|

Dünyaya satrancı yeniden öğreteceğiz

Çocuklara stratejik düşünebilme becerisi kazandıran satranç, birçok ülkede zorunlu ders olarak okutuluyor. Ülkemizde de benzer adımların atılması için çalışan satranç şampiyonlarından Tamer Karatekin, “Satranç bizim ata sporumuzdur. Bu birikim ve güçle dünyaya satrancı yeniden öğretmek için yola çıkacağız” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/12/2017 الخميس
Güncelleme: 00:10 - 7/12/2017 الخميس
Yeni Şafak
Türkiye satranç şampiyonlarından Eğitimde İnovasyon Girişimcisi Tamer Karetekin
Türkiye satranç şampiyonlarından Eğitimde İnovasyon Girişimcisi Tamer Karetekin

İlköğretimdeki en etkili eğitsel araçlardan biri olan satranç Polonya, Meksika, Almanya, Moğolistan, Rusya gibi ülkelerde en az bir dönem zorunlu ders olarak okutuluyor. Türkiye satranç şampiyonlarından Eğitimde İnovasyon Girişimcisi Tamer Karetekin de satrancın ülkemizde zorunlu ders olarak okutulması için çabalıyor.

SATRANÇ AKADEMİSİNDE BİRİNCİLER YETİŞİYOR

Karatekin, dünyanın en eski satranç takımının Semerkant'ta bulunması, kökeninin Türk öğeler barındıran Kuşan İmparatorluğu'na dayanması ve ilk dünya şampiyonlarının Anadolulu ve Türkmen asıllı olması sebebiyle satrancı ata sporumuz olarak tanımlıyor. Tamer Karetekin'in satranç macerası ise 7 yaşında başladı. Karatekin, dünya şampiyonları Kasparov ve Karpov’la berabere kalarak dikkatleri üzerine çekti. 2000 yılında Türkiye büyükler şampiyonu olan Karatekin, Harvard ve MIT’e önlisans eğitimi için kabul edildi. Karatekin, Amerika’daki eğitimi sonrası, Türkiye’de farklı sektörlerde yöneticilik ve girişimcilikle uğraştı. Türk ve İslam coğrafyasında hayat bulan satrancın çocuklara öğretilmesi için bir de akademi kuran Karatekin, "2013 Dünya 8 yaş altı ikincisi Işık Can, 2016 Dünya Okullar 8 yaş altı ikincisi Elvin Büyük gibi öğrenciler gurur kaynağımız” bilgisini verdi. Karatekin, dünyanın sayılı girişimcilik yarışmalarından İTÜ Çekirdek’te, dünya çocuklarının aynı platformda satranç öğretip oynayabileceği projesiyle yarı finalist olmayı başardı.


DÜNYA OKULDA SATRANÇ PLATFORMU PROJESİ

Geçmişten aldığı bu birikim ve güçle dünyaya satrancı yeniden öğretmek için yola çıkan Karetekin, bu amaçla 'Dünya Okulda Satranç Platformu' projesini hayata geçirmek için çalışmaya başladı. Yenilikçi müfredat ve ortak platform için pekçok ülke ve kıta federasyonundan niyet mektupları alan Karatekin, 20 Aralık 2017’de yapılacak Asya Satranç Federasyonu ve 2018 başı Afrika Satranç Konfederasyonu toplantılarında bu projenin alt yapısını oluşturmayı hedefliyor. Karatekin, “Projenin hayata geçmesi için bu iki toplantı kilit öneme sahip. Ancak bunun önemini henüz bürokratlara anlatamadık. Fiziksel stadyumlara 1 milyar doların üzerine bütçe ayrılırken, okulda satrancın e-stadyumunu da içerecek, alanında dünya çapında uzman kişi ve kurumlarca hazırlanmış, milyonlarca çocuğun giriş yapacağı, birkaç milyon dolarlık başlangıç bütçesi gerektiren projeye, devlet desteği alamamak bizleri üzüyor” dedi.

  • Zekayla beraber milli gelir de artacak
  • Bilimsel araştırmalara göre zeka seviyesi ile ortalama milli gelir arasında güçlü bir bağ bulunduğunu söyleyen Karatekin, “Türkiye olarak ortalama zekamız 90 iken ortalama milli gelirimiz 10 bin dolar seviyesinde. Singapur’un ise ortalama zekası 110 ve ortalama milli geliri 40 bin dolar seviyesinde. İlköğretimde 1 puanlık zeka artışıyla milli gelirimizi uzun vadede, yüzde 10, yani yılda yaklaşık 80 milyar dolar arttırabilirdik. Bu zeka artışını da çocuklarımıza satrancı öğreterek sağlarız” dedi.
'Hristiyanlık unsurlarını kullanıyorlar'

Son dönemde satrançta Hristiyanlık unsurlarının kullanıldığını belirten Tamer Karatekin şunları aktardı: “Bu unsurlar nedeniyle satranç Türk-İslam coğrafyasından uzaklaştırılıyor. Biz öncülük edersek, kendi topraklarımızda doğan bir oyun, dünyaya bizim kültürümüzle sunulmuş olur. Asıl mesele, çocuklarımıza bu ata sporunu geçmişten aldığımız referansla ve yenilikçi bir müfredatla öğretebilmek"

#Satranç
#Tamer Karatekin
٪d سنوات قبل