|

Saray halka açılıyor

Basın mensuplarına tanıtılan Cumhurbaşkanılığı Sarayı, yakında tüm vatandaşların beğenisine sunulacak. Talep eden vatandaşların gruplar halinde yerleşkeyi gezebilmeleri için tur organizasyonları düzenlenecek. 5 milyon kitaplık kütüphane için ise hazırlıklar hızla sürüyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 5/07/2015 Pazar
Güncelleme: 23:39 - 4/07/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Basın mensuplarının ilk kez gezdirildiği Cumhurbaşkanlığı Sarayı bir ay sonra kapılarını halka tamamen açacak. Organizasyonu idare edecek Cumhurbaşkanlığı Halkla İlişkiler Başkanlığı yetkilileri, vatandaşlardan günde 1500'e yakın başvuru aldıklarını söylüyor. Külliyedeki düzenmelerin tamamlanmasıyla en geç bir ay sonra, sarayı gezmek isteyen vatandaşlara gruplar halinde turlar düzenlenecek. Yetkililer vatandaşların en çok talep ettiği şeyin ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzalı fotoğrafı olduğunu belirtiyor.



ÜLKE GENELİNE SEFERLER BAŞLIYOR


Külliyedeki halkla ilişkiler ekibinin başka planları da var. Vatandaşları yerleşkede gruplar halinde ağırlayacak ekip, Saray dışına da çıkarak halkın ayağına gidecek. Talepler doğrultusunda 81 ilde yoksul aileler ziyaret edilecek, buralardaki üniversite ve sivil toplum kuruluşlarıyla temasa geçilecek. Cumhurbaşkanlığı bunun için 10 kişilik bir saha ekibi oluşturacak.



6'NCI KAPI YAKINDA HİZMETTE


Yerleşke içerisinde 1150 oda bulunuyor; bu odaların 1024'ü kuzey ve güney idare binalarında, kalanı ise merkez binada yeralıyor. Külliyenin, 750 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulduğu ve bu alanın 200 bin metrekarelik bölümünün halka açık olduğu belirtiliyor. Önceki gün hizmete açılan Beştepe Millet Camii'nin de bu halka açık bölüm içerisinde bulunduğunu aktaran görevliler, yapımı süren kütüphane ve konferans merkezinin de yine halka açık bölgede olduğunu kaydediyor. 5 giriş kapısı bulunan külliyenin, kütüphane tamamlandıktan sonra 6 kapısı olacak.



250 bin kitap tamam






Yeni yapılacak Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi'nin 5 milyon eserle Türkiye'nin en büyük kütüphanesi olacağı belirtiliyor. Bu çerçevede 250 bin kitap satın alınarak arşivlenmiş. Yeni kütüphanenin külliyenin halka açık bölümlerinden biri olacağı ve kullanıcılara 24 saat boyunca hizmet vermesinin hedeflendiği ifade edildi. Kütüphanede çocuk, öğrenci ve araştırmacılar için ayrı ayrı yerler bulunacağı ve mimari olarak külliye konseptinin bir parçası olacağı kaydedildi.



DOĞA DOSTU PROGRAM


65 bin metrekarelik peyzaj alanında 5 bin 600 yetişkin, 72 bin adet de çalı grubu, 3 adet de anıt ağacın bulunduğu külliyenin doğa dostu uygulamalarına örnek olarak ilginç bilgiler verildi. Buna göre, binalarda 'gri su yöntemi' ile atık sular arıtılıyor, temizlikte tekrar kullanılıyor. Ayrıca yemekhanelerde artan yemekler de hayvan barınaklarına gönderiliyor. Peyzaj alanının su ihtiyacının bir kısmı da yağmur sularının biriktirildiği depolardan sağlanıyor.







Defter-i Mahsusa


Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin başyaverlik katının girişinde 'Defter-i Mahsusa' adlı defter dikkatleri çekti. Mustafa Kemal Atatürk döneminden gelen ve önce Çankaya Köşkü ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde devam ettirilen geleneğe göre, Erdoğan'ı görmek için külliyeye gelen ancak onu göremeyenler temennilerini Defter-i Mahsusa'ya yazıyor. Deftere yazılanların hepsini ise Erdoğan daha sonra okuyor.



EVRAKLAR ONARILIYOR


Öte yandan 2013 yılında Cumhurbaşkanlığı bünyesinde kurulan Restorasyon Atölyesi'nde fiziksel ve kimyasal tahribatları bulunan 8 bin adet belge tekrar elden geçiriliyor. Cumhurbaşkanlığı arşivinde muhafaza edilen ve tahrip olanların çoğunluğunu Atatürk döneminden kalanların oluşturduğu belgeler tek tek elden geçiriliyor. Yetkililer, 1908 yılından bugüne tüm yazışmaların, çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte elektronik ortamda halka açılacağını bildirdi.



Millet Camii'ne giriş serbest






Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde her şey 24 saat kayıt altında. Yetkililer, külliye çevresinde bugüne kadar herhangi bir olumsuzluğun yaşanmadığına dikkat çekiyor. Güvenlik merkezinde bulunan yüzlerde ekran sayesinde saray etrafının anbean takip edilebiliyor. Bu arada Cumhurbaşkanlığı yerleşkesinin 200 bin metrekarelik halka açık kısmında inşa edilen ve önceki gün hizmete açılan Beştepe Millet Camii'ne vatandaşlar, her zaman serbestçe girebilecek. Camiye girişlerde vatandaşlara arama yapılmayacak, hiçbir sınırlama da olmayacak. Halka açık olan aynı alana kütüphane ve konferans merkezi de yapılıyor.


#Cumhurbaşkanlığı Sarayı
#Beştepe Millet Camii
#kitaplık
9 yıl önce