|

Evrensel ve milli kültürün dengesi iyi kurulmalı

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Antalya'da düzenlenen UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Büyük Buluşması'nda konuştu.

Haber Merkezi
04:00 - 18/11/2018 Pazar
Güncelleme: 05:06 - 18/11/2018 Pazar
Yeni Şafak
Ziya Selçuk
Ziya Selçuk

UNESCO'nun Milli Eğitim Bakanlığı için çok ayrı bir yeri olduğunu söyleyen Selçuk, "Eğitim, kültür ve bilim kelimelerinin yan yana geldiği nadir kuruluşlardan bir tanesi. Hep merak etmişimdir, konu eğitim olunca OECD neden Pisa ve benzeri araştırmalar vasıtasıyla eğitimle ilgilenir de UNESCO ilgilenmez diye, bu soruyu kendi kendimize de sormuş olduk" dedi.

'NİTELİKLİ EĞİTİM' HEDEFİ

Özellikle ortaöğretim kurumlarında UNESCO kulüplerinin geliştirilmesi ve çocukların UNESCO bağlantısının sağlanmasının önemine değinen Bakan Selçuk, bu bağlantı marifetiyle de çocukların evrensel olanı algılamasına katkı sağlamasını önemsediklerini kaydetti.

HER TÜRLÜ BİRİKİMDEN YARARLANACAĞIZ

"Sürdürülebilir Kalkınma 2030 Hedefleri arasında yer alan 'nitelikli eğitim' hedefine ülkemizde ulaşılabilmesi için yürütülecek her türlü çalışmaların birikiminden ve enerjisinden yararlanmak istiyoruz. Çünkü evrensel olanla milli olan arasındaki dengenin yeniden düzenlenmesi konusunda bir ihtiyaç var" diyen Selçuk, milli olanın içe kapanmaya doğru dönüşmesi, evrensel olanın diğer kültürleri yutmaya doğru dönüşmesi gibi bir risk olduğunu anlattı.

İÇE KAPANMAYA YOL AÇAR

Bir millete yapılabilecek kötülüklerden bir tanesinin, o milleti kendi kültüründen mahrum etmek olduğuna işaret eden Selçuk, "Ama daha büyük bir kötülük o milleti kendi kültürüne mahkum etmektir. Yani bir içe kapanmaya yol açmaktır. Dolayısıyla evrensel ve milli olanın dengesini bu bağlamda yeniden kurmak ihtiyacımız olabilir" diye konuştu. Büyük buluşmanın, milli komisyonun geleceğe yönelik planlamaları için önemli bir başlangıç olacağını aktaran Selçuk, bu tür toplantıların önemli birikimler sağladığını belirtti.

#Eğitim
#kültür
#Ziya Selçuk
5 yıl önce