|

Erdoğan ve Fildişi Vattara'dan ortak açıklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan Fildişi Sahili Cumhurbaşkanı Vattara ile ortak açıklama yaptı. Yemen'de Husilere destek vermesi nedeniyle İran'ı eleştiren Erdoğan, "İran adeta bölgeyi domine etmeye çalışıyor" dedi.

Yeni Şafak
19:57 - 26/03/2015 Perşembe
Güncelleme: 21:31 - 26/03/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Fildişi Sahili Cumhurbaşkanı Alassane Vattara Ankara'ya geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, mevkidaşı Vattara'yı Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda resmi törenle karşıladı. Tören sonrası Erdoğan ve Vattara başbaşa görüştü.



"8 anlaşma imzaladık"


Erdoğan'ın konuşmasından satır başları;



"Bugün Fildişi Sahili Cumhuriyeti ile 8 anlaşma imzaladık. İlişkilerimizin gelişerek ilerlemesini umuyorum. Ben buradan bir çağrımı yenilemek istiyorum. Afrika genelinde bir çok başarılı işe imza atan yatırımcımız var. Özellikle, dar gelirli vatandaşlara yönelik çalışmalarını yürütmelerini diliyorum. Zira 12 yıl içinde sadece TOKİ ile 600 bin konut yapmış bir ülkeyiz. Bunu bir de özel sektör ile düşünecek olursak bu rakam 1 milyonu aşmış durumdadır. Fildişi'nde de bu çalışmaları yapıp, ne tür konutlar yapılması gerekiyorsa müteahhitlerimizin bunu başarıyla yapacağına inanıyorum. Çünkü Fildişi aynı zamanda, tarım ülkesi ve zengin doğal kaynaklara sahip."



"Drogba fahri elçi gibiydi"


"Biz Afrika ülkeleri ile ilişkilerimizi, iki taraflı eşitlik ve kazan kazan ilkesine dayalı yürütüyoruz. Sömürüye dayalı değil. Bu kapsamda, birbirimize 4 bin metrekarelik araziler tahsis ettik, bu mekanlarda diplomatik hizmetleri verme dönemine geçiyoruz. Diplomatik hizmetler verilmeye devam edecek tabi ama bir süre öncesine kadar Galatasaray'da oynayan Drogba da Fildişi ile Türkiye arasında fahri bir elçi gibiydi. "



Husilerin yaptığı mezhepsel bir çatışma


Yemen'de şuan Husilerin yaptığı, mezhepsel bir çatışma. Biz mezhep çatışmalarının her zaman karşısında olduk. Bugüne kadar, Yemen'de olanlar, tahammül sınırlarını zorlamıştır. İran'ın böyle bir açıklama yapması doğaldır. İran bölgeyi adeta domine etmenin çabası içinde. Buna tahammül etmek mümkün değil. Suriye örneğinde gördüğünüz gibi. Bir tarafta DAEŞ terör örgütü ile mücadele ediliyor, bir tarafta İran'ın gönderdiği Devrim Muhafızları. Bir taraftan İslam diyeceksin, bir taraftan Müslüman diyeceksin, ama bunları yapmaya devam edeceksin.



Fildişi Cumhurbaşkanı'ndan Erdoğan'a teşekkür


Fildişi Sahili Cumhurbaşkanı Vattara, Türkiye'ye Suriyeli mültecilere ev sahipliği yapması dolayısıyla teşekkür etti.


#erdoğan
#erdoğan fildişi sahili cumhurbaşkanıyla görüştü
#erdoğan vattara
9 yıl önce
default-profile-img