenikapı-Otogar seferleri yeniden başladı.

Yenikapı-Otogar ve Haliç Metro Köprüsü-Yenikapı istasyonu arasında İETT, ücretsiz ring otobüs seferleri koydu.

Temizlik operasyonu başladı

Beyoğlu Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ve Fen İşleri Müdürlüğü, ilçede yaşayan vatandaşların olumsuz hava şartlarından etkilenmemesi için çalışma başlattı. Sabahın erken saatlerinde işe koyulan ekipler, ana arterler başta olmak üzere 45 mahalle ve ara sokaklarda temizlik ve onarım çalışmaları yaptı. Gün boyu aralıksız devam eden çalışmalarda; Temizlik İşleri Müdürlüğü'ne bağlı ekipler çamurlu su birikintisi olan yolları temizleyip tıkanan kanalları açarken, Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri ise bozulan yolların onarımı için seferber oldu.

Barajı yüzde 1 doldurdu

İstanbul'a dün son 32 yılın en yoğun yağışı düştü. Metrekareye; Silivri'de 128 kg, Üsküdar'da 108 kg, Beykoz'da 85, Sarıyer'de 80 kg yağmur yağdı.

İstanbul'un barajlarda dün doluluk oranı yüzde 73,12'ydi. Dünkü yağışla İstanbul'da barajların doluluk oranı yüzde 74,06'ya çıktı.

Silivri'de tahliye sürüyor

Yağışların en fazla etkili olduğu Silivri'de su tahliye çalışmaları devam ediyor. Yeni günle birlikte Silivri'de hasarın boyutları da net bir şekilde görülüyor. Silivri'de bazı noktalarda 1 metreye kadar su çekilirken, D-100'ün hemen yanındaki 3 kilometrelik yol boyunca tüm evler zarar gördü. Bölgede devam eden tahliye işlemlerinin birkaç gün daha sürmesi bekleniyor.


Zarar telafi edilecek

Şiddetli yağışın ardından devlet tarafından resmen ‘doğal afet’ ilan edilirse, sigorta olması da gerekmiyor. Zararını beyan eden, fotoğrafını çeken ve eksper raporunu alan her vatandaş sigortası olmasa da zararını talep edebiliyor. Sigortası olanlar ise sel muafiyeti nedeniyle sigorta şirketinden alamadığı tutarı devletten isteyebiliyor.

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, İstanbul'da yaşanan sel afeti ile ilgili yaptığı açıklamada can kaybı olmadığın dile getrdi. Kaynak yolda kalanların AKOM'u aramaları çağrısına yaptı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, "Bu bir afettir, yağmur kesildi. Şu anda ulaşılamayan nokta yok. Zararlar karşılanacak" dedi.



#İstanbul
#Sel
#Hava durumu
7 yıl önce