|

Fethin ilk okları

Osmanlı Beyliği’nin ilk fethini gerçekleştirdiği Karacahisar Kalesi’ndeki kazılarda, farklı şekillerden oluşan ok uçları bulundu. Okların, fetihte kullanıldığı ortaya çıktı.

Yeni Şafak
04:00 - 1/07/2015 Çarşamba
Güncelleme: 20:11 - 30/06/2015 Salı
Yeni Şafak

Osmanlı'nın ilk fethinde kullanılan oklar gün yüzüne çıkarıldı. Osmanlı Beyliği'nin ilk fethini gerçekleştirdiği ve hutbe okuttuğu Karacahisar Kalesi'ndeki kazıda bulunan ok uçlarının, Kale'nin 1288'de Bizanslılardan fethedilirken kullanıldığı belirlendi. Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erol Altınsapan, yaptığı açıklamada, ilk kez 1999'da tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık ve Prof. Dr. Ebru Parman tarafından kalede başlatılan çalışmaları 2011'den bu yana kendilerinin sürdürdüğünü söyledi. Altınsapan, şunları kaydetti:



6'DA BİRİNİ KAZABİLDİK


“Karacahisar Kalesi'nin ancak 6'da birini kazabildik. Kazının sonuçlarını bilim dünyasına tanıtmak istiyoruz. Bu bağlamda iki bilimsel yayın çıkarttık. Biri genel kazıyla ilgiliydi. Kazı yaptığımız alandan 90 ok ucu çıktı. Şimdiki yayınımızda da kazıdaki ok uçlarını değerlendik. 'Eskişehir Karacahisar Kalesi Kazısında Bulunan ve Form Veren Ok Uçları Üzerine Tipoloji Denemesi' adlı çalışmayı gerçekleştirdik.”



Ok uçlarını kalenin farklı alanlarındabulduklarını anlatan Altınsapan, bunun önemli bir bulgu olduğuna belirterek, “Ok uçlarının, Osman Bey'in kaleyi fethi sırasında kullanıldığını tespit ettik. Uçların bu kadar geniş araziye dağılmış olması bunu kanıtlıyor. Farklı şekillerden oluşuyor. Fetih sırasında 5 ayrı tip ok ucu kullanılmış. Bunların, uzun mesafeli, bir kısmı zırh delici gibi farklı tipleri var” diye konuştu.


#Osmanlı Beyliği
#Karacahisar Kalesi
#Erol Altınsapan
9 yıl önce