|

El yazması eserleri Türkiye’ye getirtti

Yusuf Ağa Yazma Eserler Kütüphanesi’nden 15 yıl önce çalınan iki el yazması nadide eser, Utrecht Üniversitesi doktora öğrencisi Hüseyin Şen’in girişimleriyle Türkiye’ye iade edildi.

Yeni Şafak
04:00 - 10/07/2015 Cuma
Güncelleme: 20:34 - 9/07/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Konya'daki bir kütüphaneden çalınan iki el yazması eser, bir Türk öğrencinin dikkati sayesinde Türkiye'ye getirildi. Utrecht Üniversitesi doktora öğrencisi Hüseyin Şen, internette araştırma yaparken, ABD'deki Pennsylvania Üniversitesi Yazma ve Nadir Eser Kütüphanesi Lawrence J. Schoenberg koleksiyonunda Selçuklu dönemine ait 2 el yazması eser olduğunu fark etti.



2000 YILINDA ÇALINMIŞTI


Hüseyin Şen, durumu Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu ile diğer yetkililere bildirdi. Yapılan incelemede, eserlerin Yusuf Ağa Yazma Eserler Kütüphanesi'nden 2000'de çalınan 103 el yazması eserle 7 Arap harfli matbu eserin arasında yer aldığı belirlendi. Kütüphaneye, 5544 demirbaş numarası ile kayıtlı “El-İşaret Ve't-Tenbihat Fi'l-Mantık” ve 5545 demirbaş numarası ile kayıtlı “Miftahu'l-Ulum” adlı eserler, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın girişimleriyle 22 Haziran'da Türkiye'ye getirildi ve kütüphaneye konuldu.





ORAYA NASIL GİTTİ


Osmanlı kuş evlerini araştırırken çalıntı eserleri fark ettiğini bildiren Şen, "Gördüğüm eserin, kütüphaneden çalınan eser olduğuna kanaat getirdim. Araştırmaya devam edince, ikinci esere de rastladım. 406 ve 440 numaralı iki yazma eseri kim sattı, oraya nasıl gitti, bunların ortaya çıkarılması gerekiyor" dedi.



Teşekkür plaketi

Konya Valisi Muammer Erol da Selçuklu dönemi iki yazma eserle ilgili ihbarda bulunarak, iadesine imkan sağlayan Hüseyin Şen'e teşekkür etti. Şen'e plaket veren Erol, bu ihbarın önemine vurgu yaparak, “Bu, yoldan geçerken görülerek yapılan bir ihbar değil altında emek var. Bu emek ve gayreti takdir etmek adına bu plaketi veriyoruz. Bu emek, çalınan diğer eserlerin de geri gelmesi adına örnek bir gayret, örnek bir emektir” ifadelerini kullandı. Konya Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü Bekir Şahin de eserlerin iyi restore edildiğini, ancak birinin ilk sayfasında yer alan “Sadreddin Konevi Vakfiyesi”nin silindiğini belirlediklerini kaydetti.





#El-İşaret Ve't-Tenbihat Fi'l-Mantık
#Yusuf Ağa Yazma Eserler Kütüphanesi
#Utrecht Üniversitesi
9 yıl önce