|

Erdoğan'ın iki yetkisi

Hükümet kurmak için 45 günlük süreç ayın 23'ünde doluyor. Bu tarihe kadar hükümet kurulamazsa ve Meclis bir erken seçim kararı almazsa, Anayasa gereği Cumhurbaşkanı yetkilerini kullanacak. Erdoğan'ın Anayasa'dan kaynaklanan iki yetkisi bulunuyor.

Yeni Şafak
08:11 - 17/08/2015 Pazartesi
Güncelleme: 05:18 - 17/08/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

CHP ile koalisyon defterinin kapanmasının ardından gözler bugünkü Başbakan Ahmet Davutoğlu, MHP Lideri Devlet Bahçeli görüşmesine çevrildi. TBMM'de saat 14.00'te yapılacak görüşmeden çıkacak sonuç, siyasetin yol haritasını tayin edecek. İki lider ilk olarak 14 Temmuz'da koalisyon görüşmeleri kapsamında biraraya gelmiş, Bahçeli, AK Parti'nin CHP ya da HDP ile koalisyon kurmasını istemişti. O günden bugüne Bahçeli, bu iddiasından vazgeçmedi. 7 Haziran gecesi 'AK Parti-CHP olmazsa erken seçim' diyen Bahçeli, bu seçeneğin olmayacağı anlaşılınca erken seçimi gündeminden çıkardı. Seçimin 'zehir' olacağını ifade eden Bahçeli'nin bugün nasıl bir tavır alacağı merak konusu.



Erdoğan'ın iki yetkisi


Hükümet kurmak için 45 günlük süreç ayın 23'ünde doluyor. Bu tarihe kadar hükümet kurulamazsa ve Meclis bir erken seçim kararı almazsa, Anayasa gereği Cumhurbaşkanı yetkilerini kullanacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Anayasa'dan kaynaklanan iki yetkisi bulunuyor. Bunlardan ilki, seçimlerin yenilenmesi kararı. Erdoğan böyle bir karar verirse, karardan itibaren 90'ıncı günden sonraki ilk pazar günü sandık kurularak seçimler yenilenecek. Bu olasılık gerçekleşirse, geçici Bakanlar Kurulu Erdoğan'ın başbakan olarak görevlendireceği bir milletvekili tarafından oluşturulacak. Bu durumda Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanları Başbakan tarafından belirlenecek; diğer üyeler ise partilerin üye sayısına göre belirlenecek. Erdoğan Anayasa'dan kaynaklanan ikinci seçeneği tercih ederse, Parlamento'dan bir milletvekilini hükümeti kurması için görevlendire-bilecek. Bu vekil, oluşturacağı kabineyi Erdoğan'a sunacak. Erdoğan'ın, Meclis çatısı altında güvenoyu alabilecek bir hükümet çıkarabileceği kanaatine varması halinde, bu seçeneği tercih edebileceği konuşuluyor.



#Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
#AK Parti
#TBMM
#Anayasa
#seçim
#erken seçim
9 yıl önce