|

Eskişehir cam sanayinin üssü olacak

AÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik ve Cam Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ağatekin, 2000'li yıllardan itibaren AÜ Güzel Sanatlar Fakültesi'nin gerçekleştirdiği çalışmalarla, cam eğitiminin yaygınlaşmasına ve tanınırlığına önemli katkılar sağladığını kaydetti. Ağatekin, "Bu, cam eğitimi alanında yetişmiş eleman istihdam talebini de cazip hale getirecektir" dedi.

Yeni Şafak
10:25 - 16/12/2014 Salı
Güncelleme: 10:35 - 16/12/2014 Salı
AA

Anadolu Üniversitesi (AÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik ve Cam Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ağatekin, cam sanayisinde Eskişehir'de sektörel bazda etkin bir büyümenin söz konusu olduğunu belirterek, "Bu büyüme, cam eğitimi alanında yetişmiş eleman istihdam talebini de cazip hale getirecektir" dedi. Ağatekin, Seramik ve Cam Bölümü atölyesinde geleneksel cam şekillendirme yöntemlerinin öğretilmesinin yanı sıra çağdaş anlamda plastik sanatlar kapsamında yer alabilecek ürünlerin ortaya çıkarıldığını, teknoloji, kimya, laboratuvar çalışmaları eğitiminin verildiğini söyledi. Son yıllarda cam sanatlarının ilgi çekici bir alan haline geldiğini anlatan Ağatekin, özellikle kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra üniversitelerin 2004 yılından bu yana cam konusuna ağırlık verdiğine hatta üniversitelerin eğitim programlarında cam eğitimiyle ilgili kulvarlarını genişletmeye çalıştığına dikkati çekti. AÜ Güzel Sanatlar Fakültesi'nin de bu bağlamda Türkiye'de öncü kurumlardan olduğunu bildiren Ağatekin, Seramik ve Cam Bölümündeki cam atölyesinin önemli bir potansiyeli bulunduğunu dile getirdi.


USTA-ÇIRAK MANTIĞIYLA EĞİTİM

Ağatekin, bölümde yürütülen çalışmalara değinerek, şunları kaydetti: "Teknik, teknolojik ve sanatsal anlamda sanat ve tasarım eğitimi veriyoruz ama ülkemizdeki cam eğitiminin okullaşma süreci çok da eskilere dayanmıyor. Üniversite düzeyinde yapılaşması 2000'li yıllara dayanıyor. Bunun dışında geçmişten gelen sanayinin geliştirdiği usta-çırak mantığına dayalı bir eğitim modeli de var. Bunun yanı sıra 2000'li yıllardan itibaren de özellikle AÜ Güzel Sanatlar Fakültesinin cam eğitimiyle ilgili öncü çalışmalar yapması, cam eğitiminin yaygınlaşmasına ve tanınırlığına ayrıca Eskişehir'de bu alanda yeni bir ara yüz oluşmasına önemli katkılar sağlamıştır.”


SEKTÖRÜN AKTÖRLERİ GELİŞİMİ GÖSTERİYOR

Eskişehir'in cam sanayi için önemli bir faktör olduğunu dile getiren Ağatekin, “Çünkü bu kentte Cam Sanatları Müzesi var. Odunpazarı Belediyesi tarafından kurulan Cam Sanatları Merkezi ve Sıcak Cam Stüdyosu var. Şişecam firmasına ait fabrikalar var. Yine Bozüyük'te büyük bir cam şişe fabrikası var. Bunlar, bu gelişimi gösteren çok önemli örneklerdir. Dolayısıyla Eskişehir'de sektörel bazda etkin bir büyüme söz konusudur. Bu büyüme, cam eğitimi alanında yetişmiş eleman istihdam talebini de cazip hale getirecektir." diye konuştu.

#cam
#sanayi
#
9 yıl önce