|

Edirne Haberleri - TEM'deki Suriyelilerin son durumu!

Edirne Haberleri - TEM'deki Suriyeli sığınmacıların son durumunu sizlerle paylaşıyoruz. Edirne TEM otobanı gişelerinde süren 10 günlük umut sona erdi. Yurtdışına çıkmak isteyen yaklaşık 3 bin Suriyeli sığınmacının hayalleri son buldu. Yunanistanın Suriyeli sığınmacılarını alacağı söylentisi ile başlayan yolculuk 10 gün sonra bitmiş oldu. Kurban Bayramı'nın ilk gününde kente gelen tüm Suriyeli Sığınmacılar şehirden ayrıldı. İşte detaylı açıklamalar.

Yeni Şafak
17:26 - 24/09/2015 Perşembe
Güncelleme: 17:51 - 24/09/2015 Perşembe
DHA
Gündem
Gündem

Edirne Haberleri - TEM'deki Suriyeli sığınmacıların son durumunu sizlerle paylaşıyoruz. Edirne TEM otobanı gişelerinde süren 10 günlük macera sona erdi. Yurtdışına çıkmak isteyen yaklaşık 3 bin Suriyeli sığınmacının hayalleri son buldu. Yunanistanın Suriyeli sığınmacılarını alacağı söylentisi ile başlayan yolculuk 10 gün sonra bitmiş oldu. Kurban Bayramı'nın ilk gününde kente gelen tüm Suriyeli Sığınmacılar şehirden ayrıldı. İşte Edirne'deki son durumdan detaylar.



Avrupa ülkelerine gitme umuduyla 10 gün önce yürüyerek ve otobüslerle Edirneye gelen, TEM otobanında eylem yaparak seslerini duyurmak isteyen yaklaşık 3 bin Suriyeli sığınmacının Almanya hayali sona erdi. Yunanistan'ın kendilerine sınırı açmayacağını anlayan sığınmacıların tamamı bugün Edirne'den ayrıldı.







Geçen 13 Eylül gecesi sosyal paylaşım sitelerinde Yunanistanın Suriyeli sığınmacılara sınırlarını açacağı söylentisi üzerine yaklaşık 1500 sığınmacı Havsa İlçesi yakınlarına kadar otobüsle oradan da TEM otobanından yaklaşık 25 kilometre yürüyerek Edirne gişelerine ulaştı. Edirne Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma Komutanlığı ekiplerini alarma geçiren mültecilerin yürüyüşü aynı gün Edirne TEM otobanı gişelerinde durduruldu. Yunanistan üzerinden Almanyaya gitmek istediklerini ifade eden sığınmacılara, İstanbul otogarından otobüslerle gelen yaklaşık 250 kişilik grup da dahil oldu. Kent merkezine ulaşan 200 kadar sığınmacı da polis ekiplerince durdurulduğu İlhan Koman Parkı'nda kaldı ve yürümelerine izin verilmedi. Böylelikle Yunanistana geçmek isteyen 3 farklı Suriyeli sığınmacı grubu park, otogar ve otoban yolu kenarında çadırlarla kamp kurdu.



KİMSE İKNA EDEMEDİ


Edirne Valisi Dursun Ali Şahinin yanı sıra güvenlik güçlerinin tüm ikna çabalarına rağmen Yunanistanın kendilerine sınırı açacağını düşünen sığınmacılar tam 7 gün boyunca kaldıkları alanlarda kamp kurarak ısrarla Almanyaya gideceklerini söyledi. Geçen Cuma günü Edirne Valisi Dursun Ali Şahin TEM otobanında Suriyeli sığınmacılar ile birlikte Cuma namazı kıldı. Bunun hemen ardından sığınmacılar, TEM otoban yoluna çıkarak Yunanistana yürümek istedi. Jandarma ekipleri kontrolünde TEM otobanı Edirne gişelerine kadar gelen sığınmacılar yeniden jandarma engeliyle karşılaştı. Bir süre devam eden tartışmaların ardından grup, jandarma ekiplerinin çekilmesiyle kent merkezine doğru yaklaşık 5 kilometre yürüdü. Bu sırada güvenlik tedbiri alan jandarma ve polis ekipleri TEM otobanı devamı olan çevre yolu üzerinde adeta etten duvar ördü.



BARİKATA SALDIRDILAR


Otogarda bekleyen Suriyeli sığınmacılarında dahil olduğu kalabalık, Yunanistana gitmek istediklerini ifade ederek güvenlik güçlerinin kapattığı yoldan geçmek istedi. Jandarma ve polis ekiplerinin kalkanlı bariyerlerini yıkmak için defalarda hamle yapan sığınmacılar bir sonuç alamayınca TEM otoyolunda kamp kurarak geri dönmek istemedi. Yaklaşık 28 saat kapalı kalan TEM otobanı gece yarısı sığınmacıların Tarihi Kırkpınar Güreşlerinin yapıldığı Sarayiçi mevkiine gitmeyi kabul etmesiyle açıldı. Bu sırada grupları kışkırttığı belirlenen ve güvenlik güçlerine saldıran 30 grup temsilcisi Suriyeli, polis ve jandarma ekiplerince kalabalığın arasından çıkarılarak Osmaniyedeki sığınmacı kampına götürüldü.







