|

Dünya yepyeni bir Türkiye görecek

24 Haziran, Türkiye için yeni yükseliş döneminin başlangıcı, tarih yapıcı rolünün geri dönüşü olacak. Merkez iktidar alanını güçlendirmiş, ekonomi ve savunmada büyük atılımlar yapan, küresel ve bölgesel ölçekli sarsıntılara karşı kendini takviye etmiş, bağımlılıklarından kurtulmuş, toplumsal dayanışmasını en üst düzeye çıkarmış bir Türkiye öne çıkacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 20/04/2018 الجمعة
Güncelleme: 02:14 - 20/04/2018 الجمعة
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan güçlü seçim mesajı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan güçlü seçim mesajı.

Seçmen 24 Haziran’da bir ‘evet’le Türkiye’de çok şeyi değiştirecek. Türkiye, 25 Haziran sabahına ağırlıklarından kurtulmuş olarak uyanacak. Halkın cumhurbaşkanını 2. kez, parlamentoyu ise 27. kez seçmek için gideceği erken seçimler sonucu ne olursa olsun Türkiye’de reform niteliğinde köklü değişiklikleri beraberinde getirecek. Cumhuriyet, 95. yılında dönüşeceği cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile geleceğe umutlu ve güçlü adımlar atacak. Seçmenin tam bir yıl önce 16 Nisan’da oyları ile vize verdiği pek çok yenilik cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimi ile birlikte artık 3 Kasım 2019 beklenmeksizin uygulamaya girecek. İşte tarihi değişimin öne çıkan başlıkları:

VESAYETE TASFİYE

* 24 Haziran seçimleri ile birlikte Cumhuriyet tarihinde ilk defa millet aynı anda hem parlamentoyu hem de cumhurbaşkanın belirleyecek.

* Vesayet sistemi tamamen tasfiye edilecek. Yasama ve yürütme güçlenecek. Yönetimde çift başlılık ortadan kalkacak. Hükümet icraat yapacak, Meclis kanun yapacak. Meclis Hükümeti denetleyecek.

* Yeni sistemle birlikte Başbakanlık tarih olacak. Hükümetin başı cumhurbaşkanı olacak. Cumhurbaşkanı bakanları parlamento içinden veya dışından seçebilecek. Bakan olarak seçilen milletvekillerinin vekillikleri sona erecek.

TIKIR TIKIR İŞLEYECEK

* Yürütmenin tek elde toplanması ile birlikte karar alma mekanizmaları azalarak işleyiş hızlanacak. Krizlerin ortadan kalkacağı sistemde istikrar ekonomik büyümeyi getirecek.

* Koalisyonlar dönemi yerini tek başına iktidar çıkaran sistemlere bırakacak.

* Yeni sistemde Türkiye cumhurbaşkanı yardımcıları ile tanışacak. Buna ilişkin sayı uyum paketi ile netleştirilecek.

KUVVETLERE NET AYRIM

* Yeni sistemde demokrasinin vazgeçmesi olan kuvvetler ayrıldığı çizgi olarak daha da netleşecek. Görev alanlarına müdahale ortadan kalkacak.

TEMSİL GENİŞLİYOR

* Vatandaşlar cumhurbaşkanı adayı gösterebilecek. Seçilme yaşı 18'e inecek. Böylece, toplumun parlamentodaki temsili de yaş aralığı olarak genişleyecek.

VEKİLLERE TEMPO

* Milletvekillerine daha fazla görev verilecek. Özellikle kanunların hükümet değil, milletvekillerince teklif edilmesi, muhalefet milletvekillerinin da söz söyleyebilirliğini artıracak. Meclis’te hazırlanıp kabul edilen kanunu Cumhurbaşkanı’nın geri göndermesi durumunda da son söz Meclisin olacak.

* İçtüzük değişikliği ile beraber Meclis daha verimli çalışacak. Muhalefetin gereksiz engellemeleri by-pass edilerek yasal düzenlemeler zaman geçirilmeksizin uygulamaya sokulacak.

Vekillere başarı formülünü verdi

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 24 Haziran erken seçim tarihini açıkladıktan sonra partisinin milletvekilleriyle dün ilk kez bir araya geldi.

