|

"Filistin'in UCM'ye taraf olması saygıyla karşılanmalı"

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç, Filistin'in Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taraf olmasına ilişkin, "Filistin devletinin kararını egemenlik ilkesi çerçevesinde değerlendirmek ve saygıyla karşılamak gerekir" dedi.

Yeni Şafak
17:45 - 9/04/2015 Perşembe
Güncelleme: 14:47 - 9/04/2015 Perşembe
AA

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, bakanlıkta düzenlediği olağan basın toplantısında gündemi değerlendirdi ve gazetecilerin sorularını cevapladı.



Filistin devletinin Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) kurucu belgesi Roma statüsüne taraf olmak için başvuruda bulunduğunu hatırlatan Bilgiç, "Filistin devleti 1 Nisan tarihi itibariyle Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taraf oldu. Filistin devletinin bu kararını egemenlik ilgisi çerçevesinde değerlendirmek ve saygıyla karşılamak gerekir" diye konuştu.



UCM'nin Filistin'deki duruma ilişkin başlattığı incelemeye ilişkin gelişmeleri yakından takip ettiklerini ifade eden Bilgiç, şöyle konuştu:



"İsrail-Filistin sorunu adil ve kalıcı bir şekilde çözülmeli ve bu çerçevede barış süreci yeniden canlandırılmalı. Bu bağlamda özellikle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyelerinin ve uluslararası toplumun üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini vurguluyoruz."



"Husiler işgal ettiği yerlerden çekilmeli"


Türkiye'nin Yemen'deki duruşunun net olduğunun altını çizen Bilgiç, "Husilerin tek taraflı eylemleri Yemen'i parçalanmanın eşiğine getirmiş durumda" dedi.



Körfez İşbirliği Komitesi'nin Yemen'e operasyonel müdahalesi olduğunu hatırlatan Bilgiç, şöyle konuştu:



"Harekatın siyasi diyalog ve uzlaşıya zemin hazırlayacağına inanıyoruz. Temennimiz Husilerin işgal ettikleri yerlerden çekilmesi, ağır silahları iade etmeleri, meşru cumhurbaşkanını kabul etmeleri ve siyasi diyalog sürecini başlatmalarıdır."



Şu anda 36'sı Sana'da, 12'si Aden'de olmak üzere toplam 48 Türk vatandaşının Yemen'de bulunduğunu ifade eden Bilgiç, bunların bir kısmının kendi istekleriyle ülkede kaldıklarını bildirdi.



#Filistin devleti
#Uluslararası Ceza Mahkemesi
#UCM
#Roma statüsü
#Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç
9 yıl önce