KIRKPINAR ALANI KAMPA DÖNDÜ


Suriyeli sığınmacıların yerleştirildiği Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin yapıldığı Sarayiçi adeta mülteci kampına döndü. Kurdukları çadırlarda kalan sığınmacılara, insani yardım dernekleri tarafından battaniye ve giyecek dağıtıldı. Vakıf Edirne Bölge Müdürlüğünce de Suriyelilere sabah, öğle ve akşam sıcak yemek verildi. Ayrıca 10 gün içinde otobüslerle Edirneye gelmek isteyen yaklaşık 5 bin kişi de geldikleri araçlarla geri gönderildi.



Kent merkezindeki İlhan Koman Parkında kalan Suriyeliler ise sağanak yağmurun ardından polis ekiplerince boşaltıldı. İstanbula dönmek isteyenler otobüslerle götürülürken, dönmek istemeyenler ise Sarayiçinde diğer sığınmacıların yanına gitti.



UMUTLARI KIRILDI


Geçen Pazar gecesinden bu yana Sarayiçi Er Meydanında kalan Suriyelilerden bazıları Edirne Göç İdaresi ve Edirne Emniyet Müdürlüğü ekiplerince ikna edilerek İstanbul ya da istedikleri başka illere gönderildi. Ancak bazı gruplar Yunanistanın sınırları açacağı umuduyla bekleyişini sürdürdü. Edirne Valiliği tarafından güvenli bölge ilan edilen Sarayiçine ulaşımı sağlayan Kanuni ve Fatih köprüleri de polis ekiplerince kontrol altına alındı. Ayrıca şehre farklı şekillerden gelen Suriyelilerde Sarayiçine getirildi. Bu nedenle sığınmacı sayısı 2 binin altına inmedi.



PROVOKASYONA İZİN VERİLMEDİ


Edirne Emniyet Müdürü Adnan Armağan Erdoğan ile Jandarma Komutanı Albay Kamuran Ersan, gece gündüz Sarayiçi mevkiindeki sığınmacıların ikna edilmesinde aktif rol aldı. Güvenlik güçleri, grupların arasına girerek provokasyon yapmaya çalıştığı öne sürülen kişilere geçit vermedi. Yurt dışı pasaportlarıyla kent gelen bu kişiler, polis ekiplerince alandan çıkarıldı. Zaman zaman gerginliklerin yaşandığı Sarayiçinde polis ekipleri 10 gün boyunca sığınmacılara hiç müdahale de bulunmadı.



LİDERLER ZİRVESİ UMUTLARINI KIRDI


Güvenlik güçlerinin ikna çabaları 7nci gününde etkili olmaya başladı ve gruplar halinde sığınmacılar İstanbulun yanı sıra yaşadıkları şehirlere otobüslerle gönderilmeye başlandı. Dün gecede Avrupa Birliği Liderler Zirvesinde sınırların açılması kararı alındığı söylentisi üzerine büyük sevinç yaşayan sığınmacılar, haberlerin asılsız olduğunu öğrendiklerinde hayal kırıklığı yaşadı. İki gece aralıklarla süren sağanak yağmurda Suriyelilerin artık evlerine dönme fikrini güçlendirdi.



AB liderler zirvesinden istedikleri müjdeli haberi alamayan Suriyeliler, büyük ölçüde İstanbula dönmeye karar verdi. Dün gece otobüslerle süren geri dönüş, bu sabahta devam etti. Sarayiçindeki sayının azaldığını görenlerde çantalarını toplayıp İstanbula döndü. Saat 15.30 sıralarında Sarayiçindeki son gruplarda otobüslere bindirilerek aralarında Adana, Bursa, Mersin, Osmaniye, İstanbul ve İzmirin de bulunduğu farklı şehirlere gönderildi.



10 GÜN SÜREN UMUT


Yaşadıkları ülkelerden iç savaş nedeniyle kaçarak Avrupa ülkelerinde yaşama umudu taşıyan Suriyelilerin, Yunanistan üzerinden Almanyaya gitme umudu 10 gün sürdü. Kurban Bayramının ilk gününde kente gelen tüm Suriyeliler, şehirden ayrılmış oldu.




Edirne Haberleri - TEM'deki Suriyeli sığınmacıların son durumunu sizlerle paylaşıyoruz. Edirne TEM otobanı gişelerinde süren 10 günlük umut sona erdi. Yurtdışına çıkmak isteyen yaklaşık 3 bin Suriyeli sığınmacının hayalleri son buldu. Yunanistanın Suriyeli sığınmacılarını alacağı söylentisi ile başlayan yolculuk 10 gün sonra bitmiş oldu. Kurban Bayramı'nın ilk gününde kente gelen tüm Suriyeli Sığınmacılar şehirden ayrıldı. İşte detaylı açıklamalar.


#edirne haberleri
#suriyeli sığınmacılar
#tem otoyolu
#Edirne TEM otoyolu
#almanya
#yurtdışı
9 yıl önce