Parti genel merkezinde basına kapalı gerçekleşen ve 1.5 saat süren kahvaltılı toplantıda, vekilleri hem uyardı hem de talimat verdi. Edinilen bilgilere göre Erdoğan, şunları söyledi:

Yeniden aday olsanız da olmasanız da bu mücadelenin bir dava meselesi olduğunu unutmayın. Bu işi kişisel çıkar için yapanların bizim aramızda yeri yoktur. Biz ülkemiz için milletimiz için buradayız. Siyasi partilerde yenilik sürekli olur. Listede olsanız da olmasanız da bu dava için çalışın. Listelere girecek ya da çıkacaklar olabilir. Kimse ben yoksam AK Parti yok demesin herkes çalışmaya başlasın.

EN UYGUN TARİHİ BELİRLEDİK

Devlet Bahçeli’nin erken seçim teklifi açıklamasının ardından toplandık, en uygun tarihi 24 Haziran olarak uygun gördük. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini Türkiye’nin gündemine taşımak, tekrar parlamenter sistemin hastalıklarını taşımamak adına bir an önce cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçip Türkiye bu sistemle tanışsın istiyoruz. Bu süreç içerisinde biz zamanında seçim yapmak isterdik ama cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini bir an önce milletimizi buluşturmak adına Sayın Devlet Bahçeli’nin erken seçim çağrısına da peki dedik. (Meclis 15 Mayıs’a kadar çalışacak) Bir yandan cumhurbaşkanlığını alacağız diğer yandan da parlamentoda çoğunluğu sağlayacağız. Hedefimiz bu olacak. Eski ve yeni milletvekilleriyle ve partimizde görev yapmış herkesle meydanlarda olacağız.

TEŞKİLAT ZATEN HAZIR

Biz kongreler nedeniyle ülkeyi baştan başa dolaştık. Teşkilatımız çok canlı ve heyecanlı. Kongreleri düğün salonlarımızda yapmıyoruz. Statlarda, büyük salonlarda yaptık. Teşkilatımız hazır. Sahada AK Parti’nin politikalarını ve yapılan çalışmaları halka daha iyi anlatın. Cumhurbaşkanı Erdoğan, liste dışı kalacak milletvekillerine “Listelerde yer almayacak olanlar üzülmesin” dedi.

  • Anketler yüzde 56 Erdoğan diyor
  • AK Parti Sözcüsü Mahir Ünal, Erdoğan ile vekillerin buluştuğu toplantıya ilişkin açıklamalarda bulundu. Ünal, “AK Parti kampanyalar konusunda tam anlamıyla bir ustadır. AK Parti’nin yaptığı işlerden en muhteşemi siyasi kampanyalardır. Hazırlıklıyız, halkımızla 7/24 iletişim içerisinde olduğumuz için müziklerimiz de hazır. Güçlü bir slogan, müzikler, filmler, medya planlaması bunlar AK Parti’nin hızlı bir şekilde yaptığı süreçler. İnternetin ve sosyal iletişim ağlarının çok güçlü kullanılacağı bir kampanya olacağını daha önce açıklamıştık. En son yapılan ankette Cumhurbaşkanımızın oyu yüzde 55.6 gözüküyor” dedi. Ünal, seçim kampanyasına 15 Mayıs’ta başlayacaklarını belirtti.

Çin lideriyle görüştü

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Şi Cinping ile telefonla görüştü. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Erdoğan ve Şi arasında gerçekleşen telefon görüşmesinde, ikili ve bölgesel konular ele alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kimyasal silahların kullanımına Türkiye'nin öteden beri karşı olduğuna dikkati çekerek, Suriye'de ilerki süreçte gerilimin tırmanmasına mahal verilmemesinin önemli olduğunu vurguladı.

100 bin imzada yetki YSK’da

Erdoğan, 14 kişiden oluşan Uyum Komisyonu üyeleriyle biraraya geldi. 4 saat süren toplantıda AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı başkanlığında her hafta toplanan komisyonun bugüne kadar uyum yasaları kapsamında yürüttüğü çalışmaları Erdoğan’a aktardı. Toplantının ardından Yazıcı, Cumhurbaşkanlığı adaylığı için 100 bin imza düzenlemesiyle ilgili olarak, “YSK’ya başvuracaklar. Çünkü onların seçmen olması şartı var. Bir kişi, bir adaya oy verebiliyor” dedi. Yazıcı, hem milletvekilliğine hem de cumhurbaşkanlığına aday olmanın mümkün olmadığını söyledi.


#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#Erken Sçeim
#Türkiye
٪d سنوات قبل