|

Ezan yasağı kabul edilemez

Gaziantep’te Şeyh Şamil Camii’nin açılışına katılan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, İsrail’in Kudüs’teki ezan yasağına sert çıktı: Kudüs gibi Mekke ve Medine’den sonra Müslümanların en büyük mabedinde ezanın yasaklanması kabul edilemez. Bu yasak, İslam’ın ve Müslümanların o topraklardaki tüm varlığını inkar etmek ve yok saymaktır.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/03/2017 Cuma
Güncelleme: 06:13 - 10/03/2017 Cuma
Yeni Şafak
Mehmet Görmez
Mehmet Görmez

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Kudüs'te ezanın belli saatlerde hoparlörle okunmasını yasaklayan tasarıyı sert bir dille eleştirdi. Görmez, Gaziantep'in Şahinbey ilçesindeki Şeyh Şamil Camii'nin açılışında yaptığı konuşmada, camilerin bağımsızlığın sembolü olduğunu dile getirdi. İsrail parlamentosu Knesset'te, ezanın belli saatlerde hoparlörle okunmasını yasaklayan tasarının ilk oylamada kabul edildiğini hatırlatan Görmez, “Maalesef Kudüs'te ezanı yasakladılar. Halbuki ezanı yasaklamak, İslam'ın ve Müslümanların o topraklardaki tüm varlığını inkar etmek ve yok saymaktır” dedi.



PRANGA VURULAMAZ


Kudüs'ün, Mekke ve Medine'den sonra Müslümanların en büyük merkezi ve mabedi konumuda olduğunu ifade eden Görmez şöyle devam etti: “Bu kutsal mekanda ezanın yasaklanması, tarih boyunca İslam'ın ve Müslümanların o topraklardaki bütün varlığını yasaklamak manasındadır. Bu kabul edilemez. Böyle yasaklarla bu büyük simgeler, şiarlar ortadan kalkmaz. Siz bir yerde müezzinlere ezan okutmayı yasaklarsanız, o şehrin ve ülkenin tüm halkı müezzin olur, ezanı birlikte okurlar, böylece o yasağı tanımadıklarını ifade ederler. Yüreklere pranga vurulmaz, kalplere yasak getirilemez. Varoluşumuzun şiarı olan simgeler, inanç özgürlükleri ortadan kaldırılamaz.”



MEDENİYETİN KALBİ


Medeniyetin kalbi camiler olmadan şehirlerin taş ve beton yığını haline geleceğini anlatan Görmez, “İbadet, bilgi, sevgi ve birlik merkezleri olan camilerin sadece namaz kılmak için yapılmadı. Namaz kılarken hoca arkasını dönerek 'saflarınızı sıkı tutun' der. Zannetmeyin ki o çağrı sadece namazla ilgilidir. O çağrı aynı zamanda namazdan sonraki halimizle de ilgilidir. Safları sık tutmayı orada öğreniriz, sokağa çıktığımızda da birbirimize sahip çıkmayı, birbirimize yurt olmayı öğreniriz, birbirimizin derdiyle dertlenmeyi öğreniriz” diye konuştu. Namaz sırasında müminlerin meleklerle beraber namazdaki kardeşlerine de selam verdiğini ifade eden Görmez, o yüzden her fırsatta tanınan ve tanınmayan herkese selam verilmesi gerektiğini kaydetti. Görmez, daha sonra Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya ile birlikte caminin açılışını gerçekleştirdi.



Hanımlar da sabah namazında camiye gelsin


Diyanet İşleri Başkanı Görmez, cemaatten camileri yalnız bırakmamalarını isteyerek, “Sadece cuma namazlarında değil, sabah namazlarında da bu mabetlerimizi dolduralım. Hanım kardeşlerimiz de sabahları camilere gelsin. Sabah namazı dahil buraları hep birlikte dolduralım” dedi.






#Diyanet İşleri Başkanı
#Mehmet Görmez
#İsrail
#Kudüs
7 yıl önce
default-profile-img